Είμαι διαζευγμένη με μικρό παιδί και ο εργοδότης με μετέφερε σε άλλο υποκατάστημα πολύ πιο μακριά. Τί μπορώ να κάνω;

0

Ερώτηση
«Εργάζομαι 4 χρόνια σε ένα κατάστημα. Τον τελευταίο 1.5 χρόνο με έχουν στείλει σε άλλο υπο-κατάστημα πολύ πιο μακριά από τη περιοχή μου, για να με αναγκάσουν να φύγω. Παίρνω κάθε μέρα 2 συγκοινωνίες για να φτάσω, κάνω υπό κανονικές συνθήκες 1 ώρα και 20 λεπτά να πάω και άλλο τόσο να γυρίσω. Μπορείτε να μου πείτε τί να κάνω γιατί ο χρόνος μου με τη 5χρονη κόρη μου, λιγοστεύει; Νοικιάζω σπίτι, μένουμε οι δυο μας, πηγαίνει παιδικό σταθμό και τις υπόλοιπες ώρες τη κρατάει η μαμά μου. Είμαι με σύμβαση αορίστου χρόνου και είμαι διαζευγμένη εδώ και 4 χρόνια. Τί μπορώ να κάνω;»

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ευγενία Φωτοπούλου

Τόπος παροχής της εργασίας είναι ο συγκεκριμένος χώρος στον οποίο ο εργαζόμενος έχει την υποχρέωση, αλλά και το δικαίωμα συγχρόνως να προσφέρει την εργασία του.

Το πού ένας εργαζόμενος θα παρέχει την εργασία του κατά τρόπο μόνιμο και σταθερό μπορεί να καθοριστεί ή με συλλογική σύμβαση εργασίας ή με συμφωνία των μερών, οπότε όμως ο καθορισμός του τόπου πρέπει να δικαιολογείται από τη φύση της παρεχόμενης εργασίας.

Ως τόπος για τη μόνιμη παροχή της εργασίας μπορεί να συμφωνηθεί όχι μόνο ορισμένο τοπικό σημείο, αλλά και διάφοροι τόποι και δη ορισμένη περιφέρεια, μικρότερη ή μεγαλύτερη ή περισσότερες περιφέρειες ή και όλη η ελληνική επικράτεια.

Εν προκειμένω, δε γνωρίζω ποια ήταν η συμφωνία με τον εργοδότη, πάντως γενικά ισχύει ότι η μετακίνηση του εργαζομένου μέσα στα όρια της έδρας της απασχόλησής του, δεν αποτελεί ουσιαστικώς μεταβολή της και γι’ αυτό μπορεί να αποφασιστεί μονομερώς από τον εργοδότη, στο πλαίσιο άσκησης του διευθυντικού δικαιώματος, εκτός αν κάτι διαφορετικό έχει συμφωνηθεί ρητά (Στ. Βλαστός, Ατομικό Εργατικό Δίκαιο, 2012, σελ. 200).

Ευγενία Φωτοπούλου
Δικηγόρος

Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!