Η πρώην σύζυγος παραμελεί τα παιδιά. Τί μπορώ να κάνω για να τα βοηθήσω;

0

Ερώτημα
«Είμαι χωρισμένος πρόσφατα και την επιμέλεια των παιδιών μου την έχει η μητέρα τους. Όποτε παραλαμβάνω τα παιδιά για την σχετική επικοινωνία, διαπιστώνω πως είναι ατημέλητα, παραμελημένα και πεινασμένα. Η πρώην σε λίγο καιρό θα μετακομίσει στο πατρικό της όπου ζει μόνο η μητέρα της. Ο πραγματικός λόγος του διαζυγίου είναι, πως ήθελε να ¨κάνει την ζωή της¨, με διαπιστωμένα ήδη (από ειδικό) προβλήματα, κατάθλιψης, κυκλοθυμίας και υπέρμετρου εγωισμού μέσα στο σύνολο της οικογένειας. Διαπιστώνω επίσης πως σε καθημερινή βάση υποτιμά τα παιδιά και μειώνει την προσωπικότητά τους μέσω λεκτικής βίας, της οποίας (επίσης διαπιστωμένα) είχα υποστεί κι εγώ. Επίσης παραμελεί την μαθησιακή τους ανάπτυξη, και λείπει από την οικία πολλές ώρες ¨φορτώνοντας¨ τα στην γιαγιά τους, με αποτέλεσμα ειδικά ο μεγαλύτερος από καλύτερος μαθητής, να τείνει να γίνει ο χειρότερος, φεύγοντας συχνά – πυκνά από το σπίτι, για βόλτες με τους φίλους του, ακόμα και τις καθημερινές ημέρες, πράγμα που δεν γινόταν όσο υπήρχα ως φυσική (πρώην) παρουσία στο σπίτι. Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω και να ενισχύσω τα παιδιά μου από την στιγμή που η πρώην τρέφει ακόμη για μένα μέσα της ένα αδικαιολόγητο (επίσης διαπιστωμένο) μίσος και θυμό και απαξιώνει ακόμα και την μεταξύ μας επικοινωνία με θέμα τα παιδιά μας;».

Απαντάει η Ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια-Κράνιοθεραπεύτρια κυρία Σεβαστιάνα Κουτρουμπάνου.

Αγαπητέ αναγνώστη,

Περιγράφετε μια κατάσταση στην οποία κυριαρχεί η ένταση και ο θυμός.  Αυτά τα δυό στοιχεία είναι κακοί σύμβουλοι για την ανάπτυξη των παιδιών. Θα χρειαστεί να βρείτε έναν τρόπο τόσο εσείς, όσο και η πρώην συζυγός σας να διευθετήσετε μέσα σας τα συναισθήματα σας, τα οποία σας εμποδίζουν να συγκεντρωθείτε στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Βρείτε μια καλή ισορροπία μέσα σας για όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα και μετά θα μπορέσετε να είστε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά σας για να τα στηρίξετε σε ό,τι χρειάζονται.

Ο θυμός και τα παράπονα απέναντι στην συζυγό σας, ακόμα κι αν είναι δίκαια, σας αποπροσανατολίζουν και σας εξαντλούν. Από δω και πέρα είστε εσείς και τα παιδιά σας και όσο πιο έντονη και υποστηρικτική θα είναι η παρουσία σας δίπλα τους, τόσο πιο λίγα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και αυτά και εσείς μαζί τους.

Με κατανόηση,

Σεβαστιάνα Κουτρουμπάνου 
Ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια-Κράνιοθεραπεύτρια
Τηλ: 2610452456
Κιν: 6972350743
E-mail humantherapy.gr@gmail.com
Web: www.humantherapy.gr

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!