Η πρώην σύζυγος διεκδικεί δικά μου περιουσιακά στοιχεία.Έχω δικαίωμα να τα πουλήσω;

0

Ερώτηση

« Η γυναίκα μου, έχει κάνει αγωγή (για επιμέλεια ανήλικου τέκνου-επιδίκαση διατροφής-κατανομή κινητών και ακινήτων πραγμάτων) την αγωγή την παρέλαβα τον Ιούλιο του 2013 και η δίκη είναι τον Μάρτιο του 2014. Εγώ ο ίδιος όμως έκανα αγωγή διαζυγίου με διετή διάσταση, για το οποίο θα γίνει η δίκη τον Ιούνιο 2014. Με την σύζυγο μου τελέσαμε πολιτικό γάμο τον Νοέμβριο του 2008 και ένα μήνα μετά, αποκτήσαμε 1 ανήλικο τέκνο. Αυτή επίσης είχε και άλλο ένα τέκνο από το προηγούμενο γάμο από τον οποίο έχει χωρίσει. Τον Αύγουστο του  2009, λόγω προβλημάτων με τη σύζυγο, με έδιωξε από το σπίτι της το οποίο έμεινα, και πήγα στους γονείς μου, όπου διαμένω και μέχρι σήμερα. Και η σύζυγος μου επίσης πήγε στο πατρικό της. Το διαμέρισμα της όπου κατοικούσαμε, το νοίκιαζε χωρίς συμβόλαιο, ώστε να μην φαίνεται ότι έχει επιπλέον εισόδημα. Η ίδια εργάζεται σε μια εταιρία και παίρνει μισθό 500 με 600 ευρώ. Ο ίδιος είμαι άνεργος από το Οκτώβριο 2009 μέχρι Μάιο 2013, όπου εργάστηκα για 3 μήνες, και από τον Αύγουστο 2013 μέχρι τώρα δεν έχω βρει δουλειά. Έχω στο όνομά μου με πλήρη κυριότητα ένα αυτοκίνητο 1600 κυβικών, το οποίο απόκτησα Απρίλιο 2008 πριν το γάμο. Επίσης έχω μια μηχανή 1000 κυβικών το οποίο το απόκτησα 21/6/2006 πριν το γάμο, το οποίο είναι 50% στο όνομά μου και 50% στην σύζυγο. Επίσης υπάρχουν και διάφορα οικιακά πράγματα όπως έπιπλα και διάφορα μικροπράγματα στα οποία έχω συνεισφέρει και εγώ οικονομικά. Η γυναίκα μου ζητάει 400 διατροφή, όλα τα οικιακά πράγματα, και την μηχανή,  εξ ολοκλήρου ή επικουρικώς  ζητάει τη χρήση του αυτοκινήτου. Εγώ δέχομαι να της τα δώσω όλα τα πράγματα της και όπως την μηχανή εξ ολοκλήρου, αφού έχει το 50%, διότι και αυτή έχει δίπλωμα οδήγησης, όπως και την επιμέλεια. Ποια είναι η γνώμη σας; Μπορώ να πουλήσω το αμάξι μου, το οποίο το έχω σε πλήρη κυριότητα, το έχω αποκτήσει πριν το γάμο και δεν έχω τη δυνατότητα να το συντηρήσω; Έχω το δικαίωμα χωρίς να έχω επίπτωση επειδή εκκρεμεί η αγωγή διότι ζητάει επικουρικά την χρήση του αυτοκινήτου; Με τι κριτήριο βγαίνει η διατροφή όταν είσαι άνεργος και χρειάζεται να καταβάλω κάποιο ποσό, ενώ η σύζυγος εργάζεται και έχει εισόδημα από το ακίνητο το  οποίο το ενοικιάζει χωρίς συμβόλαιο;»

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Έμη Ζαΐμη, από το Δικηγορικό γραφείο «Ε.Φωτοπούλου & Συνεργάτες»

Από τη στιγμή που εκκρεμεί η εκδίκαση αγωγής διατροφής και η έκδοση απόφασης για την αγωγή αυτή, μπορείτε να περιμένετε να δείτε τι απόφαση θα βγει και να συμμορφωθείτε σε αυτή. Εάν δεν θέλετε να περιμένετε την απόφαση αυτή, αλλά θέλετε να λύσετε το θέμα εξωδικαστικά, τότε μπορείτε να ρυθμίσετε το θέμα με κάποιον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ υμών και της συζύγου σας, ο οποίος συμβιβασμός θα έχει σαν συνέπεια να γίνει παραίτηση την ημέρα της δίκης λόγω εξωδικαστικής επίλυσης. Προσοχή όμως, μην προβείτε σε ενέργειες που σκέφτεστε χωρίς να κατοχυρωθείτε με ιδιωτικό συμφωνητικό από την άλλη πλευρά ότι δεν θα διεκδικήσει στο δικαστήριο κάποια περαιτέρω διατροφή.

Εάν επιθυμείτε να πωλήσετε το αμάξι σας, μπορείτε να το κάνετε εφόσον δεν έχει γίνει κάποια συντηρητική κατάσχεση στο αυτοκίνητο εκ μέρους της συζύγου σας και στο δικαστήριο μπορείτε να υποστηρίξετε τον πραγματικό λόγο για τον οποίο το πουλήσατε, δηλαδή την αδυναμία να το συντηρήσετε λόγω της ανεργίας σας ή και της οικονομικής κρίσης ή για να βγάλετε κάποια χρήματα για να συντηρηθείτε ο ίδιος.

Για το ύψος της διατροφής λαμβάνονται υπόψη πολλά στοιχεία από το Δικαστήριο και συμβάλλουν σε αυτό αρκετοί παράγοντες, όπως δηλαδή η δική σας ανεργία, το γεγονός ότι η σύζυγος εργάζεται και έχει κάποια (αδήλωτα) εισοδήματα, τα οποία μπορείτε να αποδείξετε και εσείς με μάρτυρες στο Δικαστήριο. Το Δικαστήριο έχει σαν πρωταρχικό στόχο να διατηρηθεί και μετά το διαζύγιο το βιοτικό επίπεδο που είχε το παιδί πριν. Για το λόγο αυτό εξετάζει προσεκτικά την οικονομική κατάσταση των γονέων, καθώς και τα έξοδα που υπάρχουν για το τέκνο. Το γεγονός βέβαια ότι είστε άνεργος δεν σας απαλλάσσει από την υποχρέωση συνεισφοράς με οποιοδήποτε τρόπο, τον οποίο θα ορίσει το Δικαστήριο.

Δικηγορικό Γραφείο
Eυγενίας Α. Φωτοπούλου 
Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!