fbpx

Ο πατέρας της κόρης μου είναι εξαφανισμένος. Μπορεί το παιδί να πάρει το επίθετο του νέου μου συζύγου;

| 28 Σεπτεμβρίου 2016
ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας, έχω ένα παιδί από τον προηγούμενο γάμο μου, το οποίο εδώ και πέντε χρόνια δεν έχει επαφή με τον πατέρα του. Μπορεί το παιδί να πάρει το δικό μου επίθετο ή του νέου μου συζύγου; Το θέλει και το ίδιο το παιδί και ο βιολογικός της πατέρας είναι εξαφανισμένος. Σας ευχαριστώ.

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Αθανάσιος Κίκης


ADVERTISEMENT

Κατά το άρθρο 1505 ΑΚ το επώνυμο των τέκνων προσδιορίζεται με κοινή αμετάκλητη δήλωσή τους, η οποία γίνεται πριν το γάμο είτε σε συμβολαιογράφο είτε στο λειτουργό ενώπιον του οποίου θα τελεσθεί ο γάμος.

 

Από τη διάταξη αυτή προκύπτει ότι καταρχήν το επίθετο του τέκνου ορίζεται πριν το γάμο, είτε ενώπιον συμβολαιογράφου σε περίπτωση πολιτικού γάμου είτε ενώπιον του λειτουργού που θα τελέσει το γάμο. Μάλιστα η δήλωση γίνεται από κοινού από τους γονείς και είναι αμετάκλητη.


ADVERTISEMENT

 

Παρόλα αυτά προβλέπεται διαδικασία πλήρους αλλαγής επωνύμου, η οποία γίνεται με διοικητική πράξη (απόφαση του Δημάρχου του Δήμου στον οποίο είναι εγγεγραμμένος ή υπάγεται ο αιτούμενος) και αρμόδια Υπηρεσία είναι το Τμήμα Δημοτικής και Αστικής Κατάστασης. Η αποδοχή της αίτησης αλλαγής επωνύμου ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της παραπάνω αρχής. H σχετική νομοθεσία δεν αναφέρει τους λόγους για τους οποίους επιτρέπεται η αλλαγή επωνύμου, σύμφωνα όμως με πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας απαιτούνται «συγκεκριμένοι και σοβαροί λόγοι ικανοί να δικαιολογήσουν τη μεταβολή του επωνύμου». Οι συνήθεις λόγοι αλλαγής επιθέτου, όπως προκύπτουν από τη νομολογία και τις σχετικές διοικητικές πράξεις είναι οι παρακάτω: 


– Το επώνυμο προκαλεί ψυχολογικά προβλήματα επειδή είναι κακόηχο ή δυσχερές στην προφορά, ή προκαλεί τη θυμηδία κ.λπ.

– Το επώνυμο συνδέεται με κακή φήμη από πράξεις άλλου προσώπου που το φέρει, (πχ ενήλικας ζητά την αλλαγή του επωνύμου του, καθώς ο γονιός του παρανομούσε, όπως προκύπτει από δικαστικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα να αμαυρώνεται ο ενδιαφερόμενος).

– Ενήλικας που δεν έχει καμία επαφή με τον πατέρα του και ζητά να πάρει το επίθετο της μητέρας του.

 

Σχετικά όμως με την τελευταία περίπτωση αλλά και άλλες, σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Αστικής & Δημοτικής Κατάστασης της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Εσωτερικών «ως σοβαροί λόγοι νοούνται, για όλους τους αιτούντες, μόνο τα ψυχικά προβλήματα τα οποία δημιουργούνται από επώνυμα α) κακόηχα, β) προκαλούν τη θυμηδία ή την περιφρόνηση, γ) δυσχερή στην προφορά ή ξενικά, δ) κακής φήμης συνεπεία πράξεων άλλου προσώπου, ε) αντίθετα προς τις αντιλήψεις της κοινωνίας περί ηθικής. Αντίθετα, η επίκληση και απόδειξη κοινωνικών λόγων (επαγγελματικών, πολύ διαδεδομένου επωνύμου ώστε να προκαλείται κίνδυνος σύγχυσης, επώνυμο που προκαλεί την απαρέσκεια αυτού που το έχει, κακές σχέσεις με το φυσικό πατέρα κτλ) που προβάλλονται για αλλαγή επωνύμου δεν βρίσκουν έρεισμα στο Νομοθετικό Διάταγμα και στην, κατ’ εξουσιοδότηση αυτού, εκτελεστική του απόφαση».

 

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι μία αίτηση αλλαγής επιθέτου πρέπει να συνοδεύεται από αρκετά ικανούς λόγους, κοινωνικούς ή ψυχολογικούς, προκειμένου να γίνει δεκτό το αίτημα από τη Διοίκηση, το οποίο δεν είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ικανοποιείται στην δική σας περίπτωση.

Αθανάσιος Κίκης & Συνεργάτες
Δικηγορικό Γραφείο
25ης Μαρτίου 39 – Ευκαρπία
Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 56429
Τηλ. 2310554154
Κιν. 6972507304
E-mail: atkikis@hotmail.com
Web: www.kikislaw.gr

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ