Η πρώην μου έβαλε την κόρη μας να πει ψέματα ότι την κακοποίησα χωρίς αποδείξεις. Μπορεί να καταδικαστώ;

0

Καλησπέρα σας

Είμαι σε διάσταση. Περιμένουμε απόφαση για επιμέλεια, διατροφή και επικοινωνία. Η πρώην μου έχει κάνει μήνυση για ενδοοικογενειακή βία. Έχει μάρτυρα τη 12χρονη κόρη μας. Έχει και μια αναφορά από το «Βία Στοπ», η οποία τη βοήθησε να κάνει τη μήνυση στην αστυνομία. Η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε την έχω χτυπήσει. Την κόρη μας την έχει στρέψει εναντίον μου και όταν έρχεται να με δει είναι σαν να βλέπω ένα ξένο παιδί. Είναι απόμακρη και βουτηγμένη στα ψέματα και στο δηλητήριο της μάνας της. Στο «Βία Στοπ» δέχονται την κατάθεση της οποιασδήποτε χωρίς να εξετάζουν αν λέει αλήθεια; Δεν έπρεπε να φωνάξουν και μένα να μιλήσουμε; Δεν θα έπρεπε να δουν κάποια σημάδια; Δεν θα έπρεπε, αν έχει κακοποιηθεί, να έχει κάποιο χαρτί από νοσοκομείο; Πως μπορώ να αποδείξω την αθωότητα μου; Πως μπορώ να αποδείξω την ψυχολογική πίεση, που δέχτηκε η κόρη μου, για να πει ψέματα; Φτάνει η μαρτυρία του ανηλίκου παιδιού μου, για να καταδικαστώ; Εξετάζεται η ψυχολογική πίεση του παιδιού; Δεν θα έπρεπε να υπήρχε κάποιο σημάδι και μια έκθεση από νοσοκομείο;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Δάφνη Ι. Σιώπη

Αγαπητέ αναγνώστη,

Το ερώτημα που μας θέτετε άπτεται πραγματικών περιστατικών και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να σας δώσουμε μία σαφή και ξεκάθαρη απάντηση χωρίς να έχουμε γνώση των εγγράφων της δικογραφίας και των ειδικότερων λεπτομερειών της περίπτωσής σας.

Γενικότερα, πάντως, μπορούμε να σας πούμε ότι στις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας η ύπαρξη ιατρικών γνωματεύσεων και εκθέσεων διαδραματίζει βαρύνουσα σημασία, οπότε και η μη ύπαρξή της εν προκειμένω είναι ένα σημαντικό στοιχείο που θα αξιολογηθεί στο πλαίσιο της κρίσης περί της ενοχής ή της αθωότητάς σας.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Ν. 3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία, σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, μέλη της οικογένειας εξετάζονται ως μάρτυρες χωρίς όρκο, ενώ οι ανήλικοι κατά την εκδίκαση των εν λόγω υποθέσεων, δεν κλητεύονται ως μάρτυρες στο ακροατήριο, αλλά αναγιγνώσκεται η κατάθεσή τους, εφόσον υπάρχει, εκτός εάν η εξέτασή τους κρίνεται αναγκαία από το δικαστήριο.

Σε κάθε περίπτωση, το ερώτημά σας δεν δύναται να απαντηθεί εξαντλητικά και σας προτρέπουμε να απευθυνθείτε σε δικηγόρο της επιλογής σας, ο οποίος θα μπορέσει να σας καθοδηγήσει αποτελεσματικά, έχοντας πλήρη γνώση των ένδικων πραγματικών περιστατικών και των εγγράφων της δικογραφίας.

Δάφνη Ι. Σιώπη
Δικηγόρος LLM
Αγ. Σοφίας 24
Θεσσαλονίκη 54622
Τηλ: 2313 079293
Κιν: 6977568673
Email: dsiopi.law@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!