fbpx

Μου δίνει 400 ευρώ διατροφή. Μπορώ να ζητήσω να συμμετέχει οικονομικά και σε έκτακτες περιπτώσεις των παιδιών;

| 3 Μαΐου 2018
ADVERTISEMENT

Καλημέρα!

Ο σύζυγος μου αποφάσισε μετά από 6 χρόνια να φύγει απο το σπίτι για δικούς του λόγους. Έχουμε δύο παιδιά 4,5 χρονών και 11 μηνών. Έχουμε προχωρήσει σε διαδικασία διαζυγίου και ποσό διατροφής 400 ευρώ.


ADVERTISEMENT

Μέσα στους όρους του συμφωνητικού θα μπορούσα να βάλω ότι σε έκτακτες περιπτώσεις (π.χ. ένας δεύτερος παιδίατρος μέσα στο μήνα, αγορά παιδικών γυαλιών, νοσήλεια και γενικά πράγματα που μπορεί να προκύψουν και να αφορούν τα παιδιά) ότι θα πρέπει να έχει και αυτός μία συμμετοχή;

Γιατί με βάση τα οικονομικά μας, τα 400 ευρώ διατροφής είναι οριακά για να καλύψουν τα έξοδά μας. Καθώς υπάρχει ενοίκιο και νταντά με συνολικό ποσό μηνιαίως 800 ευρώ.
Ισχυρίζεται ότι με βάση το μισθό του (1.100 ευρω/μήνα) η διατροφή πάει αναλογικά στο 1/3 του μισθού.

Σας ευχαριστώ πολύ!


ADVERTISEMENT

Απαντά η δικηγόρος, κυρία Ντούλιου Σταυρούλα

Αγαπητή φίλη,

Αρχικά κατά την διαδικασία προσδιορισμού του ύψους του ποσού διατροφής υπολογίζονται οι ανάγκες του παιδιού όπως αυτές προκύπτουν από τις συνθήκες της ζωής του (έξοδα διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, αιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανάγκες εκπαίδευσης κλπ) αλλά και την ηλικία του και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε γονέα. Ο μισθός δεν αποτελεί το μόνο κριτήριο αλλά συνυπολογίζεται και κάποια ακίνητη περιουσία που ενδέχεται να υπάρχει. Σε αυτήν την περίπτωση ο νομοθέτης δεν κρίνει με βάση τι αποκερδαίνει ο γονέας από αυτή αλλά συνυπολογίζει ότι υπάρχει η αξία της ρευστοποίησής της.

Στην οικονομική κατάσταση του κάθε γονέα ανήκουν όχι μόνο αυτά που ο κάθε γονέας κερδίζει αλλά και τα χρήματα που θα μπορούσε να κερδίσει σύμφωνα με τις προσωπικές του δυνατότητες και τα προσόντα. Συγκεκριμένα προστίθενται τα χρήματα που κερδίζει ο πατέρας ή η μητέρα- αν κερδίζει φυσικά. από την εργασία τους ή από άλλες πηγές όπως ενοίκια, τόκους καταθέσεων κ.λ.π. Για παράδειγμα ας υποθέσουμε ότι η μητέρα κερδίζει 400 ευρώ μηνιαίως και ο πατέρας κερδίζει 1.100 ευρώ που μας κάνουν σύνολο 1500 ευρώ. Έστω ότι το παιδί έχει μηνιαίες ανάγκες  που φτάνουν τα 400 ευρώ. Τότε το ποσό που πρέπει να συνεισφέρει ο κάθε γονέας για να συμπληρωθεί το ποσό αυτό των 400 ευρώ υπολογίζεται αν διαιρεθούν οι οικονομικές δυνάμεις (τα χρήματα που κερδίζει μηνιαία) του κάθε γονέα με το σύνολο των χρημάτων που κερδίζουν και οι δύο μαζί, δηλαδή 1100 ευρώ ΔΙΑ του συνόλου των χρημάτων που κερδίζουν και οι δύο γονείς μαζί: 1100 ευρώ Χ 100 ΔΙΑ 1500 (1100 ο πατέρας + 400 η μητέρα) = 73. Ο πατέρας λοιπόν πρέπει να συνεισφέρει 73% για να συμπληρωθεί το ποσό των 400 ευρώ – Δηλαδή 400 ευρώ Χ 73% = 292 ευρώ-και η μητέρα του υπόλοιπο που είναι 108 ευρώ. Αν το παιδί μένει με την μητέρα του, αυτή φυσικά και δεν του δίνει τα 108 ευρώ. Ο νόμος στην περίπτωση αυτή αντιστοιχεί σε χρήμα τις υπηρεσίες που προσφέρει η μητέρα στο παιδί (φροντίδα, επιμέλεια) και έτσι λογίζεται ότι συμπληρώνεται το ποσό που απαιτείται.

Στο ιδιωτικό συμφωνητικό και στα πλαίσια της ελευθερίας των συμβάσεων μπορεί να υπάρξει σχετικός όρος σύμφωνα με τον οποίο οι γονείς οφείλουν να συμμετέχουν κατ` αναλογία στα επιπλέον ιατροφαρμακευτικά έξοδα, τα οποία δεν καλύπτονται από τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο είναι ασφαλισμένα τα τέκνα.

Με εκτίμηση

Ντούλιου Β. Σταυρούλα
Δικηγόρος Λάρισας
Κενταύρων 1, Πλατεία Εβραίων, 41222, Λάρισα
Τηλ. & Φαξ: 24130-19329/ Κιν: 6951813145
E-mailstavrouladouliou@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ