Μέχρι ποιό βαθμό συγγένειας φτάνει η αποποίηση κληρονομιάς;

0

Ερώτηση

«Καλησπέρα σας, Πρόσφατα πέθανε ο αδερφός μου ο οποίος ήταν άγαμος και δεν είχε παιδιά. Έχω προβεί τόσο εγώ όσο και τα 3 μου παιδιά σε αποποίηση λόγω κάποιων χρεών που είχε ο αδερφός μου. Οι γονείς μας δεν είναι στη ζωή. Πρέπει να ενημερώσω και άλλους συγγενείς μας να κάνουν αποποίηση όπως τα αδέρφια των γονιών μας(θείους μας) και τα πρώτα μας ξαδέρφια. Μπορούν οι πιστωτές να φτάσουν σε αυτούς τους συγγενείς δεδομένου ότι εγώ και τα παιδιά μου έχουμε κάνει αποποίηση; Οι θείοι μου δηλαδή τα αδέρφια των γονιών μας θεωρούνται συγγενείς που πρέπει να κάνουν αποποίηση; Όπως επίσης και τα πρώτα μας ξαδέρφια. Σε ποιον βαθμό σταματάει με λίγα λόγια η αποποίηση;».

Απαντάει η δικηγόρος παρ’ εφέταις, κυρία Όλγα Σαββίδου

Σύμφωνα με το εθνικό μας δίκαιο, για την εξ αδιαθέτου (χωρίς διαθήκη) κληρονομική διαδοχή καθιερώνονται 6 τάξεις, οι οποίες αποτελούνται από συγγενείς του αποβιώσαντος που κληρονομούν κατά σειρά προτεραιότητας. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν βρεθεί κληρονόμος από την πρώτη τάξη, θα κληρονομήσουν οι κληρονόμοι από την δεύτερη τάξη και εάν δεν βρεθεί ούτε από την δεύτερη τάξη, θα κληρονομήσουν οι κληρονόμοι από την τρίτη τάξη κ.ο.κ.

Στην πρώτη τάξη ανήκουν: οι κατιόντες του κληρονομούμενου (τέκνα και εγγόνια) και η σύζυγος του. Αν δεν υπάρχουν κληρονόμοι πρώτης τάξης, κληρονομούν οι κληρονόμοι της δεύτερης τάξης δηλ. οι γονείς και αδέλφια του αποβιώσαντος (και συνεπώς και τα ανίψια του). Αν δεν υπάρχουν ούτε κληρονόμοι της δεύτερης τάξης, κληρονομούν οι κληρονόμοι της τρίτης τάξης δηλ. οι παππούδες και οι γιαγιάδες. Αν δεν υπάρχουν ούτε και αυτοί, κληρονομούν οι κληρονόμοι της τέταρτης τάξης (σπάνιο) οι προπαπούδες και οι προγιαγιάδες. Στην πέμπτη τάξη ανήκει μόνο η σύζυγος και εφόσον δεν υπάρχει ούτε σύζυγος, στην έκτη τάξη ανήκει το Δημόσιο.

Συνεπώς οφείλετε να ενημερώσετε τόσο τους θειους σας όσο και τα ξαδέλφια σας ώστε να αποποιηθούν εντός προθεσμίας 4 μηνών από την δική σας αποποίηση.

Όσον αφορά στους πιστωτές του αδερφού σας, έχουν τη νομική δυνατότητα να αναζητήσουν -εάν το θελήσουν- όλους τους κληρονόμους του και να απευθυνθούν σε όποιον κληρονόμο υπάρχει εκ της ανωτέρω σειράς των έξι τάξεων κληρονομικής διαδοχής προκειμένου να ικανοποιηθούν.

Δικηγορικό Γραφείο
Όλγας Σαββίδου και Συνεργατών
Αγίου Σπυρίδωνος 21, T.K. 18535, Πειραιάς (6ος όροφος)
Τηλέφωνα: 210 4221371
Email: info@lawsavvidou.gr
Web: http://lawsavvidou.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!