fbpx

Η μητέρα μου θέλει να διεκδικήσει την αναγνώριση του παιδιού από τον πρώην σύντροφό μου. Μπορεί;

| 7 Σεπτεμβρίου 2015
ADVERTISEMENT

«Είμαι έγκυος στον 5ο μήνα. Όταν ανακάλυψα την εγκυμοσύνη μου θεώρησα ότι ήταν ηθικά σωστό να το γνωστοποιήσω στον πατέρα, με τον οποίο είχαμε ήδη χωρίσει περίπου 2 βδομάδες πριν, και ο οποίος το πήρε σχετικά καλά. Με την κουβέντα καταλήξαμε στο ότι θα με στήριζε κυρίως ηθικά γιατί οικονομικά δεν μπορούσε και ότι θα ήταν κοντά στο παιδί. Σαφώς ήταν η τελευταία φορά που τον είδα και άκουσα γι’ αυτόν. Καταλαβαίνω ότι δεν πρόκειται να είναι πουθενά γύρω από το παιδί και το έχω δεχτεί. Δεν τον ενόχλησα καθόλου μόνο και μόνο για δω πως θα το χειριστεί μόνος του το θέμα. Οπότε είδα και κατάλαβα.

Εδώ λοιπόν ξεκινάει το πρόβλημα που αντιμετωπίζω με την μητέρα μου. Επιμένει να τον κυνηγήσω να αναγνωρίσει το παιδί. Αυτό είναι κάτι το οποίο εμένα με αφήνει παγερά αδιάφορη και δεν θέλω να το κάνω, αλλά η μητέρα μου ως “παλιό κεφάλι” επιμένει γιατί θεωρεί ότι η μη αναγνώριση θα κυνηγάει το παιδί και θα το στιγματίσει. Η δική μου σκέψη είναι η εξής όμως: τι σημασία έχει το επώνυμο αν δεν υπάρχει η παρουσία; η σταθερή όμως παρουσία! και τελικά τι είναι καλύτερο για το παιδί; να έχει το επώνυμο κάποιου που το πιθανότερο είναι ότι δεν θα τον γνωρίσει ποτέ ή της μητέρας του ή δεν παίζει κανένα ρόλο όταν θα έρθει η στιγμή που θ αρχίσει τις ερωτήσεις το παιδί;


ADVERTISEMENT

Σε αυτό το σημείο θέλω να κάνω και μία ερώτηση νομικού ενδιαφέροντος. Έμαθα ότι η μητέρα μου, χωρίς την συγκατάθεσή μου, ετοιμάζεται να τον κυνηγήσει δικαστικά προκειμένου να διεκδικήσει την αναγνώριση. Θέλω να ρωτήσω το εξής λοιπόν, μπορεί να το κάνει αυτό εν αγνοία μου ή εφόσον εγώ δεν δώσω έγκριση;»

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παρασκευή Κουπλίδου

Σύμφωνα με το άρθρο 1479 ΑΚ Η μητέρα έχει δικαίωμα να ζητήσει με αγωγή την αναγνώριση της πατρότητας του τέκνου της που γεννήθηκε χωρίς γάμο της με τον πατέρα του. Το ίδιο δικαίωμα έχει και το τέκνο. Οταν η μητέρα αρνείται την προβλεπόμενη από την πρώτη παράγραφο του άρθρου 1475 συναίνεσή της, δικαίωμα δικαστικής αναγνώρισης έχουν επίσης ο πατέρας και, στην περίπτωση της τρίτης παραγράφου του άρθρου 1475, ο παππούς ή η γιαγιά της πατρικής γραμμής.


ADVERTISEMENT

Αν διενεργηθεί τεχνητή γονιμοποίηση με γεννητικό υλικό τρίτου δότη, η δικαστική αναγνώριση της πατρότητας αποκλείεται, έστω και αν η ταυτότητά του είναι ή γίνει εκ των υστέρων γνωστή.

Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 1483 ΑΚ Το δικαίωμα της μητέρας να ζητήσει την αναγνώριση της πατρότητας του τέκνου της αποσβήνεται όταν περάσουν πέντε χρόνια από τον τοκετό. Το δικαίωμα του τέκνου αποσβήνεται, ένα έτος μετά την ενηλικίωσή του, και το δικαίωμα του πατέρα ή των γονέων του δύο έτη αφότου αρνήθηκε τη συναίνεσή της η μητέρα. Αν η μητέρα ήταν έγγαμη κατά το κρίσιμο διάστημα της σύλληψης του τέκνου, η προθεσμία του πρώτου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου αρχίζει αφότου γίνει αμετάκλητη η απόφαση που δέχεται την προσβολή της πατρότητας.

Όπως είναι προφανές από τη νομοθεσία οι γονείς της μητρικής γραμμής δεν μπορούν να κινήσουν δίκη δικαστικής αναγνώρισης τέκνου.

Παρασκευή Κουπλίδου
Δικηγόρος
Γρ. Λαμπράκη 52, Γλυφάδα Αττικής
Τηλέφωνο: 210-9639203
E-mail:vkouplidou@yahoo.gr
Web:www.kouplidou-law.gr

Τώρα μπορείς να επισκεφθείς, επιλεγμένους ειδικούς συνεργάτες μας, μέσω του προγράμματος «Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν». Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δείς εδώ ενώ αν θες να πάρεις απαντήσεις μέσω του Singleparent.gr, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ