Ισχύει ότι αν ο πατέρας δεν παραστεί στο δικαστήριο για την αναγνώριση, το παιδί παίρνει αυτόματα το επώνυμό του;

0

Ερώτηση

«Είμαι έγκυος στον 8ο μήνα και περιμένω τον γιο μου. Έχω σχέση πολλα χρονια με τον μπαμπα του παιδιου και ειχαμε πει να κανουμε ενα παιδακι. Ο μπαμπας ειναι παντρεμενος. Μετα την ανακοίνωση της εγκυμοσυνης μου ειπε οτι δεν θα αναγνωρίσει το παιδι γιατί δεν θελει να μαθευτεί. Εγώ θέλω το παιδι να εχει το επωνυμο του μπαμπα του και θα κινηθω δικαστικά. Μετα την γεννηση του γιου μου. απλα ηθελα να ρωτησω μετα απο 3 φορες που θα τον καλεσουν στο δικαστήριο και δεν πάει, το παιδί θα παρει αυτοματα το ονομα του μπαμπα; Γιατί κάτι τέτοιο έχω ακούσει, ισχύει;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ζωή Παυλίδου

Αγαπητή φίλη,

Ο ορισμός του επωνύμου του τέκνου σχετίζεται με την συγγένεια που έχει το τέκνο με τον γονέα του. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία μας, το τέκνο που γεννήθηκε χωρίς γάμο των γονέων του και δεν έχει ακόμη αναγνωρισθεί παίρνει το επώνυμο της μητέρας του.

Προκειμένου το τέκνο να λάβει το επώνυμο του πατέρα του, ο οποίος αρνείται να το αναγνωρίσει, θα πρέπει να κινήσετε την δικαστική διαδικασία αναγνώρισης πατρότητας. Αφού γίνει δεκτή η αγωγή αναγνώρισης πατρότητας, έχετε προθεσμία ενός έτους να προσθέσετε, με αμετάκλητη δήλωση στον ληξίαρχο, το πατρικό επώνυμο στο επώνυμο του τέκνου. Στην ουσία, στο επώνυμο της μητέρας ­δηλαδή στο δικό σας- θα προστεθεί ως δεύτερο το επώνυμο του πατέρα. Κατόπιν τούτου, το επώνυμο του τέκνου θα αποτελείται από το επώνυμο το δικό σας και από το επώνυμο του πατέρα.

Συνεπώς, η προσθήκη του πατρικού επωνύμου δεν γίνεται αυτόματα με την έκδοση της σχετικής δικαστικής απόφασης, αλλά απαιτεί στη συνέχεια και την τήρηση της προθεσμίας ενός έτους για την κατάθεση της σχετικής δήλωσης ενώπιον του ληξίαρχου.

Δικηγορικό Γραφείο
Ζωής Παυλίδου & Συνεργατών

Δικηγόρος παρ’ Εφέταις
Μητροπόλεως 47, Τ.Κ. 54623
Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 2310 275465
Fax : 2310 271191
E-mail: pzoi@hotmail.com

Η κυρία Ζωή Παυλίδου, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα «Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν» που σου χαρίζει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.