fbpx

Η πρώην μου έχει αποξενώσει το γιο μου. Πώς μπορώ να τον βλέπω, αν εκείνος αρνείται κάθε επαφή μαζί μου;

| 19 Οκτωβρίου 2017
ADVERTISEMENT

Γεια σας

Είμαι σε διάσταση με την πρώην σύζυγό μου και περιμένουμε την απόφαση για το διαζύγιο και την οριστική επιμέλεια του παιδιού. Την προσωρινή επιμέλεια την έχει πάρει
εκείνη. Στο διάστημα αυτό κατάφερε να με αποξενώσει με τον 12 χρονών γιο μου. Αυτό
είχε σαν αποτέλεσμα να τον απομονώσει από μένα. Όταν οριστεί η επιμέλεια, πώς μπορώ να βλέπω το μικρό, αν αυτός το αρνείται; Πώς μπορώ να χειριστώ την αρνητικότατη διάθεση της μάνας του, η οποία δεν θέλει να έχω καμία σχέση μαζί του;


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 

Όταν εκδοθεί η απόφαση του διαζυγίου και της οριστικής επιμέλειας του κοινού σας τέκνου με την εν διαστάσει σύζυγό σας, θα ορίζεται χρόνος και τόπος επικοινωνίας με το τέκνο σας, εφόσον υπήρξε σχετικό αίτημα στην υπ΄οκρίση αγωγή. Η άρνηση ή αποφυγή της επιδικασθείσας επικοινωνίας συνιστά το ποινικό αδίκημα της παράβασης δικαστικής απόφασης και θα δικαιούστε να καταθέσετε σε βάρος της πρώην συζύγου σας μήνυση, ζητώντας ακόμη και την τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας.
Εάν τα διαλαμβανόμενα στο διατακτικό της απόφασης δεν σας καλύπτουν, έχετε τη δυνατότητα είτε α) να ζητήσετε μεταρρύθμιση της απόφασης, αν αυτή έχει εκδοθεί κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων είτε β) να κάνετε έφεση κατά αυτής, αν έχει εκδοθεί κατά την διαδικασία οικογενειακών διαφορών.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, εφόσον το κοινό σας τέκνο έχει κλείσει τα 12 του έτη, το Δικαστήριο δύναται να το καλέσει προς ακρόαση, ώστε να ακουστεί και η δική του γνώμη, καθώς θεωρείται ότι στην ηλικία αυτή ένα παιδί είναι αρκετά ώριμο για να εκφέρει με σαφήνεια το τι επιθυμεί σε ό,τι αφορά τα θέματα επιμέλειάς του.

Έτσι, εάν ο γιος σας πράγματι αρνείται κάποια επαφή μαζί σας και τη βούλησή του αυτή την γνωστοποιήσει ενώπιον του Δικαστηρίου, η εξωτερίκευσή του αυτή θα αξιολογηθεί. Πάντοτε, δηλαδή, εναπόκειται στη διαγνωστική ευχέρεια του Δικαστηρίου να αντιληφθεί πότε όσα ισχυρίζεται ένα παιδί αποτελούν προϊόντα δικής του βούλησης ή αποτέλεσμα πίεσης, ακόμη και χειραγώγησής του, από τρίτον, εν προκειμένω εδώ τη μητέρα του.
Συνεπώς, βέβαιο είναι, ότι δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς από πριν το αν η έκβαση της συγκεκριμένης δίκης θα καταστήσει τη θέση σας ευμενέστερη ή δυσμενέστερη, ούτε πώς θα αξιολογήσει τα στοιχεία το Δικαστήριο που θα δικάσει την υπόθεσή σας, γεγονός όμως που δεν θα έπρεπε να σας αποθαρρύνει, αν θεωρείτε άδικη την πρωτοβάθμια απόφαση.
Αν δεν θέλετε να οξύνετε άλλο τις σχέσεις σας με τον υιό σας, μπορείτε να αναμένετε την επικείμενη απόφαση και ακολούθως να επιδιώξετε να συζητήσετε τόσο με τον γιο σας όσο και με την πρώην σύζυγό σας ουσιαστικά το ζήτημα της μεταξύ σας επικοινωνίας και να επιλύσετε την όποια διαφορά σας στο ζήτημα αυτό εξωδικαστικά και με αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση στις επιθυμίες, τόσο τις δικές σας όσο και του τέκνου σας.


ADVERTISEMENT

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος

Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ