Η σύζυγος εγκατέλειψε την οικογενειακή στέγη μαζί με το παιδί. Μπορώ να διεκδικήσω την επιμέλεια;

0

Καλημέρα

Παρακαλώ αν μπορείτε να μου απαντήσετε στο εξής ερώτημα: Όταν η σύζυγος έχει φύγει από το σπίτι με το παιδί εδώ και 6 μήνες μπορεί την επιμέλεια να τη διεκδικήσει ο πατέρας;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απαντά η δικηγόρος, κυρία Ντούλιου Σταυρούλα

Αγαπητέ φίλε/αγαπητή φίλη

Σύμφωνα με το άρθρο 1511 Αστικού Κώδικα, σε περίπτωση διαζυγίου ή διακοπής της έγγαμης συμβίωσης, το ζήτημα της επιμέλειας των ανηλίκων τέκνων ρυθμίζεται από το δικαστήριο και κάθε απόφαση των γονέων σχετικά με την άσκηση γονικής μέριμνας, στην οποία περιλαμβάνεται και η επιμέλεια, πρέπει να αποβλέπει στο συμφέρον του τέκνου. Επιπλέον η αφαίρεση της επιμέλειας από τη μητέρα και η ανάθεση αυτής στον πατέρα προϋποθέτει και την κακή άσκηση της επιμέλειας από την πρώτη και των γονεϊκών της καθηκόντων (αδιαφορία για την υγεία, την εκπαίδευση και την ανατροφή του τέκνου, έκκλητος βίος κλπ). Ανάλογα μάλιστα και με την ωριμότητα του τέκνου, μπορεί να ζητηθεί και η γνώμη του παιδιού πριν από κάθε απόφαση αφού η απόφαση αφορά τα συμφέροντά του. Βασικά στοιχεία για την ανάθεση της επιμέλειας στον έναν από τους δύο γονείς είναι αυτά που διαμορφώνουν το περιβάλλον για μία σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη του τέκνου, αφού η διαβίωση του παιδιού σε περιβάλλον ανεπιθύμητο προς αυτό μπορεί να επηρεάσει την ψυχοσωματική του εξέλιξη. Αν το περιβάλλον και των δύο γονέων είναι κατάλληλο, το δικαστήριο πρέπει να επιλέξει τον γονέα με τον οποίο το ανήλικο τέκνο έχει μεγαλύτερο ψυχικό δεσμό. επομένως, στην περίπτωσή σας δεν αρκεί η μετοίκηση της μητέρας μαζί με το τέκνο από την μέχρι τώρα οικογενειακή στέγη αλλά το πιο σημαντικό είναι αν το ανήλικο τέκνο είναι ψυχολογικά προσκολλημένο προς τον έναν από τους δύο γονείς του και σε ποιον, εφόσον ο γονέας αυτός είναι κατάλληλος να του προσφέρει προστασία όπως και ο άλλος και συγκεκριμένα η ίδια η επιθυμία του παιδιού αλλά και το αν η επιμέλεια ασκείται πλημμελώς ή όχι από τον γονέα που την έχει.

Με εκτίμηση

Ντούλιου Β. Σταυρούλα
Δικηγόρος Λάρισας
Κενταύρων 1, Πλατεία Εβραίων, 41222, Λάρισα
Τηλ. & Φαξ: 24130-19329/ Κιν: 6951813145
E-mailstavrouladouliou@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!