fbpx

Ηχογράφησα τον πρώην μου όταν ήρθε σπίτι και έκανε φασαρία. Mπορώ να χρησιμοποιήσω το υλικό σαν αποδεικτικό μέσο;

| 15 Μαρτίου 2017
ADVERTISEMENT

Έχω χωρίσει εδώ και 7 χρόνια. Πριν 3 χρόνια ο πρώην σύζυγος μου μπήκε στο σπίτι που μένω με τα παιδιά, έχοντας κακές διαθέσεις και με απειλούσε βρίζοντας με. Εγώ μην ξέροντας τι έχει σκοπό να κάνει, ηχογράφησα με το κινητό τον καυγά μας εν αγνοία του, και αργότερα τον μετέφερα σε ένα cd. Σε μερικές μέρες θα γίνει το δικαστήριο όπου εκείνος αρνήθηκε τα πάντα στον εισαγγελέα, όταν οδηγήθηκε μετά το αυτόφωρο που ίσχυσε εκείνη την ημέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να χρησιμοποιήσω την ηχογράφηση, για να αποδείξω τι είχε συμβεί.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Δάφνη Ι. Σιώπη


ADVERTISEMENT

Αγαπητή αναγνώστρια,

Σύμφωνα με το άρθρο 177 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ), «Αποδεικτικά μέσα που έχουν αποκτηθεί με αξιόποινες πράξεις ή μέσω αυτών, δεν λαμβάνονται υπόψη στην ποινική διαδικασία». Σύμφωνα μάλιστα με την ερμηνεία που δίδεται στην εν λόγω νομοθετική διάταξη, αυτή περιλαμβάνει όχι μόνο τα αποδεικτικά μέσα που έχουν αποκτηθεί μέσω της παραβίασης των κανόνων που τίθενται από ποινικές διατάξεις, αλλά και αυτά που έχουν αποκτηθεί με παραβίαση συνταγματικώς κατοχυρωμένων ατομικών δικαιωμάτων. Η απαγόρευση αυτή καταλαμβάνει μάλιστα όλα τα στάδια της ποινικής διαδικασίας, δηλαδή όχι μόνο την ποινική δίκη, αλλά και την προδικασία.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το άρθρο 370Α του Ποινικού Κώδικα (ΠΚ) «… 2. Όποιος αθέμιτα παρακολουθεί με ειδικά τεχνικά μέσα ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα προφορική συνομιλία μεταξύ τρίτων ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα μη δημόσια πράξη άλλου, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου και όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της συνομιλίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου». Έτσι, η ηχογράφηση μίας προφορικής συνομιλίας χωρίς την συναίνεση του συμμετέχοντος προσώπου αποτελεί αδίκημα και, επομένως, η μαγνητοταινία που αποκτάται με τον τρόπο αυτό δεν μπορεί να αξιοποιηθεί ως αποδεικτικό μέσο σε ποινική δίκη. Την άποψη αυτή έχει δεχθεί και η υπ’ αριθ. 1/2001 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία δέχθηκε εξαίρεση από την ως άνω απαγόρευση μόνο στην περίπτωση που η χρήση του παράνομου αποδεικτικού μέσου γίνεται χάριν της προστασίας ενός υπέρτερου συνταγματικά κατοχυρωμένου αγαθού, όπως είναι λ.χ. η ανθρώπινη ζωή.


ADVERTISEMENT

Με βάση τις ανωτέρω διαπιστώσεις, εξάγεται το συμπέρασμα ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ηχογράφηση της συνομιλίας – αψιμαχίας που είχατε με τον σύζυγο σας, καθώς πρόκειται για παράνομο αποδεικτικό μέσο, αφού, σύμφωνα με τα ανωτέρω, αποκτήθηκε χωρίς την συναίνεσή του.

Με εκτίμηση,

Δάφνη Ι. Σιώπη
Δικηγόρος LLM
Αγ. Σοφίας 24
Θεσσαλονίκη 54622
Τηλ: 2313 079293
Κιν: 6977568673
Email: dsiopi.law@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ