fbpx

Η πρώην μου βάζει τα παιδιά να λένε το σύντροφό της “μπαμπά” και με απειλεί. Νομικά τί μπορώ να κάνω;

ADVERTISEMENT

Νιώθω ότι χάνω τα παιδιά μου. Βοηθήστε με.

Είμαι διαζευγμένος πατέρας δύο τέκνων 4 και 5 ετών. Την επιμέλεια την έχει η πρώην σύζυγος μετά από συναινετικό διαζύγιο εδώ και 2 χρόνια. Τα παιδιά τα έβλεπα κανονικά και μάλιστα μετά τις αρχικές αντιρρήσεις της τα άφηνε να κοιμούνται στο σπίτι μου ή και να μένουν σχεδόν το μισό μήνα σε εμένα, γιατί έχει συνάψει σχέση εκτός Αττικής και ήθελε να φεύγει. Μάλιστα υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό στο ΚΕΠ με σκοπό να κατοχυρώσω την καθημερινή επικοινωνία μέσω τηλεφώνου με τα παιδιά και τις διανυκτερεύσεις. Την διατροφή της την παίρνει κανονικά κάθε 5 του μήνα και σε όλες τις υποχρεώσεις μου είμαι συνεπής και ιδιαιτέρως, επειδή είναι άνεργη, εγώ πληρώνω πέραν της διατροφής, τα ρούχα και τα παπούτσια των παιδιών και ότι με αφήνει εκείνη να τους αγοράσω.


ADVERTISEMENT

Ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα αποφάσισε να μην μιλάω στα παιδιά στο τηλέφωνο και να μην κοιμούνται σε εμένα και μάλιστα δεν με αφήνει να γράψω την κόρη μας μπαλέτο με δικά μου έξοδα κιόλας και γενικά δεν με αφήνει να συμμετάσχω στην ζωή τους και στην εκπαίδευσή τους και τα κρατάει σπίτι χωρίς καμία δραστηριότητα. Τα παιδιά τα βάζει να με αποκαλούν με το όνομά μου και να αποκαλούν μπαμπά τον σύντροφό της, τον οποίο βλέπουν ούτε 3 ημέρες τον μήνα, αλλά του μιλούν καθημερινά στο τηλέφωνο. Τον γιό μας τον φωνάζει με άλλο όνομα και επειδή δεν έχουμε κάνει τη βάπτιση, το παιδί μπερδεύεται και λέει ότι πιστεύει τη μαμά του μόνο.

Το θέμα είναι ότι δεν γίνεται να αλλάζει το όνομα του παιδιού, επειδή μισεί εμένα και τον πρώην πεθερό της. Δεν με ενημερώνει για τις σχολικές γιορτές και δραστηριότητες με αποτέλεσμα να είμαι πάντα απών. Μου ανακοίνωσε μάλιστα ότι επειδή έχει την επιμέλεια θα πάρει τα παιδιά, όποτε θέλει και θα μετακομίσει εκτός Αττικής στο νέο της σύντροφο και δεν θα τα βλέπω. Τα παιδιά βρίζουν και είναι επιθετικά απέναντι στους γονείς μου και αρνούνται να τους δουν, επειδή τα απειλεί και τους λέει ότι αν τους βλέπουν και έρχονται σε εμένα θα πεθάνει ή θα τα παρατήσει και θα φύγει. Ρώτησα τον δικηγόρο μου και το συμφωνητικό στο ΚΕΠ δεν έχει ισχύ, όπως η δικαστική απόφαση και ακόμα δεν μπορώ να της πάρω την επιμέλεια (είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο), οπότε αυτό, που με νοιάζει περισσότερο είναι η ψυχική υγεία των παιδιών μου και ενώ της ζήτησα να επισκεφτούμε παιδοψυχολόγο το αρνείται πεισματικά και με χλευάζει ότι εκείνη έχει την επιμέλεια και δεν με έχει ανάγκη γιατί ο νέος σύντροφος έχει πολλά χρήματα.

Βρίσκομαι σε αδιέξοδο διότι αν τα πάρει θα τα χάσω για πάντα τα παιδιά μου και δεν ξέρω πότε θα τα βλέπω και ανησυχώ, διότι έμαθα ότι ο σύντροφος της δεν έχει πάρει διαζύγιο από τη γυναίκα του ακόμα και έχει δύο παιδιά και αυτός και ανησυχώ για το μέλλον των παιδιών μου. Μάλιστα επισκέφτηκα τον εισαγγελέα ανηλίκων και του ζήτησα προφορικά να της μιλήσει για να συμμορφωθεί και εκείνος μου είπε πως δεν ασχολείται με τέτοια θέματα. Είμαι σε αδιέξοδο!

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης


ADVERTISEMENT

Αξιότιμε Κύριε,

Συνιστώ να λάβετε άμεσα νομική συμβουλή προκειμένου να αντιμετωπιστεί η στοχευμένη παρεμπόδιση της επικοινωνίας σας και να κριθεί τυχόν η κακή πλέον άσκηση της επιμέλειας από την πρώην σύζυγο σας η οποία υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να οδηγήσει στην αφαίρεση της επιμέλειας από εκείνη και την ανάθεση της πλέον σε εσάς.

Φυσικά πιθανολόγηση ευδοκίμησης μιας τέτοιας αγωγής προϋποθέτει αναλυτική μελέτη της υπόθεσης σας.

Λάβετε υπόψιν σας και τα κάτωθι:

Κατά το άρθρο 1518 ΑΚ « Η επιμέλεια του προσώπου του τέκνου περιλαμβάνει ιδίως την ανατροφή, την επίβλεψη την μόρφωση και την εκπαίδευση του, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου διαμονής του. » Η επιμέλεια λοιπόν του ανηλίκου τέκνου αποτελεί κομμάτι της γονικής μέριμνας η οποία περιλαμβάνει την επιμέλεια, τη διοίκηση της περιουσίας και την εκπροσώπηση του ανηλίκου.

Η Ελληνική Νομολογία παρά τις αιτιάσεις της Νομικής θεωρίας ότι οι γονείς ιδίως μετά το στάδιο της νηπιακής ηλικίας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα δεν

έχουν υιοθετήσει μια τέτοια στάση και παραχωρούν συνήθως την επιμέλεια των τέκνων στην μητέρα τους. Φυσικά η τάση αυτή της Νομολογίας από σχεδόν απόλυτη έχει πλέον καμφθεί με αποτέλεσμα νεότεροι Δικαστές με επικαιροποιημένες κοινωνικό-ψυχολογικές αντιλήψεις να παραχωρούν ολοένα και πιο συχνά την επιμέλεια των ανηλίκων στον πατέρα τους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει πρόσφατη απόφαση που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η οποία αν και ανέθεσε προσωρινά την επιμέλεια στην μητέρα καθόρισε ότι ως προς το στοιχείο του προσδιορισμού της χώρας διαμονής η επιμέλεια θα ασκείται και από τους δύο γονείς από κοινού.

Παρατίθεται απόσπασμα από την απόφαση:

« …Πλην όμως, ειδικά ως προς το στοιχείο του προσδιορισμού του τόπου διαμονής των ανηλίκων και δη ΤΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΑΥΤΩΝ, η επιμέλεια θα πρέπει να ασκείται και από τους δύο γονείς από κοινού.. Τούτο, διότι πιθανολογήθηκε ότι η αιτούσα …Ελληνικής καταγωγής εκ του πατρός της και Ιταλικής καταγωγής εκ της μητρός της….και ναι μεν είναι εγκατεστημένη και η ίδια και οι γονείς της στην Ελλάδα κατά τα τελευταία έτη, πλην όμως διατηρεί δεσμούς ….και για το λόγο αυτό έχει ήδη προβεί σε έκδοση διαβατηρίων για τα ανήλικα τέκνα της, προκειμένου να μπορεί να επισκεφθεί μαζί τους τις ανωτέρω χώρες. Για το λόγο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να θελήσει στο μέλλον και μέχρι την εκδίκαση της οριστικής περί της επιμέλειας αγωγής, να μετοικήσει έστω και προσωρινά στο εξωτερικό γεγονός που θα είχε δυσμενή επίπτωση στην ψυχολογία των ανηλίκων τέκνων των διαδίκων καθόσον θα τα αναστάτωνε και θα τα αποδιοργάνωνε, ενώ θα τους στερούσε και την τακτική επικοινωνία με τον πατέρα τους…με τον οποίο έχουν αναπτύξει δεσμούς ιδιαίτερης τρυφερότητας στοργής και αγάπης….»

Σχολιασμός απόφασης:

Η συγκεκριμένη απόφαση καινοτομεί στο ότι παρότι παραχωρεί την επιμέλεια προσωρινά στην μητέρα διατάσσει συνάμα ότι τμήμα αυτής και συγκεκριμένα ο καθορισμός του τόπου διαμονής των ανηλίκων θα ασκείται από κοινού. Πρακτικά αυτό εμποδίζει την μητέρα, μέχρι την οριστική συζήτηση της αγωγής για την ρύθμιση της επιμέλειας, να απομακρύνει τα τέκνα εκτός Ελλάδος.

Προς το παρόν καλό θα ήταν επίσης να γνωρίζετε ότι η ρύθμιση της επικοινωνίας σας με τα ανήλικα τέκνα σας που έχει καθοριστεί με την απόφαση του συναινετικού σε συνέχεια της συμφωνίας σας είναι δεσμευτική και συνεπώς αν αυτή παραβιάζεται μπορείτε να καταθέσετε μήνυση (232Α Π.Κ.) για παραβίαση δικαστικής απόφασης αφού προηγουμένως αποστείλετε εξώδικη δήλωση με την οποία θα διαμαρτύρεστε για την συγκεκριμένη παρεμπόδιση και θα ζητάτε να μην επαναληφθεί στο μέλλον.

Με εκτίμηση

Δημήτριος Β. Δουλιώτης
Δικηγόρος LLB London
Δημοκρίτου 32 Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3627672
Web: http://douliotis-law.com/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ