Μπορώ να ζητήσω από τον σύζυγο μου να φύγει από το σπίτι;

0

«Είμαι παντρεμένη εδώ και 13 χρόνια έχουμε αποκτήσει ένα αγοράκι που σήμερα είναι επτά χρονών. Από την αρχή του γάμου μας είχα σοβαρό πρόβλημα με την οικογένεια του, είναι άνθρωποι αδιάφοροι για τα παιδιά τους. Οι γυναίκες στην οικογένεια του άντρα μου δεν δουλεύουν. Το ίδιο ζήτησε και από εμένα. Τα χρήματα που έβγαζε ήταν καλά οπότε σταμάτησα και αφοσιώθηκα στην οικογένειά μας. Όταν γεννήθηκε το παιδί άρχισαν τα προβλήματα. Εγώ ήμουν εκτός εαυτού γιατί αυτά που είχα προβλέψει τα έβλεπα μπροστά μου πια με τον ερχομό του παιδιού. Φωνές, καβγάδες, έπαθαν τα νεύρα μου και ζήτησα βοήθεια από ψυχολόγο. Τα κατάφερα. Αυτό που δεν κατάφερα ήταν να σώσω το γάμο μου. Μια ημέρα ήρθε και μου ζήτησε να χωρίσουμε και να βρω εγώ δικηγόρο και να βρω και σπίτι. Όταν του είπα ότι είμαι άνεργη μου απάντησε ότι θα πλήρωνε ότι αφορούσε το παιδί. Τελικά ζούμε μαζί γιατί δεν έβγαινε οικονομικά, δεν μου αφήνει ποτέ λεφτά, πρέπει να κάνω μια εγχείρηση που γνωρίζει εδώ και ένα χρόνο και δεν μου δίνει τα λεφτά, πρέπει να πάω σε γυναικολόγο, δεν μου δίνει λεφτά. Κοιμάται στον καναπέ και μου μιλάει άσχημα. Φωνάζει μπροστά στο παιδί. Έχω σοβαρό πρόβλημα υγείας, υποφέρω με αυτή την κατάσταση αλλά εκείνος δεν ενδιαφέρεται. Θέλω να φύγει από το σπίτι, μπορώ να το ζητήσω; Κάνει κακό σ’ εμένα και στο παιδί μας. Νόμιζα ότι το έκανε για να με ταρακουνήσει αλλά η συμπεριφορά του είναι απαίσια, δεν ενδιαφέρεται για τίποτα εκτός από το φαγητό. Περιμένει από εμένα να βρω δικηγόρο για να τον πληρώσω εγώ. Φεύγει τα βράδια και αργεί να γυρίσει, πάει στην αδελφή του και δεν γυρίζει όλη τη νύχτα. Θα ήθελα μια νομική συμβουλή πως να χειριστώ τα πράγματα»

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παρασκευή Κουπλίδου

Το θέμα της ρύθμισης της χρήσεως της οικογενειακής στέγης υπάγεται στο πλαίσιο της ρύθμισης διαφόρων θεμάτων που αφορούν στα ζητήματα επιμέλειας, διατροφής επικοινωνίας και σχέσεων γονέων και τέκνων εν γένει. Καταρχάς ως οικογενειακή στέγη ορίζεται η οικία η οποία στεγάζει την οικογένεια μετά από το γάμο. Η οικία αυτή αν δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των συζύγων για τη χρήση της μετά από τη διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης, παραχωρείται με δικαστική απόφαση στο μέρος που έχει μεγαλύτερη ανάγκη της προστασίας της οικογενειακής στέγης. Το μέρος αυτό συνήθως είναι αυτό που έχει την επιμέλεια των τέκνων και αυτό γίνεται με γνώμονα να μην αλλάξουν τα παιδιά το περιβάλλον στο οποίο ζουν και μεγαλώνουν ανεξαρτήτως του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της οικίας (αν αυτή ανήκει στον έναν ή τον άλλο σύζυγο). Ως εκ τούτου στην περίπτωση που δεν υπάρχει καμία συμφωνία μεταξύ σας για όλα αυτά τα ζητήματα, τότε πρέπει με δικόγραφο ασφαλιστικών μέτρων και εν συνεχεία με τακτική αγωγή να αιτηθείτε του Δικαστηρίου να σας επιδικάσει την επιμέλεια του τέκνου σας, την οικογενειακή στέγη ως κατοικία για εσάς και το παιδί σας και προφανώς και διατροφή

Παρασκευή Κουπλίδου
Δικηγόρος
Γρ. Λαμπράκη 52, Γλυφάδα Αττικής
Τηλέφωνο: 210-9639203
E-mail:vkouplidou@yahoo.gr
Web:www.kouplidou-law.gr

Τώρα μπορείς να επισκεφθείς, επιλεγμένους ειδικούς συνεργάτες μας, μέσω του προγράμματος «Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν». Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δείς εδώ ενώ αν θες να πάρεις απαντήσεις μέσω του Singleparent.gr, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.