Είμαι άνεργη και με χτυπούσε. Μπορεί να πάρει την επιμέλεια του παιδιού;

0

Έχω την προσωρινή επιμέλεια της κόρης μου που είναι 11 μηνών. Ο πατέρας της μου έκανε μήνυση για ψεύτικη κλοπή, μετά από τα ασφαλιστικά που του έκανα για να πάρω τη μικρή. Επειδή με χτυπούσε του έκανα μήνυση για ενδοοικογενειακή βία και έχω πιστοποιητικό από το νοσοκομείο γι’ αυτό. Είμαι άνεργη με επίδομα, αυτός δε βάζει τη διατροφή του παιδιού που έχει ορίσει ο νόμος, και του έχω κάνει τις απαραίτητες μηνύσεις γι’ αυτό. Υπάρχει περίπτωση να πάρει την επιμέλεια;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Δάφνη Ι. Σιώπη

Αγαπητή αναγνώστρια,

Σύμφωνα με τον νόμο, αποφασιστικό κριτήριο για την απόφαση του δικαστηρίου ως προς την ανάθεση της επιμέλειας του ανηλίκου τέκνου, αποτελεί το συμφέρον αυτού. Στο πλαίσιο αυτό, τα ελληνικά δικαστήρια δέχονται ότι βαρύτητα στο πλαίσιο της ανάθεσης της επιμέλειας πρέπει να αποδίδεται στα στοιχεία που διαμορφώνουν το απαραίτητο και πρόσφορο περιβάλλον για μία σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη του τέκνου, αφού η διαβίωση του παιδιού σε περιβάλλον ανεπιθύμητο προς αυτό μπορεί να έχει καταστροφική επίδραση την ανάπτυξη του.

Από το ιστορικό που μας παραθέτετε, δεν φαίνεται να υπάρχουν στοιχεία που να συνηγορούν υπέρ της ανάθεσης της επιμέλειας του ανηλίκου τέκνου σας στον πατέρα. Βέβαια, το σε ποιον θα ανατεθεί η επιμέλεια είναι ζήτημα που εξαρτάται κάθε φορά από τα ιδιαίτερα πραγματικά περιστατικά της κάθε περίπτωσης. Εφόσον, πάντως, το περιβάλλον που διασφαλίζετε στο τέκνο σας είναι πρόσφορο και κατάλληλο για την ανάπτυξή του, θεωρούμε ότι δεν θα έχετε κάποιο πρόβλημα στο δικαστήριο της επιμέλειας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, συνιστάται απαραιτήτως να απευθυνθείτε σε δικηγόρο της επιλογής σας που θα μπορέσει να σας καθοδηγήσει αποτελεσματικά, έχοντας πλήρη γνώση της υπόθεσής σας και των ιδιαιτεροτήτων της, τις οποίες εμείς δεν είμαστε εκ των πραγμάτων σε θέση να γνωρίζουμε.

Με εκτίμηση,

Δάφνη Ι. Σιώπη
Δικηγόρος LLM
Αγ. Σοφίας 24
Θεσσαλονίκη 54622
Τηλ: 2313 079293
Κιν: 6977568673
Email: dsiopi.law@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!