fbpx

Το παιδί μου θηλάζει. Μπορώ να κάνω έφεση στην απόφαση να διανυκτερεύει στον μπαμπά του;

| 16 Φεβρουαρίου 2016
ADVERTISEMENT

“Καλημέρα. Είμαι ανύπαντρη μητέρα ενός αγοριού 20 μηνών. Διώχθηκα βίαια από την οικία που έμενα με τον πρώην σύντροφό μου εδώ και 6 μήνες. Ο πρώην μου έκανε ασφαλιστικά μέτρα για περισσότερες ώρες επικοινωνίας με το παιδί και η απόφαση βγήκε πριν λίγες μέρες. Έχουν βάλει διανυκτέρευση 3 μέρες τώρα το Πάσχα, πρωτοχρονιά και 10 μέρες Αύγουστο. Επίσης, η διατροφή ορίστηκε στα 350 ευρώ. Εκείνος μου ξεκαθάρισε ότι δεν θα πληρώνει τόσα λεφτά. Θα ήθελα να μάθω αν μπορώ να ασκήσω έφεση στα ασφαλιστικά για το θέμα τις διανυκτέρευσης. Το παιδί είναι πολύ μικρό για να μείνει μακριά από την μητέρα τόσες μέρες, επίσης θηλάζω ακόμη. Μπορεί να μου πει κάποιος τι κάνω σε αυτή την περίπτωση; Το θέμα που με καίει είναι η διανυκτέρευση του παιδιού σε τόσο μικρή ηλικία. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.”

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Αυλωνίτης


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα επίσης με το άρθρο 696 παρ. 3 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας «Το δικαστήριο που διέταξε ασφαλιστικά μέτρα, έως την πρώτη συζήτηση της αγωγής που αφορά την κύρια υπόθεση, έχει δικαίωμα, με αίτηση όποιου έχει έννομο συμφέρον, να μεταρρυθμίσει ή να ανακαλέσει ολικά ή εν μέρει την απόφασή του, εφόσον επήλθε μεταβολή των πραγμάτων που δικαιολογεί την ανάκληση ή τη μεταρρύθμισή της».

Συνεπώς, ως μητέρα του τέκνου ο νόμος σας παρέχει το δικαίωμα να προβείτε σε αίτηση μεταρρύθμισης της ως άνω απόφασης ασφαλιστικών μέτρων και να ισχυριστείτε ότι επήλθε μεταβολή των πραγμάτων ( π.χ το τέκνο δεν δύναται να φεύγει σε αυτήν την ηλικία μακριά από τη μητέρα του λόγω ηλικίας – θηλασμού κ.λ.π) που δικαιολογεί το θέμα της διανυκτέρευσης.

Ασφαλώς, δεν προβλέπεται στο νόμο το ένδικο μέσο της έφεσης κατά αυτής της απόφασης ασφαλιστικών μέτρων.


ADVERTISEMENT

Τέλος, στις περιπτώσεις της κακόβουλης άρνησης του υπόχρεου να καταβάλει την διατροφή, έκτος από τα πολιτικά δικαστήρια που έχετε το νόμιμο δικαίωμα να προσφύγετε, πρέπει να γνωρίζετε ότι η ως άνω άρνηση αποτελεί και ποινικά κολάσιμη πράξη και συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με το άρθρο 358 του Ποινικού Κώδικα, το ποινικό αδίκημα της παραβίασης υποχρέωσης διατροφής κατά την οποία «Όποιος κακόβουλα παραβιάζει την υποχρέωση διατροφής που του την έχει επιβάλει ο νόμος και έχει αναγνωρίσει, έστω και προσωρινά, το δικαστήριο, με τρόπο τέτοιο ώστε ο δικαιούχος να υποστεί στερήσεις ή να αναγκαστεί να δεχθεί βοήθεια άλλων, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρις ενός (1) έτους».

Δημήτριος Ν. Αυλωνίτης
Δικηγόρος, LL.B.
Δημητσάνας 42, Αθήνα, 11 522
Τηλέφωνα: 210 3314536, fax: 210 3235632
Κινητό: 6972205516,
E-mail:
info@avlonitislaw.gr
Web: http://www.avlonitislaw.gr

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ