fbpx

Η περιουσία του παιδιού μου και η δική μου αυξήθηκαν μετά το γάμο. Μπορεί ο νέος μου σύζυγος να διεκδικήσει κάτι από αυτή;

| 10 Οκτωβρίου 2017
ADVERTISEMENT

Γεια σας

Παίρνω διαζύγιο με το σύζυγο μου και έχουμε ένα ανήλικο τέκνο. Η περιουσία μου έχει αυξηθεί μετά το γάμο, όπως και του παιδιού μου απο προηγούμενο γάμο μου, αλλά είναι όλα με δάνεια στο όνομα μου και του παιδιού μου και αποδεικνύεται, ότι ο σύζυγος δεν έχει βοηθήσει στην αύξηση της περιουσίας. Mπορεί ωστόσο να διεκδικήσει το 1/3 απο αυτή την περιουσία ακόμα και από του παιδιού μου από προηγούμενο γάμο;


ADVERTISEMENT

Απαντά ο δικηγόρος κύριος Ελευθέριος Μ. Κρέμερ

Ο Νόμος ορίζει στο άρθρο 1400 του Αστικού Κώδικα : “Αν ο γάμος λυθεί ή ακυρωθεί και η περιουσία του ενός συζύγου έχει, αφότου τελέσθηκε ο γάμος αυξηθεί, ο άλλος σύζυγος, εφόσον συνέβαλε με οποιονδήποτε τρόπο στην αύξηση αυτή, δικαιούται να απαιτήσει την απόδοση του μέρους της αύξησης το οποίο προέρχεται από τη δική του συμβολή. Τεκμαίρεται ότι η συμβολή αυτή ανέρχεται στο ένα τρίτο της αύξησης, εκτός εάν αποδειχθεί μεγαλύτερη ή μικρότερη ή καμία συμβολή.

Η προηγούμενη παράγραφος εφαρμόζεται αναλογικά και στην περίπτωση διάστασης των συζύγων που διήρκεσε περισσότερο από τρία χρόνια.


ADVERTISEMENT

Στην αύξηση της περιουσίας των συζύγων δεν υπολογίζεται ό,τι αυτοί απέκτησαν από δωρεά, κληρονομιά, ή κληροδοσία ή με διάθεση των αποκτημάτων από αυτές τις αιτίες”.

Δεδομένου ότι στην περίπτωσή σας υπάρχει αύξηση περιουσίας μετά τον γάμο, τότε πράγματι ο σύζυγός σας δικαιούται να ζητήσει στην αγωγή του μέρος της περιουσίας αυτής εφόσον, αποδείξει την συμβολή του με οποιονδήποτε τρόπο στην αύξησή της. Η συμβολή, μπορεί να έγινε άμεσα, π.χ. διαθέτοντας χρήματα ή εργασία, ή έμμεσα, βοηθώντας στην εξοικονόμηση πόρων. Μάλιστα τεκμαίρεται ότι η συμβολή αυτή ανέρχεται στο ένα τρίτο της αύξησης.

Εσείς από τη μεριά σας θα χρειαστεί να ανταποδείξετε τους ισχυρισμούς του συζύγου σας σχετικά με τη συμβολή του και κατά πιο ποσοστό ή τη καθόλου συμβολή του στην αύξηση της περιουσίας σας. Η απόδειξη θα πρέπει να γίνει με έγγραφα και μάρτυρες.

Το Δικαστήριο θα κρίνει τους ισχυρισμούς και των δυο και θα αποφασίσει αναλόγως.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη «συνταγή». Όλα κρίνονται κατά περίπτωση και το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει από μηδενικό ποσό έως και το ½ επί της περιουσίας. Όσο αναφορά την περιουσία του παιδιού σας από τον προηγούμενο γάμο, δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε καθώς δεν τον συνδέει οποιαδήποτε σχέση με τον σύζυγό σας.

Ελευθέριος Μ. Κρέμερ
Δικηγόρος

Τήνου 51, Τ.Κ. 11631
Αθήνα
Τηλ: 210 8232157,  210 8232167
Fax:  210 8232431
Webhttp://www.cremerlaw.com
Email: emcremer@cremer-law.com & info@cremer-law.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ