Η μάνα του παιδιού μου δεν με αφήνει να το αναγνωρίσω. Πώς μπορώ να το κάνω;

0

Έχω ένα παιδί με μια κοπέλα, το οποίο γεννήθηκε εκτός γάμου. Για 2 χρόνια το έβλεπα πολύ σπάνια και πλέον μετά από καυγάδες, δεν το βλέπω καθόλου. Δεν έχει γίνει αναγνώριση, διότι δεν το επέτρεπε η μητέρα του τέκνου. Έχω αλλάξει 2 δικηγόρους και δεν ξέρω, τί άλλο να κάνω. Μπορείτε να μου πείτε, αν υπάρχει κάποιος τρόπος αναγνώρισης του τέκνου μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, διότι το παιδί δεν μου είναι αδιάφορο και θέλω να το βλέπω και να του παρέχω, ό, τι χρειάζεται;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κατερίνα Μπασιαρίδου

Η εκούσια αναγνώριση του τέκνου προϋποθέτει τη συναίνεση της μητέρας. Εφόσον η μητέρα αρνείται, τότε ο νόμος, δυνάμει του άρθρου 1479 του ΑΚ, παρέχει στον πατέρα τη δυνατότητα να επιδιώξει δικαστικά την αναγνώριση του τέκνου. Ωστόσο στο άρθρο 1483 του ΑΚ ορίζεται κατά τρόπο ρητό, πως ο πατέρας μπορεί να ασκήσει αυτό το δικαίωμά του εντός διετίας  από την άρνηση της μητέρας να δώσει τη συγκατάθεσή της. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν ενεργήσει μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ο πατέρας, τότε το δικαίωμά του αυτό αποσβέννυται, και δεν μπορεί πλέον να αξιώσει τη δικαστική αναγνώριση του τέκνου του (πρόκειται για διετή αποσβεστική προθεσμία). Επομένως, θα πρέπει να ελέγξετε το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν συνήνεσε στην αναγνώριση.

Κατερίνα Μπασιαρίδου
Δικηγόρος
Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email:katerina@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!