Με το σύζυγό μου χωρίζουμε και έχω ήδη παράλληλη σχέση. Θα χάσω την επιμέλεια του παιδιού;

0

Πριν λίγο καιρό, είπα στο σύζυγό μου να χωρίσουμε λόγω ψυχικής και συναισθηματικής αποξένωσης. Για το πρώτο διάστημα θα μένουμε χωριστά, αλλά δεν σκεφτόμαστε ακόμα το διαδικαστικό κομμάτι του διαζυγίου, λόγω οικονομικών. Ο ανήλικος γιος μας θα μένει μαζί μου μετά από κοινή μας συμφωνία.

Έχω μια παράλληλη σχέση, την οποία δεν γνωρίζει ο σύζυγός μου, ωστόσο δεν παραμελώ υπό καμία έννοια το παιδί μας.

Αν το ανακαλύψει ο σύζυγός μου, μπορεί με βάση αυτό και μόνο να διεκδικήσει την επιμέλεια του παιδιού;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Δάφνη Ι. Σιώπη

Σύμφωνα με τον Αστικό μας Κώδικα, η ανάθεση της επιμέλειας ανηλίκου τέκνου σε έναν από τους δύο γονείς σε περίπτωση διαζυγίου ή απλής διακοπής της έγγαμης συμβίωσης (διάστασης) ρυθμίζεται από το δικαστήριο με αναγωγή στο συμφέρον του τέκνου, το οποίο αναδεικνύεται ως αποφασιστικό κριτήριο. Για να μπορέσει, επομένως, ο εν διαστάσει σύζυγός σας να διεκδικήσει βασίμως την επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου σας, θα πρέπει να επικαλεστεί και να αποδείξει ότι η σχέση που διατηρείτε επιδρά αρνητικά στο συμφέρον του ανηλίκου τέκνου σας, καθώς και ότι ο ίδιος παρέχει όλα τα εχέγγυα για την ορθή ανατροφή και διαπαιδαγώγηση του υιού σας, εν αντιθέσει με εσάς. Είναι, πάντως, σαφές ότι μόνο το γεγονός της ύπαρξης συντροφικής σχέσης στην προσωπική σας ζωή δεν επαρκεί φυσικά για να θεωρηθεί ότι δεν είστε ικανή να αναλάβετε την επιμέλεια του υιού σας και για τον λόγο αυτό ο σύζυγός σας θα πρέπει να επικαλεστεί πρόσθετα περιστατικά, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει βάσιμα την επιμέλεια.

Δάφνη Ι. Σιώπη
Δικηγόρος LLM
Αγ. Σοφίας 24
Θεσσαλονίκη 54622
Τηλ: 2313 079293
Κιν: 6977568673
Email: dsiopi.law@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!