fbpx

Η σύζυγος μου θέλει να φύγει με τα παιδιά στη χώρα καταγωγής της. Πως μπορώ να το αποτρέψω;

| 28 Απριλίου 2017
ADVERTISEMENT

Είμαι παντρεμένος με αλλοδαπή υπήκοο και πατέρας 2 παιδιών 5 και 8 χρονών. Πρόσφατα η σύζυγος μου εξέφρασε την επιθυμία της να επιστρέψει στην χώρα καταγωγής της μαζί με τα 2 παιδιά μας, χωρίς την δική μου παρουσία γιατί εγώ – κατά την δική της πάντα άποψη – δεν είμαι ικανός πατέρας και δεν ανταποκρίνομαι αρκούντως στις οικονομικές και πατρικές υποχρεώσεις μου. Τα παιδιά έχουν γεννηθεί και μεγαλώνουν στην Ελλάδα και δεν έχουν διαβατήριο για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Εγώ σαν πατέρας τι δικαίωμα έχω ώστε να αποτρέψω την απώλεια των παιδιών και δη μάλιστα σε χώρα του εξωτερικού, καθιστώντας μου αδύνατο στο να τα βλέπω σε συχνή βάση;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Δάφνη Ι. Σιώπη


ADVERTISEMENT

Αγαπητέ αναγνώστη,

Αποφασιστικό στοιχείο για να σας δώσουμε τεκμηριωμένη απάντηση στο ερώτημα που θέτετε είναι να μας εκθέσετε ποιος έχει την επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων σας, δηλαδή αν ασκείται από κοινού τόσο από εσάς όσο και από την σύζυγο σας ή εάν η επιμέλεια έχει ανατεθεί αποκλειστικά στην τελευταία βάσει δικαστικής απόφασης.

Ειδικότερα, ο τόπος της κατοικίας του ανηλίκου τέκνου και, συνακόλουθα, και η μετοίκηση του στο εξωτερικό καθορίζεται από τον γονέα που έχει την επιμέλεια του. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, η διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 1 της υπ’ αριθμ. 3021/22/10/28-6-2005 αποφάσεως των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης με τίτλο «Δικαιολογητικά και διαδικασία έκδοσης, τύπος και περιεχόμενο ενδείξεων διαβατηρίου, χρονική ισχύς, αντικατάσταση, απώλεια και ακύρωση αυτών», που απαιτούσε για την έκδοση διαβατηρίου επ’ ονόματι ανηλίκου την αυτοπρόσωπη εμφάνιση και συναίνεση του ασκούντος αποκλειστικά τη γονική του μέριμνα, ενώ εάν αυτή ασκούνταν και από τους δύο γονείς, την παρουσία τουλάχιστον ενός εξ αυτών και την έγγραφη συναίνεση του άλλου, αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 της υπ’ αριθμ. 3021/22/10-στ΄/17-8-2007 αποφάσεως των ιδίων Υπουργών και πλέον ορίζεται ότι τη διαδικασία της εκδόσεως διαβατηρίου επ’ ονόματι ανηλίκου κινεί μόνος ο έχων την επιμέλειά του γονέας. Επομένως, ο γονέας που έχει την επιμέλεια έχει το δικαίωμα να κινήσει την διαδικασία έκδοσης διαβατηρίου για το ανήλικο τέκνο, χωρίς να είναι απαραίτητη η σύμπραξη και του άλλου γονέα.


ADVERTISEMENT

Η απάντηση, επομένως, στο ερώτημα σας εξαρτάται από το εάν η επιμέλεια των ανηλίκων παιδιών σας έχει ανατεθεί ή όχι αποκλειστικά στην σύζυγο σας, οπότε μόνο σε θετική περίπτωση διατηρεί το δικαίωμα να μετοικήσει με τα ανήλικα τέκνα σας στο εξωτερικό. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, έχετε το δικαίωμα να προστατευθείτε, ασκώντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία οφείλετε να ισχυριστείτε και να αποδείξετε ότι η μετοίκηση των τέκνων σας στο εξωτερικό θα εμποδίσει υπέρμετρα και αδικαιολόγητα την επικοινωνία σας με αυτά, συνιστώντας ουσιαστικά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας εκ μέρους της συζύγου σας. Στην περίπτωση αυτή, το δικαστήριο είναι δυνατόν να εμποδίσει, έστω και προσωρινά, την μετοίκηση των τέκνων σας στο εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμη και αν η σύζυγος σας δεν έχει ακόμη την αποκλειστική επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων σας, από την στιγμή που έχει εκφράσει τέτοια βούληση, σκόπιμο και κρίσιμο θα ήταν να απευθυνθείτε σε δικηγόρο της επιλογής σας, με την καθοδήγηση του οποίου θα κατορθώσετε ίσως να «προλάβετε» την δημιουργία ανεπιεικών για εσάς και τα ανήλικα τέκνα σας καταστάσεων.

Με εκτίμηση,

Δάφνη Ι. Σιώπη
Δικηγόρος LLM
Αγ. Σοφίας 24
Θεσσαλονίκη 54622
Τηλ: 2313 079293
Κιν: 6977568673
Email: dsiopi.law@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ