Ο πρώην σύζυγος οφείλει διατροφές. Μπορώ να κινηθώ εναντίον της εταιρίας του;

0

«Έχω κανει στον πρωην συζυγο μου κατασχεση μισθου. Καθε μηνα υποτιθεται οτι πρεπει να παιρνω τον μισο του μισθο. Δουλευει στην εταιρεια της μητερας του, ειναι αντιπροεδρος με 500ευρω μισθο, οποτε μου δινει τα 250. Απο την αρχη η μητερα του εβαζε οποιον μηνα ηθελε λεφτα, τωρα το εχει παρακανει εχει να βαλει λεφτα απο τον Μαρτιο. Την πηρε ο δικηγορος μου τηλεφωνο κ τον εβρισε. Ο δικηγορος μου ειπε οτι η διαδικασια ειναι να της στειλουμε εναν δικαστικο επιμελητη στην εταιρεια για να παρει τα λεφτα και οτι η διαδικασια ειναι αρκετα ακριβη κ δεν με συμφερει να την κανω. Μηπως μπορειτε να με ενημερωσετε τι ακριβως μπορω να κανω για να μπορω να παιρνω εστω αυτα τα λεφτα;; Μπορω να κινηθω εναντιων της εταιρειας με δωρεαν νομικη βοηθεια; Ευχαριστω πολύ«.

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 

Η εταιρία όφειλε να συμμορφωθεί στην κατάσχεση εις χείρας τρίτου και να σας αποδίδει κάθε μήνα το ήμισυ του μισθού του συζύγου σας. Με την νόμιμη κοινοποίηση της επιταγής η εταιρία απαγορεύεται να δώσει αυτό το χρηματικό ποσό οπουδήποτε αλλού εκτός από εσάς. Συνεπώς εγώ θα πρότεινα να ζητήσετε από τον Εισαγγελέα να τους κάνει συστάσεις για αρχή.

Ο δικηγόρος σας σας πρότεινε κατάσχεση σε βάρος περιουσίας του συζύγου σας απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, τα έξοδα της οποίας δεν είναι προκαθορισμένα, αλλά ποικίλουν, ανάλογα με το ύψος της απαίτησης και την αξία του περιουσιακού αντικειμένου που κατάσχεται.

Δωρεάν νομική βοήθεια μπορείτε να ζητήσετε, σύμφωνα με το Ν. 3226/2004, εφόσον έχετε χαμηλό ετήσιο εισόδημα (ανάλογα με το Πρωτοδικείο το ύψος του εισοδήματος ποικίλλει από 5.800- 7.000 ευρώ). Θα πρέπει να απευθύνετε αίτηση στο Πρωτοδικείο του τόπου κατοικίας σας, όπου θα αναγράφονται:
α) τα στοιχεία του δικαιούχου
β) περιληπτικά το αντικείμενο της δίκης ή της δικαστικής ενέργειας για το οποίο ζητείται παροχή νομικής βοήθειας και θα επισυνάπτονται:
1. Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης (ή βεβαίωση του αρμόδιου Εφόρου ότι δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης, ή αντίγραφο δήλωσης περιουσιακής κατάστασης ή αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος ή βεβαιώσεις υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας ή ένορκες βεβαιώσεις)
2. Α.Φ.Μ.
3. Αποδεικτικό κατοικίας ή διαμονής (πχ λογαριασμός ΔΕΗ).

Μπορείτε να δείτε αναλυτικές πληροφορίες σε άρθρο του Singleparent.gr για τη δωρεάν νομική βοήθεια εδώ.

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος

Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!