Μπορεί ο τωρινός μου σύζυγος να υιοθετήσει το παιδί μου χωρίς την συναίνεση του βιολογικού του πατέρα;

0

Έχω ένα παιδί εκτός γάμου και αναγνωρισμένο από τον βιολογικό του πατέρα. Ωστόσο ο τελευταίος δεν έχει καμία σχέση με το παιδί. Είναι εφικτό ο τωρινός σύζυγος μου και πατριός, να υιοθετήσει το παιδί χωρίς την συγκατάθεση του βιολογικού πατέρα; Γνωρίζω οτι ώς μητέρα παιδιού που γεννήθηκε χωρίς γάμο των γονέων του έχω την επιμέλεια και την γονική μέριμνα του, ωστόσο θα ήθελα να μου πείτε αν για το θέμα της υιοθεσίας αλλάζουν τα πράγματα, και θα πρέπει να συναινέσει και ο βιολογικός πατέρας. Σας ευχαριστώ.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Δάφνη Ι. Σιώπη

Αγαπητή αναγνώστρια,

Για την υιοθεσία ανηλίκου τέκνου, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να συντρέξει και η προϋπόθεση της αυτοπρόσωπης συναίνεσης των βιολογικών γονέων του ανηλίκου ή μόνο του ενός γονέα, εάν ο δεύτερος δεν ζει, εξέπεσε από την γονική μέριμνα ή τέθηκε υπό δικαστική συμπαράσταση, με αποτέλεσμα να στερείται ικανότητας συναίνεσης για την υιοθεσία του παιδιού του.

Από την άλλη πλευρά, ο νόμος (άρθρο 1515 ΑΚ) ορίζει ότι η γονική μέριμνα του ανηλίκου τέκνου, που γεννήθηκε και παραμένει χωρίς γάμο των γονέων του, ανήκει στη μητέρα του. Σε περίπτωση αναγνώρισης του, αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας, που όμως την ασκεί, αν υπάρχει συμφωνία των γονέων κατά το άρθρο 1513 ή αν έπαυσε η γονική μέριμνα της μητέρας, ή αν αυτή αδυνατεί να την ασκήσει για νομικούς ή πραγματικούς λόγους. Με βάση την ρύθμιση αυτή, συνάγεται ότι σε περίπτωση αναγνώρισης εκτός γάμου γεννημένου ανηλίκου τέκνου, ο πατέρας αποκτά αυτοδικαίως τη γονική μέριμνα, επομένως και την επιμέλεια, όχι όμως και την άσκηση της. Με άλλα λόγια, ενώ και οι δύο γονείς γίνονται φορείς της γονικής μέριμνας του τέκνου, η άσκηση της ανήκει αποκλειστικά στη μητέρα.

Με βάση τα ανωτέρω, στο ερώτημά σας προσήκει η απάντηση ότι για την υιοθεσία του ανηλίκου τέκνου σας, είναι απολύτως απαραίτητη η συναίνεση και του βιολογικού του πατέρα.

Με εκτίμηση,

Δάφνη Ι. Σιώπη
Δικηγόρος LLM
Αγ. Σοφίας 24
Θεσσαλονίκη 54622
Τηλ: 2313 079293
Κιν: 6977568673
Email: dsiopi.law@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!