Ο σύζυγος έχει οφειλές στην εφορία, η οποία έκανε αναγκαστική κατάσχεση μισθού σε εμένα. Πόσο νόμιμο είναι αυτό;

0

Ερώτηση

«Θα ήθελα να σας ρωτήσω πόσο νόμιμο είναι το δικαίωμα της Δ.Ο.Υ. να στέλνει αναγκαστική κατάσχεση μισθών για χρέη προς το δημόσιο του συζύγου. Ο ΑΦΜ μου είναι καθαρός ενώ χρωστάει ο σύζυγος με ρύθμιση. Το κατασχετήριο το στείλανε στην εταιρία που εργάζομαι διότι με έχουν απολύσει και εκκρεμεί μια οφειλή αποζημίωσης. Το κατασχετήριο αφορά το κοινό εκκαθαριστικό 2011 και 2012 το οποίο εξοφλεί ήδη ο σύζυγος με ρύθμιση. Επειδή ο δικός μου ΑΦΜ είναι καθαρός, πήγα στη Δ.Ο.Υ. και μου είπαν ότι το ποσό, είναι η δική μου αναλογία χρεών τα οποία -άσχετα με την οφειλή του συζύγου-πρέπει να εξοφλήσω.  Ο λογιστής όμως μπήκε στο taxis και είδε ότι ο ΑΦΜ μου είναι καθαρός. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τί συμβαίνει. Πώς μου στέλνουν εκ των προτέρων κατάσχεση στα χέρια τρίτων για τον ΑΦΜ του συζύγου;».

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Έμη Ζαΐμη, από το Δικηγορικό γραφείο «Ε.Φωτοπούλου & Συνεργάτες»

Καταρχάς, η Δ.Ο.Υ. οφείλει να κατάσχει τις απαιτήσεις της ενάντια του οφειλέτη της αποκλειστικά, δηλαδή ενάντια του συζύγου σας, εάν η οφειλή προκύπτει μόνο από αυτόν, αφού εναντίον σας μπορεί να στραφεί μόνο αν είσαστε εγγυήτρια σε χρέος του συζύγου σας προς το Δημόσιο. Επίσης από τη στιγμή που ο σύζυγός σας είχε υπαχθεί σε ρύθμιση δεν θα έπρεπε να ξεκινήσει ή συνεχίσει η αναγκαστική εκτέλεση εις βάρος του με την κατάσχεση που αναφέρετε. Αν όμως παρά τη ρύθμιση στην οποία είχε υπαχθεί, καθυστέρησε κάποια δόση, τότε η αναγκαστική εκτέλεση μπορεί να συνεχιστεί χωρίς εμπόδιο.

Η Δ.Ο.Υ. δεν είναι υποχρεωμένη να στείλει ατομικές ειδοποιήσεις σε περίπτωση κατάσχεσης χρημάτων εις χείρας είτε του οφειλέτη, είτε τρίτου (άρθρο 4παρ. 3 και 7 παρ.2 του Ν.Δ. 356/1974-Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων), άρα δεν καθιστά άκυρη την κατάσχεση η μη ειδοποίησή σας.

Επίσης, στην περίπτωση που όντως υπήρχε οφειλή και προς το πρόσωπό σας, ο νόμος εξαιρεί από την κατάσχεση τα ¾ των απαιτήσεων εκ μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων τα οποία καταβάλλονται περιοδικώς (ποσού μικρότερου των 1.000€), καθώς και τα 4/5 των ημερομισθίων και το 1/3 των εφάπαξ καταβαλλομένων βοηθημάτων από οποιοδήποτε ασφαλιστικό φορέα. Βεβαιωθείτε ότι όντως δεν υπήρξε ποτέ οφειλή στο πρόσωπο σας, και βεβαιωθείτε εάν ο σύζυγος τηρεί τη ρύθμισή του, γιατί εάν την τηρεί τότε δεν έπρεπε να είχε ξεκινήσει καν η διαδικασία της κατάσχεσης.

Δικηγορικό Γραφείο
Eυγενίας Α. Φωτοπούλου 
Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!