Με τη πρώην έχουμε ανάπηρο παιδί. Υπάρχει περίπτωση να μου πάρει το αμάξι;

0

Είμαι σε διάσταση και περιμένω την απόφαση του τακτικού δικαστηρίου. Εδώ, θα αποφασιστεί διαζύγιο, επιμέλεια και η εν διαστάσει σύζυγος ζητάει και το αυτοκίνητο, που αποκτήθηκε μέσα στο γάμο και είναι στο όνομά μου. Έχουμε και ένα ανάπηρο παιδί, που χρειάζεται να πηγαίνει σε φυσικοθεραπείες. Υπάρχει περίπτωση το μοναδικό αυτοκίνητο της οικογένειας, να πάει στη γυναίκα μου, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα έχει και την επιμέλεια; Η πρώην σύζυγος είναι άνεργη, ενώ εγώ έχω εισοδήματα.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ζωή Παυλίδου

Αγαπητέ φίλε,

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο σε περίπτωση διακοπής της συμβίωσης ο καθένα από τους συζύγους δικαιούται να παραλάβει τα κινητά που του ανήκουν, ακόμη κι αν τα χρησιμοποιούσαν και οι δύο ή και μόνο ο άλλος σύζυγος. Συνεπώς, ισχύει ο κανόνας της παραλαβής των ιδίων κινητών πραγμάτων ανεξάρτητα από το εάν αυτά χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια της έγγαμης συμβίωσης, είτε από τους δύο, είτε μόνον από τον άλλο σύζυγο. Εξαίρεση εισάγεται στον κανόνα αυτό, όταν υπάρχουν «οικιακά αντικείμενα» (έπιπλα, σκεύη μαγειρικής και λοιπά αντικείμενα που εξυπηρετούν οικιακές ανάγκες) τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για τη χωριστή εγκατάσταση του ενός συζύγου ή το επιβάλλουν οι περιστάσεις για λόγους επιείκιας. Ωστόσο, αφενός όλα τα παραπάνω ισχύουν για την περίοδο της διάστασης, δηλαδή για την περίοδο μέχρι την λύση του γάμου με αμετάκλητη δικαστική απόφαση διαζυγίου και αφετέρου στην έννοια των οικιακών αντικειμένων δεν περιλαμβάνονται κινητά πράγματα τα οποία δεν αποτελούν κατά τις κρατούσες αντιλήψεις μέρος της οικοσκευής, όπως π.χ. αυτοκίνητο, σκάφος αναψυχής, τροχόσπιτο κ.λπ.

Επομένως, το αυτοκίνητο που ανήκει στην κυριότητά σας δεν θα αποδοθεί κατά χρήση στην σύζυγό σας μέχρι την λύση του γάμου, ακόμη κι αν της ανατεθεί η επιμέλεια του τέκνου σας, καθώς δεν ανήκει στα προβλεπόμενα στο νόμο οικιακά αντικείμενα που χρησιμεύουν για την χωριστή διαβίωση.

Ζωή Παυλίδου
Δικηγορικό Γραφείο
Ζωής Παυλίδου & Συνεργατών

Δικηγόρος παρ’ Εφέταις
Μητροπόλεως 47, Τ.Κ. 54623
Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 2310 275465
Fax : 2310 271191
E-mail: pzoi@hotmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!