Είμαι ανύπαντρη μητέρα. Μπορώ να ορίσω με ποιόν θέλω να μείνει το παιδί μου, αν πάθω κάτι εγώ;

2

Ερώτηση

«είμαι ανύπαντρη μητέρα, ο γιος μου είναι τώρα 4 χρονών. Ο πατέρας του και εγώ αποφασίσαμε να μην παντρευτούμε αλλά και να μην είμαστε πια ζευγάρι. Έχει αναγνωριστεί από τον φυσικό του πατέρα, διάβασα το άρθρο «νομικές δυνατότητες σε περίπτωση απώλειας του γονέα…» αν κατάλαβα καλά μπορώ να ορίσω εγώ με ποιόν θέλω να μείνει ο μικρός, σωστά; Δεν θα ήθελα να μείνει με τον πατέρα του. Σας ευχαριστώ.». 

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Μαρία Τζαβέλα, από το Δικηγορικό γραφείο «Ε.Φωτοπούλου & Συνεργάτες»

Η γονική μέριμνα του ανηλίκου τέκνου, στην οποία περιλαμβάνεται και η επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου, που γεννήθηκε και παραμένει χωρίς γάμο των γονέων του ανήκει αποκλειστικά στη μητέρα του εκ του νόμου (ΑΚ 1515 παρ. 1 εδαφ. α’).

Τούτο εξηγείται διότι σε μία τέτοια περίπτωση η μητέρα βρίσκεται σε διαρκή και σταθερό δεσμό με το τέκνο, με το οποίο συνήθως συνοικεί, αφού οι γονείς δεν βρίσκονται σε γάμο και κατά κανόνα δεν συνοικούν. Η επιμέλεια του προσώπου του προσώπου του τέκνου περιλαμβάνει ιδίως την ανατροφή, την επίβλεψη, η μόρφωση και την εκπαίδευσή του καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου διαμονής του.

Ο πατέρας, μετά την εκούσια αναγνώριση, απέκτησε μεν αυτοδικαίως τη γονική μέριμνα του ανηλίκου και έγινε φορέας της (επομένως και της επιμέλειας), την ασκεί όμως μόνο σε περίπτωση που υπάρχει συμφωνία των συζύγων ή σε περίπτωση που έπαυσε η γονική μέριμνα της μητέρας ή αν αυτή αδυνατεί να την ασκήσει για νομικούς ή πραγματικούς λόγους.

Επομένως, στην περίπτωση σας, ναι μεν ο πατέρας του τέκνου είναι μαζί με εσάς φορέας άσκησης της γονικής μέριμνας (στην οποία περιλαμβάνεται και η επιμέλεια), αλλά δεν την ασκεί. Κατά συνέπεια εσείς μπορείτε να διαλέξετε τον τόπο διαμονής του τέκνου από τη στιγμή που έχετε την επιμέλεια αυτού και μπορείτε να επιλέξετε να μη μένει με τον πατέρα του. Σε κάθε περίπτωση βέβαια ακόμη και εάν δεν ασκεί την γονική μέριμνα του ανηλίκου, διατηρεί δικαίωμα επικοινωνίας με το τέκνο, το οποίο είναι αναφαίρετο.

Δικηγορικό Γραφείο
Eυγενίας Α. Φωτοπούλου & Συνεργατών
Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!