Είμαι ανύπαντρη μητέρα. Μπορώ να πάρω το παιδί μου και να γυρίσω στην πατρίδα μου;

0

«Είμαι από την Ρουμανία και έχω ένα αγοράκι 8 ετών που έχει γεννηθεί εκτός γάμου αλλά έχει αναγνωριστεί από τον πατέρα του. Ο πατέρας δεν το βλέπει καθόλου και δεν πληρώνει διατροφή καθώς επίσης ζει στην Γερμανία. Εγώ θέλω να πάρω το παιδί και να γυρίσω στην πατρίδα μου. Μπορώ;»

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Αθανάσιος Κίκης

Σύμφωνα με τη διάταξη του Άρθρου 1515 ΑΚ «η γονική μέριμνα του ανήλικου τέκνου, που γεννήθηκε και παραμένει χωρίς γάμο των γονέων του, ανήκει στη μητέρα του. Σε περίπτωση αναγνώρισής του, αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας, που όμως την ασκεί αν έπαυσε η γονική μέριμνα της μητέρας, ή αν αυτή αδυνατεί να την ασκήσει για νομικούς ή πραγματικούς λόγους. Με αίτηση του πατέρα το δικαστήριο μπορεί, και σε κάθε άλλη περίπτωση και ιδίως αν συμφωνεί η μητέρα, να αναθέσει σε αυτόν την άσκηση της γονικής μέριμνας ή μέρους της, εφόσον αυτό επιβάλλεται από το συμφέρον του τέκνου…»

Από τη διάταξη αυτήν προκύπτει ότι η γονική μέριμνα ανηλίκου τέκνου, που γεννήθηκε και παραμένει εκτός γάμου των γονέων του, έχει δε αναγνωρισθεί εκουσίως από τον φυσικό του πατέρα (κατά τους όρους των άρθρων 1475 – 1476 του ΑΚ) ασκείται αποκλειστικά από τη μητέρα, ενώ στον εξ αναγνωρίσεως πατέρα επιφυλάσσεται ένας ρόλος αναπληρωματικός αλλά και η δυνατότητα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να παραμερίσει δικαστικά το προνόμιο αυτό της μητέρας.

Ως εκ τούτου, καθόσον το τέκνο σας είναι γεννημένο εκτός γάμου, η γονική μέριμνα και κατά συνέπεια η επιμέλεια του τέκνου σας ασκείται αποκλειστικά από εσάς.

Σύμφωνα με το Άρθρο 1518 ΑΚ η επιμέλεια του τέκνου περιλαμβάνει ιδίως την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση και την εκπαίδευσή του, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου διαμονής του.

Ως εκ τούτου σύμφωνα με τα ανωτέρω αναφερόμενα εσείς μπορείτε να προσδιορίσετε ως τόπο διαμονής σας την Ρουμανία και να το πάρετε μαζί σας και να διαμείνετε εκεί με το τέκνο σας.

Αθανάσιος Κίκης & Συνεργάτες
Δικηγορικό Γραφείο
25ης Μαρτίου 39 – Ευκαρπία
Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 56429
Τηλ. 2310554154
Κιν. 6972507304
E-mail: atkikis@hotmail.com
Web: www.kikislaw.gr

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!