Μπορώ να διεκδικήσω διατροφή από την οικογένεια του πρώην συζύγου;

0

«Ο σύζυγος μου ο οποίος είναι τώρα 22 χρόνων δουλεύει περιστασιακά. Από τα 18 του που παντρευτήκαμε τον φρόντιζα εγώ και η οικογένεια μου χωρίς καμία συνεισφορά της οικογένειας του που είναι ευκατάστατη.Έχουμε ένα παιδί 1 έτους. Λίγες μέρες πριν έφυγε από το σπίτι και πήγε να ζήσει με την μητέρα του. Θέλει να δίνει διατροφή αλλά δεν έχει μόνιμη εργασία, εγώ είμαι άνεργη γιατί δεν έχω βοήθεια με το παιδί και επίσης το παιδί έχει πολλά έξοδα λόγω ιδιαιτερότητας. Μπορώ να διεκδικήσω διατροφή από την οικογένεια του εφόσον αδυνατεί να με βοηθήσει ο ίδιος; Σας ευχαριστώ».

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ζωή Παυλίδου

Αγαπητή φίλη,

Σύμφωνα με το νόμο, εάν ο υπόχρεος σε διατροφή γονέας διακινδυνεύει τη δική του επιβίωση σε περίπτωση που υποχρεωθεί να παρέχει διατροφή, τότε το ανήλικο τέκνο (εκπροσωπούμενο φυσικά από τον γονέα που έχει την επιμέλειά του) μπορεί να ζητήσει διατροφή από τους πλησιέστερους ανιόντες, δηλαδή τους παππούδες και τις γιαγιάδες του.

Δείτε σχετικά: Μπορώ να πάρω αναδρομικά τη διατροφή; 

 

Συνεπώς, εν προκειμένω μπορείτε να στραφείτε απευθείας δικαστικά κατά των γονέων του εν διαστάσει συζύγου σας -χωρίς να χρειαστεί να στραφείτε προηγουμένως και κατά του εν διαστάσει συζύγου σας, ο οποίος ούτως ή άλλως έχει παντελή οικονομική αδυναμία-, οι οποίοι, εφόσον είναι πράγματι ευκατάστατοι, ενδέχεται να υποχρεωθούν να καταβάλουν το μερίδιο που αναλογεί στον καθένα τους, ανάλογα με τις ατομικές οικονομικές δυνάμεις τους και με τη κρίση του δικαστή.

Δικηγορικό Γραφείο
Ζωής Παυλίδου & Συνεργατών

Δικηγόρος παρ’ Εφέταις
Μητροπόλεως 47, Τ.Κ. 54623
Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 2310 275465
Fax : 2310 271191
E-mail: pzoi@hotmail.com

Τώρα μπορείς να επισκεφθείς, επιλεγμένους ειδικούς συνεργάτες μας, μέσω του προγράμματος «Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν». Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δείς εδώ ενώ αν θες να πάρεις απαντήσεις μέσω του Singleparent.gr, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.