fbpx

Η συγκατοίκηση με την πεθερά και την κουνιάδα μου με έχει τρελάνει. Θέλω να φύγω και να πάρω το παιδί. Τί προβλέπει ο νόμος;

| 7 Σεπτεμβρίου 2017
ADVERTISEMENT

Καλημέρα. Πέρυσι τελείωσα τις σπουδές μου ως δασκάλα. Έμεινα έγκυος, παντρεύτηκα και πήγα να μείνω με τον άντρα μου, προσωρινά, όπως μου είχε πει, σε ενα χωριό στο ίδιο σπίτι με τη μητέρα του και την αδερφή του, η οποία είναι 40 ετών. Τώρα, που του λέω να βρούμε δικό μας σπίτι, μου τα αλλάζει, μια έτσι μια αλλιως και με έχει τρελάνει. Του έχω δώσει περιθώριο ακόμη ένα χρόνο. Θεωρώ, πως τα παιδιά δεν πρέπει να μένουν στο ίδιο σπίτι με τη γιαγιά τους. Σχετική οικονομικά άνεση υπάρχει, αλλά δεν θέλει να φύγουμε, διότι αφού πέθανε ο πατέρας του, θεωρεί, πως είναι αυτός προστάτης της οικογένειας. Η πεθερά μου είναι μια γυναίκα χωρίς όρια. Η κουνιάδα μου ισχυρογνώμων και προσπαθεί να μου επιβληθεί. Πρόσφατα, όταν μαλώσαμε, μου είπε, ότι ο αδερφός της, αν χωρίσουμε και το επιθυμεί, μπορεί να τα πουλήσει όλα και να μου πάρει το παιδί. Μπορεί; Σκέφτομαι πολύ σοβαρά το διαζύγιο, γιατί το περιβάλλον εκεί με θλίβει. Θέλω να πάρω το παιδί οπωσδήποτε μαζί μου. Είναι η ζωή μου, χωρίς αυτό δεν μπορώ να ζήσω. Τί προβλέπει ο νόμος; Θα βρω δουλειά, μόλις φύγω, για να μπορέσω να ζήσω το παιδί μου.

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 


ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας.

Πριν αποχωρήσετε από τη συζυγική οικία με το ανήλικο τέκνο, θεωρώ σκόπιμο να αποστείλετε μία εξώδικη επιστολή στον σύζυγό σας, προηγουμένως ή ταυτόχρονα με την αποχώρησή σας, παραθέτοντας τους λόγους που σας οδήγησαν στην απόφαση αυτή. Αυτονόητο είναι ότι για τη σύνταξη του ανωτέρω εγγράφου, απαραίτητη είναι η συνδρομή δικηγόρου. Η παραπάνω ενέργεια κρίνεται σημαντική, ώστε κατά την πιθανή μελλοντική διαδικασία του διαζυγίου να μη θεωρηθεί από το Δικαστήριο, ότι είστε εσείς αυτή που αναιτιολόγητα εγκατέλειψε τη συζυγική στέγη και ακολούθως να μη δημιουργηθούν εις βάρος σας οι αρνητικές συνέπειες μίας τέτοιας εξέλιξης.
Σχετικά με το ερώτημα που μου υποβάλλετε, αναφορικά με την επιμέλεια του ανήλικου τέκνου σας, το άρθρο 1513 ΑΚ ορίζει ότι σε περίπτωση διαζυγίου, η άσκηση της γονικής μέριμνας ρυθμίζεται από το δικαστήριο. Γίνεται φανερό ότι, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας δικαίου που να ορίζει σχετικά από πριν το τι θα συμβεί, δεν είναι εφικτό να σας δώσουμε μία απάντηση απολύτως συγκεκριμένη ή βέβαιη.
Το ζήτημα του ποιος από τους δύο γονείς θα λάβει την επιμέλεια των κοινών ανήλικων τέκνων μετά από ένα διαζύγιο είναι ζήτημα πραγματικό και κρίνεται κατά περίπτωση από τα αρμόδια Δικαστήρια. Ο κάθε δικαστής, σταθμίζοντας τα ξεχωριστά πραγματικά περιστατικά της κάθε υπόθεσης (τρόπο ζωής των γονέων, οικονομική και προσωπική τους κατάσταση, τυχόν ασθένειες, συγγενικό περιβάλλον κλπ) οδηγείται και στην αντίστοιχη απόφαση, η οποία βέβαια πάντα έχει ως γνώμονα το συμφέρον του ανηλίκου.
Όπως αντιλαμβανόμαστε από τα γραφόμενά σας, το τέκνο σας είναι σε νηπιακή, αν όχι σε βρεφική, ηλικία. Έτσι το μόνο που θα μπορούσαμε γενικά, σαν εμπειρική διαπίστωση, να πούμε, είναι ότι στις περιπτώσεις που υπάρχουν ανήλικα τέκνα πολύ μικρής ηλικίας, συναντάται συχνότερα το φαινόμενο η επιμέλεια να απονέμεται στη μητέρα, για λόγους ευημερίας και ορθής σωματικής και ψυχικής ανάπτυξης του παιδιού, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί και σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν το επιβάλλουν οι περιστάσεις ή υπάρχει ακαταλληλότητα της μητέρας, η επιμέλεια να δοθεί τελικά στον πατέρα.
Τέλος, στον γονέα που ασκεί την επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου του, καταβάλλεται διατροφή από τον άλλο γονέα, ενώ παράλληλα ο νόμος σας δίνει τη δυνατότητα να ζητήσετε και εσείς διατροφή από τον σύζυγό σας, για δικό σας λογαριασμό, εφόσον δεν εργάζεστε και το εισόδημά σας δεν επαρκεί για να εξασφαλίσετε τη διατροφή σας.

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος

Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!


ADVERTISEMENT

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ