fbpx

Μπορώ να φύγω με τα παιδιά μου από τη χώρα που μένω ή πρέπει να υπογράψει ο πρώην σύζυγος;

| 8 Σεπτεμβρίου 2015
ADVERTISEMENT

“Καλησπέρα σας, ζω στη Γερμανία και μόλις έχω χωρίσει. Θέλω να γυρίσω στην Ελλάδα γιατί εδώ δεν έχω καμία βοήθεια. Μπορώ να φύγω ή πρέπει να υπογράψει ο πρώην σύζυγος; Έχω δυο παιδιά. Το ένα παιδί δεν είναι δικό του, το δεύτερο είναι δικό του και είναι ενός έτους. Ο γάμος έχει γίνει στην Ελλάδα. Εγώ πάντα ζούσα στην Ελλάδα έκτος από τα δυο τελευταία χρόνια. Ο πρώην σύζυγος έχει φύγει από το σπίτι εδώ και έξι μήνες. Το διαζύγιο δεν το έχω πάρει ακόμα. Είμαστε στα δικαστήρια αλλά η υπόθεση μας όλο παίρνει αναβολές. Εγώ όμως θέλω να φύγω με τα παιδιά γιατί εδώ δεν έχω κάποιον που να μπορεί να με βοηθάει. Τι μπορώ να κάνω σε αυτή τι περίπτωση; Άμα φύγω χωρίς να το ξέρει ή ακόμα και να το ξέρει και γυρίσω στην Ελλάδα θεωρείται απαγωγή;”

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Αθανάσιος Κίκης


ADVERTISEMENT

Καταρχήν, δεν μας δίνετε μία σημαντική πληροφορία ήτοι σε ποιον από τους δύο γονείς, μετά το διαζύγιό σας έχει ανατεθεί η επιμέλεια του κοινού σας τέκνου. Παρόλα αυτά σας απαντάμε και στα δύο ενδεχόμενα.

Αν η επιμέλεια του τέκνου σας δεν έχει ρυθμιστεί δικαστικά, όπως προβλέπει ο νόμος και αυτή (η επιμέλεια) ως κομμάτι της γονικής μέριμνας παραμένει και στους δύο γονείς, τότε δεν μπορείτε να γυρίσετε στην Ελλάδα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του πρώην συζύγου σας. Σημειώνουμε ότι για τη ρύθμιση της επιμέλειας του ανηλίκου τέκνου μετά το διαζύγιο των συζύγων απαιτείται αρχικά αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να ρυθμιστεί προσωρινά και κατόπιν τακτική αγωγή για ρύθμιση επιμέλειας τέκνου.

Αν η επιμέλεια του τέκνου σας έχει ρυθμιστεί και έχει περιέλθει αποκλειστικά σε εσάς τότε μπορείτε να αλλάξετε τον τόπο διαμονής του τέκνου σας χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συζύγου. Το άρθρο 1518ΑΚ ορίζει ότι η επιμέλεια του προσώπου του τέκνου περιλαμβάνει και τον προσδιορισμό του τόπου διαμονής του, ενώ το άρθρο 1513 ΑΚ ορίζει ότι η άσκηση της γονικής μέριμνας σε περίπτωση διαζυγίου ρυθμίζεται από το δικαστήριο.


ADVERTISEMENT

Πάντως, σύμφωνα με το άρθρο 1520 ΑΚ ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας με αυτό.

Αθανάσιος Κίκης & Συνεργάτες
Δικηγορικό Γραφείο
25ης Μαρτίου 39 – Ευκαρπία
Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 56429
Τηλ. 2310554154
Κιν. 6972507304
E-mail: atkikis@hotmail.com
Web: www.kikislaw.gr

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ