Μπορώ να αλλάξω πόλη αν έχω συνεπιμέλεια του παιδιού;

0

Ερώτηση:

«Είμαι σε διάσταση εδώ και 6 μήνες με τον σύζυγό μου. Έχουμε ένα παιδί 2,5 ετών και θέλουμε και οι δύο να προχωρήσουμε σε διαζύγιο. Το συναινετικό διαζύγιο σημαίνει απαραίτητα και συνεπιμέλεια; Μπορώ να αλλάξω πόλη αν έχω συνεπιμέλεια του παιδιού; Και τί συμβαίνει όταν ο πατέρας του παιδιού δεν επιθυμεί να αλλάξω πόλη;».

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παρασκευή Κουπλίδου

Σύμφωνα με το νόμο αν το ζευγάρι συμφωνεί και έχουν περάσει τουλάχιστον 6 μήνες συνεχούς έγγαμης συμβίωσης τότε ο γάμος μπορεί να λυθεί με συναινετικό διαζύγιο. Τα πλεονεκτήματα του συναινετικού διαζυγίου είναι τα εξής:

Α. λύεται ο γάμος κατόπιν έγγραφης συμφωνίας των συζύγων

Β. ρυθμίζεται η επιμέλεια των τέκνων, η επικοινωνία του άλλου γονέα με αυτά και η διατροφή με ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο αποτελεί εκτελεστό τίτλο

Γ. η όλη διαδικασία γίνεται πλέον σε μια συζήτηση και όχι σε 2 όπως παλαιότερα με αποτέλεσμα την ταχύτερη έκδοση του διαζυγίου

Εκ των ανωτέρω είναι σαφές ότι συναινετικό διαζύγιο δε σημαίνει συνεπιμέλεια τέκνων, αλλά συμφωνία συζύγων στη λύση του γάμου και στη ρύθμιση της σχέσεως γονέων και τέκνων. Άρα την επιμέλεια μπορεί να την έχει ή ο ένας ή ο άλλος ή και οι δυο, να ρυθμισθεί η επικοινωνία του άλλου συζύγου και το ποσό της καταβαλλόμενης διατροφής.

Η διαδικασία είναι απλή οι σύζυγοι καταφεύγετε σε δικηγόρο της επιλογής σας, συντάσσετε τα συμφωνητικά και τις έγγραφες συμφωνίες, καθώς και την αίτηση διαζυγίου, ορίζεται δικάσιμος και στην ορισθείσα δικάσιμο συζητείται η υπόθεση και λίγες ημέρες – μήνες μετά εκδίδεται η απόφαση.

Στην περίπτωση λοιπόν που έχετε την επιμέλεια του παιδιού μπορείτε να αποφασίσετε εσείς τον τόπο διαμονής του και να ορίσετε με τον πατέρα του τον τρόπο επικοινωνίας. Αν ο πατέρας δε συμφωνεί να αλλάξετε πόλη τότε θα πρέπει να διασφαλίσετε την επιμέλεια του παιδιού με αντιδικία (απόφαση ασφαλιστικών μέτρων), η οποία θα σας δώσει την επιμέλεια που συνεπάγεται και τη δυνατότητά σας να ζήσετε σε άλλη πόλη.

Παρασκευή Κουπλίδου
Δικηγόρος
Γρ. Λαμπράκη 52, Γλυφάδα Αττικής
Τηλέφωνο: 210-9639203
E-mail:vkouplidou@yahoo.gr
Web:www.kouplidou-law.gr

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!