Έχασα την αδερφή μου. Μπορώ να κάνω αποποίηση κληρονομιάς πρίν ενηλικιωθούν τα παιδιά της;

0

Ερώτηση

«Απεβίωσε η αδελφή μου πριν 13 μήνες, έκαναν αποποίηση ο σύζυγος, και τα παιδιά και εκρεμμεί η αποποίηση των ανηλίκων κοριτσιών 4 και 8 ετών αντίστοιχα.αφήνουν την αποποίηση για την ενηλικίωση των κοριτσιών μετά 14 χρόνια. Μπορώ να κάνω εγώ η αδελφή της θανούσης αποποίηση ενώ δεν έχει παρέλθει ο χρόνος ενηλικίωσης των ανηλίκων ανιψιών μου 4 και 8 ετών αντίστοιχα;»

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ζωή Παυλίδου

Αγαπητή φίλη,

Σύμφωνα με το άρθρο 1847 του Αστικού μας Κώδικα η αποποίηση μπορεί να γίνει με δήλωση μέσα σε τέσσερις μήνες από τότε που ο κληρονόμος έμαθε την επαγωγή σε αυτόν της κληρονομίας.

Αυτή την στιγμή, νόμιμοι εξ αδιαθέτου κληρονόμοι της αδερφής σας είναι τα δύο ανήλικα τέκνα της, δεδομένου ότι ο σύζυγος και τα άλλα ενήλικα τέκνα της αποποιήθηκαν έγκαιρα και νομότυπα.

Ωστόσο, η προθεσμία της αποποίησης των τεσσάρων μηνών «τρέχει» και για τα ανήλικα τέκνα, και συγκεκριμένα από τότε που ο νόμιμος εκπρόσωπός τους έλαβε γνώση του θανάτου. Προκειμένου, λοιπόν, να αποποιηθούν και τα ανήλικα τέκνα, θα πρέπει ο πατέρας τους ως νόμιμος εκπρόσωπος αυτών να καταθέσει αίτηση ενώπιον του αρμόδιου Δικαστηρίου για την χορήγηση άδειας αποποίησης. Από την ημερομηνία της κατάθεσης της αίτησης αυτής αναστέλλεται η τετράμηνη προθεσμία της αποποίησης και συνεχίζει να «τρέχει» από εκδόσεως της σχετικής αποφάσεως που χορηγεί την εν λόγω άδεια. Ως εκ τούτου, μετά την αποποίηση του συζύγου για λογαριασμό των ανήλικων τέκνων στο Δικαστήριο θα έχετε τέσσερις μήνες να αποποιηθείτε την κληρονομιά που θα επαχθεί σε εσάς.

Επομένως, δεν θα πρέπει να σας ενδιαφέρει η ενηλικίωση των τέκνων, διότι ο νόμος δεν αναστέλλει μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών την τετράμηνη προθεσμία αποποίησης, αλλά θα πρέπει να ενημερωθείτε άμεσα αναφορικά με τις τυχόν δικαστικές ενέργειες του συζύγου για την παροχή άδειας αποποίησης για τα ανήλικα τέκνα.

Δικηγορικό Γραφείο
Ζωής Παυλίδου & Συνεργατών

Δικηγόρος παρ’ Εφέταις
Μητροπόλεως 47, Τ.Κ. 54623
Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 2310 275465
Fax : 2310 271191
E-mail: pzoi@hotmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!