Μπορώ να παραμείνω στο σπίτι του πρώην μου με το παιδί μέχρι να ενηλικιωθεί;

0

“Είμαι ανύπαντρη μητέρα ενός 16 χρόνου κοριτσιού, αναγνωρισμένου από τον πατέρα του, με τον οποίο χωρίσαμε πριν από 1,5 χρόνο. Συνεχίζω να διαμένω μαζί με την κόρη μας στο σπίτι (δικό του) που ζούσαμε όλοι μαζί σαν οικογένεια τα τελευταία 10 χρόνια, έχοντας αναλάβει εξ ολοκλήρου το μεγάλωμά της καθώς οικονομικά δε συνεισφέρει καθόλου. Επίσης μου χρωστά ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, 9000 ευρώ ( έχω απόδειξη της κατάθεσης των χρημάτων στο λογαριασμό του.) Μπορώ να διεκδικήσω την παραμονή μας στο σπίτι του μέχρι την ενηλικίωση του παιδιού, διότι δε θα ήθελα σε καμία περίπτωση το παιδί να αλλάξει περιβάλλον; Πρόσφατα μου έστειλε εξώδικο όπου μέσα δεν αναφέρεται καν η ύπαρξη του παιδιού και η υποχρέωσή του να μου καταβάλλει τουλάχιστον το ποσό που μου οφείλει, δηλώνει μόνο ότι καταχρηστικά διαμένω σπίτι του και ότι σε 2 μήνες θα πρέπει να έχω φύγει. Επίσης είναι ένας βίαιος άνθρωπος που δε ξέρω που θα μπορούσε να φτάσει.”

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 

Η γονική μέριμνα ανηλίκου τέκνου, που γεννήθηκε και παραμένει εκτός γάμου των γονέων του, έχει δε αναγνωρισθεί εκουσίως από τον φυσικό του πατέρα, κατά τους όρους των άρθρων 1475 – 1476 του ΑΚ, ασκείται αποκλειστικά από τη μητέρα, ενώ στον εξ αναγνωρίσεως πατέρα επιφυλάσσεται ένας ρόλος αναπληρωματικός αλλά και η δυνατότητα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να παραμερίσει δικαστικά το προνόμιο αυτό της μητέρας κατόπιν δικής του αίτησης στο αρμόδιο δικαστήριο. Μετά την αναγνώριση το τέκνο έχει όλα τα δικαιώματα απέναντι τους δύο γονείς του που έχει ένα τέκνο γεννημένο σε γάμο. Συνεπώς η ανήλικη κόρη σας καταρχάς δικαιούται διατροφή μέχρι την ενηλικίωση και ολοκλήρωση των σπουδών της. 

Ομως η διάταξη που αφορά την οικογενειακή στέγη και την παραχώρηση σε έναν από τους δύο συζύγους, ανεξαρτήτως κυριότητας, προϋποθέτει την ύπαρξη γάμου και ως εκ τούτου ο πατέρας της κόρης σας μπορεί να σας ζητήσει νόμιμα να αποχωρήσετε από το ακίνητό του. 

Για το ποσό των 9.000 ευρώ που σας οφείλει από δανειοδότηση, θα πρέπει να κινηθείτε άμεσα νομικά για τη διεκδίκησή του. 

Αλλά και γενικότερα, εφόσον σας έχει επιδώσει ήδη εξώδικο, καλό θα είναι να λάβετε κι εσείς τη γνώμη συναδέλφου, που θα εξετάσει ειδικότερα την υπόθεση, αφού μελετήσει τα έγγραφά σας. 

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος

Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!