Με το σύμφωνο συμβίωσης με θεωρεί το δημόσιο άγαμη μητέρα;

0

Ερώτηση
«Είμαι έγκυος 3 μηνών και ανύπαντρη. Έχω πολύ καλή σχέση με τον σύντροφο μου, και  σκεφτόμαστε να κάνουμε σύμφωνο συμβίωσης. Ο λόγος? Καθαρά οικονομικός. Θα ήθελα να μάθω το εξής. Με το σύμφωνο συμβίωσης θεωρούμαι άγαμη για το Δημόσιο στο οποίο εργάζομαι? Δηλαδή θα έχω όλα τα δικαιώματα της ανύπαντρης μητέρας; Η επιμέλεια πως καθορίζεται με το σύμφωνο συμβίωσης πρακτικά? Πχ αν αποφασίσουμε την επιμέλεια από κοινού, όπως και θέλουμε στην πράξη να ισχύει, που πρέπει να δηλωθεί το παιδί, θα έχει ασφάλεια από εμένα ή τον σύντροφο μου;»

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Μαρία Βρέττα

Αγαπητή φίλη,

Για το Δημόσιο θεωρείστε άγαμη και έτσι έχετε τα δικαιώματα που σας δίνει ο νόμος ως ανύπαντρη μητέρα αλλά δεν σας αναγνωρίζονται τα δικαιώματα εκείνα που εκ του νόμου παρέχονται στις έγγαμες γυναίκες ( όπως για παράδειγμα μόρια συνυπηρέτησης ).

Η γονική μέριμνα τέκνου που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια συμφώνου συμβίωσης ή μέσα σε τριακόσιες ημέρες από τη λύση ή την αναγνώριση της ακυρότητας του ανήκει στους δύο γονείς και ασκείται από κοινού. Οι διατάξεις του ΑΚ για τη γονική μέριμνα των τέκνων που κατάγονται από γάμο εφαρμόζονται αναλόγως και στην περίπτωση αυτή. Αυτό σημαίνει ότι και η επιμέλεια του τέκνου σας θα ασκείται από κοινού.

Στις περιπτώσεις που λυθεί το σύμφωνο συμβίωσης για τους λόγους που αναφέρονται στα άρθρα 2 και 4 του Ν. 3719/2008  , η άσκηση της γονικής μέριμνας ρυθμίζεται από το δικαστήριο.

Μαρία Βρέττα
Δικηγόρος
26ης  Οκτωβρίου 10
ΤΚ 54627, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο : 2310 530160
Fax: 2310 530160
E-mail: info@vrettalaw.gr
Web : http://www.vrettalaw.gr/

Η κυρία Βρέττα Μαρία, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα «Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν» που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.