fbpx

Μπορώ να διεκδικήσω τη σύνταξη του πατέρα μου εφόσον η μητέρα μου είναι ακόμη εν ζωή;

| 24 Μαρτίου 2016
ADVERTISEMENT

“Είμαι 62 ετών διαζευγμένη μονογονέας απο το 2004. Ανεργη 21 μήνες χωρίς εισόδημα ή διατροφή. Ο γιός μου στα 20 σπουδάζει σε ΙΕΚ. Συντηρούμαστε απο τη συνταξιούχο μητέρα μου η οποία είναι χήρα πολιτικού υπαλλήλου του Δημοσίου. Είμαστε 3 αδέλφια. Μπορώ να διεκδικήσω τη σύνταξη του πατέρα μου; Η μητέρα μου έχει και τη δική της σύνταξη. Αν πάθει τίποτα δεν έχουμε άλλους πόρους. Δυστυχώς αργώ ακόμη για σύνταξη”.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Μαρία Τζαβέλα, από το δικηγορικό γραφείο “Ε. Φωτοπούλου & Συνεργάτες


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με την περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 31 του Π.Δ. 169/2007 (Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων), όπως ίσχυε πριν την κατάργησή της από το άρθρο 9 παρ. 1δ του Ν. 3865/2010, δικαίωμα σε σύνταξη από το Δημόσιο Ταμείο είχε η διαζευγμένη θυγατέρα, εφόσον συνέτρεχαν αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις:

αα) Ο γάμος να λύθηκε με κοινή υπαιτιότητα ή με υπαιτιότητα του συζύγου ή από λόγο που δεν αφορά αποκλειστικά το πρόσωπο της ή με συναινετικό διαζύγιο ή να συντρέχει περίπτωση βίαιης διακοπής (Σημ. ορθότερα “κατάργησης”. Πρόβλ. άρθρο 604 εδ. 1 Κ.Πολ.Δικ.) της δίκης λόγω θανάτου του συζύγου.

ββ) Να μην έχει μηνιαίο εισόδημα από το Δημόσιο ή το δημόσιο τομέα μεγαλύτερο από το κατώτατο όριο σύνταξης του Δημοσίου, όπως αυτό ισχύει κάθε φορά. Επίσης, να μην έχει κάθε φορά φορολογητέο εισόδημα από οποιαδήποτε άλλη πηγή μεγαλύτερο από το παραπάνω καθοριζόμενο κατώτατο όριο.


ADVERTISEMENT

γγ) Να μην παίρνει άλλη σύνταξη και να μην έχει ασφαλιστεί για σύνταξη σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας σύνταξης.

δδ) Κατά την 31η Δεκεμβρίου 1986 να έχει συμπληρώσει το τεσσαρακοστό έτος της ηλικίας της.

Υπό το προϊσχύσαν καθεστώς, εφόσον συνέτρεχαν σωρευτικά οι ως άνω προϋποθέσεις, η διαζευγμένη θυγατέρα δικαιούταν την σύνταξη του θανόντος γονέα της δημοσίου υπαλλήλου ή του θανόντος συνταξιούχου του Δημοσίου. Η παραπάνω διάταξη όμως καταργήθηκε με την παρ. 1δ του άρθρου 9 του Ν. 3865/2010.

Με τις ίδιες διατάξεις εξαιρούνται από την κατάργηση του δικαιώματος συνταξιοδότησης όσες από τις ενήλικες άγαμες θυγατέρες έλκουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα από γονείς που προσλήφθηκαν στο Δημόσιο μέχρι 31-12-1982, για τις οποίες όμως θεσπίστηκαν αυστηρές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και συγκεκριμένα:

α) Να έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας τους την 31-12-2010, δηλαδή να έχουν γεννηθεί μέχρι και το έτος 1960.

β) Να μην έχουν μηνιαίο εισόδημα από το Δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα μεγαλύτερο από το κατώτατο όριο σύνταξης του Δημοσίου, όπως αυτό ισχύει κάθε φορά.

γ) Να μην έχουν φορολογητέο εισόδημα από οποιαδήποτε άλλη πηγή μεγαλύτερο από το παραπάνω καθοριζόμενο κατώτατο όριο αναγόμενο σε ετήσια βάση.

δ) Να μη λαμβάνουν άλλη σύνταξη και να μην έχουν ασφαλισθεί για σύνταξη σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας σύνταξης, για χρόνο με βάση τον οποίο, σε συνδυασμό και με την ηλικία τους, προσδοκούν να θεμελιώσουν δικαίωμα ανταποδοτικής σύνταξης από το φορέα αυτό, και

ε) Η σύνταξη των προσώπων της περίπτωσης αυτής, δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του κατώτατου ορίου σύνταξης του Δημοσίου όπως αυτό ισχύει κάθε φορά.

Τα ανωτέρω κριτήρια είναι παρεμφερή με αυτά που ίσχυαν μέχρι τη δημοσίευση του ν. 3865/2010 , για την κρίση του δικαιώματος συνταξιοδότησης των διαζευγμένων θυγατέρων. Για το λόγο αυτό για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων θα υπάρξει ανάλογη αντιμετώπιση με αυτή που ίσχυε μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία για τη συνταξιοδότηση των διαζευγμένων θυγατέρων (βλ. σχετική απόφαση 132/2010).

Συνεπώς, εφόσον πληρούνται στην περίπτωσή σας σωρευτικά οι ως άνω προϋποθέσεις, θα πρέπει να γίνει δεκτό αναλογικά (όπως και στις άγαμες ενήλικες θυγατέρες) ότι πρέπει να χορηγηθεί το δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Μαρία Τζαβέλα-Δικηγόρος
Δικηγορικό Γραφείο
Eυγενίας Α. Φωτοπούλου & Συνεργατών
Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ