fbpx

Μπορεί η κόρη μου να κάνει αποποίηση κληρονομιάς, όταν ενηλικιωθεί και πόσο θα κοστίσει;

| 22 Ιανουαρίου 2018
ADVERTISEMENT

Η σύζυγος και τα παιδιά του αποθανόντος αδερφού μου έκαναν αποποίηση κληρονομιάς. Το ίδιο κάναμε και τα 4 αδέρφια του, καθώς και τα ενήλικα παιδιά μας. Εγώ έχω τέκνο 16 ετών. Αν δεν κάνω τώρα με δικαστική απόφαση (λόγω έλλειψης χρημάτων) αποποίηση για το ανήλικο τέκνο, μπορεί να το κάνει μόνο του τη μέρα, που θα ενηλικιωθεί και πόσο θα στοιχίζει τότε;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ζωή Παυλίδου


ADVERTISEMENT

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει διαθήκη ακολουθείται η εξ αδιαθέτου διαδοχή. Αρχικά καλούνται οι συγγενείς της πρώτης τάξη δηλαδή, οι κατιόντες του κληρονομουμένου καθώς και η σύζυγος αυτού. Εφόσον, όπως εν προκειμένω, τα τέκνα του κληρονομούμενου αποποιηθούν, καλούνται οι συγγενείς δεύτερης τάξης, ήτοι οι γονείς και τα αδέρφια αυτού καθώς και τα τέκνα και εγγόνια αδελφών που έχουν πεθάνει πριν από αυτόν. Στο ερώτημα σας αναφέρετε ότι αποποιήθηκαν και τα τέσσερα αδέρφια του αποθανόντος καθώς επίσης και όλα τα ενήλικα τέκνα αυτών. Συνεπώς, εφόσον και οι γονείς σας δεν είναι εν ζωή, μοναδικός κληρονόμος του αποθανόντος αδερφού σας απομένει η ανήλικη κόρη σας.

Σύμφωνα με το άρθρο 1847 ΑΚ, ο κληρονόμος μπορεί να αποποιηθεί την κληρονομία μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών από τότε που έμαθε την επαγωγή και λόγο της, από τότε δηλαδή που έμαθαν ότι κληρονομούν. Η εν λόγω προθεσμία ισχύει τόσο για τους ενήλικους όσο και για τους ανήλικους, οι οποίοι ωστόσο, εκπροσωπούνται από τους έχοντες τη γονική μέριμνα γονείς (α. 1510 ΑΚ). Συνεπώς, οι γνώση ότι το τέκνο κληρονόμησε κρίνεται στο πρόσωπο των γονέων. Μετά την τετράμηνη προθεσμία, λοιπόν, τρέχει και για τους ανήλικους κληρονόμους και συνεπώς δε δύναται να περιμένετε την ενηλικίωση αυτού προκειμένου να αποποιηθεί, καθώς μετά την πάροδο προθεσμίας η αποποίηση είναι άκυρη. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία, ο ανήλικος καθίσταται κληρονόμος. Ωστόσο, οι ανήλικοι έχουν ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τους ενήλικους, όταν αποκτούν την ιδιότητα του κληρονόμου, καθώς είναι εκ του νόμου κληρονόμοι με το ευεργέτημα της απογραφής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ευθύνονται με την προσωπική τους περιουσία για τα χρέη της κληρονομιάς, τα οποία μπορούν να ικανοποιηθούν μόνον από την ίδια την κληρονομιαία περιουσία. Στην περίπτωση αυτή, όμως, ο ανήλικος θα πρέπει υποχρεωτικά να συντάξει απογραφή εντός έτους από την ενηλικίωσή του. Διαφορετικά χάνει το προνόμιο να μην ευθύνεται για τα χρέη του κληρονομούμενου και με την υπόλοιπη, εκτός της κληρονομίας περιουσία του.

Από το συνδυασμό των άρθρων 1526 και 1625 προκύπτει ότι οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να αποποιούνται κληρονομία που επάγεται στο ανήλικο τέκνο τους χωρίς άδεια του δικαστηρίου. Συγκεκριμένα, πρέπει να υποβληθεί αίτηση στο αρμόδιο Δικαστήριο από τους ασκούντες την γονική αυτού μέριμνα γονείς και να χορηγηθεί η σχετική άδεια. Κατά τον χρόνο αυτό, δηλαδή από την υποβολή της αίτησης για την παροχή άδειας για αποποίηση κληρονομίας, που γίνεται για λογαριασμό ανηλίκου και μέχρι την δημοσίευση της σχετικής απόφασης αναστέλλεται η προθεσμία προς αποποίηση λόγω ανωτέρας βίας (α. 255 ΑΚ).


ADVERTISEMENT

Συνεπώς, εφόσον επιθυμείτε την αποποίηση την κληρονομιάς από την ανήλικη κόρη σας πρέπει να ακολουθήσετε την σχετική διαδικασία και να υποβάλετε την απαραίτητη αίτηση.

Ζωή Παυλίδου
Δικηγορικό Γραφείο
Ζωής Παυλίδου & Συνεργατών

Δικηγόρος παρ’ Εφέταις
Μητροπόλεως 47, Τ.Κ. 54623
Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 2310 275465
Fax : 2310 271191
E-mail: pzoi@hotmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ