Η πρώην του άντρα μου, θέλει τα παιδιά να βλέπουν το μπαμπά τους μόνο όταν λείπω από το σπίτι. Γίνεται αυτό νομικά;

0

Καλησπέρα σας

Είμαι 34 χρονών, μαμά 2 παιδιών ηλικίας 7 και 5 από τον πρώτο μου γάμο και εδώ και 4 μήνες είμαι ξανά παντρεμένη με έναν υπέροχο άνθρωπο και περιμένουμε το παιδάκι μας. Ο άντρας μου είναι χωρίσμενος και αυτός και έχει αποκτήσει από τον πρώτο του γάμο 2 υπέροχα παιδιά και αυτός. Ζούμε στο δικό μου σπίτι και κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο παίρνουμε και τα παιδιά του!!

Τα παιδιά του, κοριτσάκια ηλικίας 12 και 10, δεν με γνωρισαν κατευθείαν λόγω του ότι θέλαμε να τους δώσουμε χρόνο να κατανοήσουν το διαζύγιο των γονιών και έτσι μετά από 1 χρόνο τα γνώρισα και εγώ και τα παιδιά μού. Τα παιδιά μεταξύ τους είναι αναμφίβολα αγαπημένα και ενωμένα. Κάθε φορά, όταν έφτανε η ώρα να επιστρέψουν σπίτι, δεν θέλανε να φύγουνε, πράμα που δηλώνει ότι περνούσαν υπέροχα.

Μετά την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος και ενώ όλα κυλούσαν ομαλά, μαθαίνουμε απο τον δικηγορο ότι τα παιδιά δεν περνάνε καλά μαζί μας και θα ήθελαν όταν θα τα παίρνει ο μπαμπάς να λείπω εγώ από το σπίτι. Όταν ρωτήσαμε τα παιδιά πού εφταιξα και τί έκανα λάθος, απάντησαν ότι δεν έχουν κάποιο πρόβλημα ούτε μαζί μου ούτε με κανέναν.

Εχθές λοιπόν ήρθε χαρτί, όπου ζητάει η πρώην γυναίκα του άνδρα μου αναπροσαρμογή επικοινωνίας για τους λόγους ότι ειμαι ακατάλληλη για τα παιδιά της, ότι τα παιδιά δεν θέλουν να βρίσκονται στον ίδιο σπίτι με εμένα και ότι ευθύνομαι εγώ για τη συμπεριφορά τους και ζητάει με αυτό το χαρτί, όταν θα παίρνει ο πατέρας τα παιδιά να φεύγω από το σπίτι ΜΟΥ ή να περνάνε το Σαββατοκύριακο ο μπαμπάς με τα κορίτσια κάπου άλλου εκτός από εδώ.

Κατά πόσο είναι εφικτό αυτό; Αν ο δικαστής στο δικαστήριο ζητήσει ακρόαση των παιδιών και τα έχει δασκαλεψει η μητέρα να πούνε πράγματα, που δεν ισχύουν και τα πούνε τί γίνεται σε αυτήν την περίπτωση;

Απαντά η δικηγόρος, κυρία Ντούλιου Σταυρούλα

Αγαπητή φίλη,

Καλό θα ήταν να διευκρινιστεί αν το χαρτί αυτό που αναφέρετε είναι δικόγραφο (αγωγή, αίτηση ασφαλιστικών κλπ) ή κάτι άλλο. Η μεταρρύθμιση της επικοινωνίας των ανηλίκων τέκνων με τον έναν γονέα πρέπει να αποβλέπει στο συμφέρον των τέκνων κι εφόσον έχουν μεταβληθεί οι μέχρι τώρα επικρατούσες συνθήκες κι αν ο μέχρι τώρα ορισθείς δικαστικά τρόπος άσκησης της επικοινωνίας μπορεί να επιφέρει κίνδυνο στην ανατροφή αυτών. Οι νέες αυτές συνθήκες μπορεί να αφορούν το πρόσωπο των τέκνων, των γονέων ή του κοινωνικού περιβάλλοντος και πρέπει να επήλθαν μετά την τελεσιδικία της απόφασης με την οποία καθορίστηκε αρχικά ο τρόπος ασκήσεως του δικαιώματος της επικοινωνίας με τον πατέρα. Ανάλογα μάλιστα και με την ωριμότητα των τέκνων, μπορεί να ζητηθεί και η γνώμη τους πριν από κάθε απόφαση αφού η απόφαση αφορά τα συμφέροντά τους, είτε κατόπιν σχετικού αιτήματος των διαδίκων – γονέων είτε κατόπιν σχετικής κρίσης του δικαστή.

Αν λοιπόν ζητηθεί η ακρόαση των τέκνων τότε τα τέκνα προσέρχονται κατά την ορισθείσα ημέρα και ώρα στο γραφείο του δικαστή, ο οποίος ακούει τη γνώμη τους και την επιθυμία τους χωρίς την παρουσία των γονέων ούτε και των δικηγόρων και ο οποίος κρίνει και αναλόγως αποφασίζει πάντα προς το συμφέρον τους και πάντα σύμφωνα με τη βούληση αυτών.

Ως εκ τούτου κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει ή να εικάσει το τι θα πουν τα παιδιά καθώς κανείς δεν έχει πρόσβαση στην διαδικασία ακρόασής τους από τον δικαστή. Αναλόγως λοιπόν με την απόφαση που θα εκδοθεί από το Δικαστήριο θα αποφασίσετε αν θα κινηθείτε περαιτέρω δικαστικά ή όχι ανάλογα με τον αν πρόκειται για απόφαση επί αγωγής ή επί ασφαλιστικών μέτρων.

Με εκτίμηση

Ντούλιου Β. Σταυρούλα
Δικηγόρος Λάρισας
Κενταύρων 1, Πλατεία Εβραίων, 41222, Λάρισα
Τηλ. & Φαξ: 24130-19329/ Κιν: 6951813145
E-mailstavrouladouliou@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!