fbpx

Η κόρη μου θέλει να μείνει με εμένα και τη σύντροφό μου. Μπορεί να παρουσιαστεί στο δικαστήριο και να το ζητήσει;

| 4 Δεκεμβρίου 2017
ADVERTISEMENT

Έχω δύο κόρες 13,5 και 10 ετών. Είμαι χωρισμένος βέβαια εδώ και 6,5 χρόνια και η μεγάλη μου κόρη ηλικίας 13,5 θέλει να έρθει να μείνει μόνιμα με μένα εδώ και περίπου 2 χρόνια, που άρχισε να έχει προβλήματα με την μητέρα της, που συνεχώς με βρίζει και με κατηγορεί μπροστά τους, ότι είμαι υπεύθυνος, που διέλυσα την οικογένεια και ότι δεν δίνω ποτέ χρήματα (ψεύδος), για να τα εναντιώσει απέναντι μου και στη σύντροφό μου εδώ και 5 χρόνια, που παρεμπιπτόντως τα παιδιά μου τη λατρεύουν. Δύο χρόνια, που η κόρη μου θέλει να έρθει να μείνει μόνιμα με μένα, της λέω να κάνει υπομονή, μήπως και στρώσουν τα πράγματα με τη μητέρα της. Δεν έκρινα σωστό να χωρίσω δύο αδερφές. Άρχισε, όμως, να παρουσιάζει και αδιαφορία στο σχολείο και σε κουβέντα με τη σύντροφό μου της είπε, ότι “ο μπαμπάς μάλλον δε θέλει να έρθω να μείνω μαζί σας, γι’ αυτό δεν έκανε δικαστήριο, για να με πάρει”. Εδώ έρχεται η άλλη όψη του μαχαιριού και από το να προσπαθώ να κρατήσω ισορροπίες κινδυνεύω να κατηγορηθώ από το ίδιο μου το παιδι, ότι δεν το θέλω. Η απόσταση της οικίας μου βέβαια από αυτή της πρώην, δεν είναι μεγάλη. Είναι 9 χιλιόμετρα. Μπορώ να ζητήσω να πάρω την επιμέλεια του παιδιού. Δεν ξέρω, αν είναι εφικτό να βρεθεί μπροστά σε δικαστή και να πει, ότι θέλει να έρθει μαζί μου.

Πείτε μου τη γνώμη σας, σας παρακαλώ.


ADVERTISEMENT

Απαντά ο δικηγόρος κύριος Ελευθέριος Μ. Κρέμερ

Το άρθρο 1511 του Αστικού Κώδικα στην δεύτερη παράγραφό του ορίζει

«Στο συμφέρον του τέκνου πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν, κατά τις διατάξεις του νόμου, το δικαστήριο αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο της άσκησής της. Η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει επίσης να σέβεται την ισότητα μεταξύ των γονέων και να μη κάνει διακρίσεις εξαιτίας του φύλου, της φυλής, της γλώσσας, της θρησκείας, των πολιτικών ή όποιων άλλων πεποιθήσεων, της ιθαγένειας, της εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης ή της περιουσίας.»


ADVERTISEMENT

Συνεχίζει «Ανάλογα με την ωριμότητα του τέκνου πρέπει να ζητείται και να συνεκτιμάται η γνώμη του πριν από κάθε απόφαση σχετική με τη γονική μέριμνα, εφόσον η απόφαση αφορά τα συμφέροντα του.»

Επίσης στο άρθρο 1513 του Αστικού Κώδικα: Στις περιπτώσεις διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου και εφόσον ζουν και οι δύο γονείς, η άσκηση της γονικής μέριμνας ρυθμίζεται από το δικαστήριο. Η άσκηση της γονικής μέριμνας μπορεί να ανατεθεί στον έναν από τους γονείς ή, αν αυτοί συμφωνούν ορίζοντας συγχρόνως τον τόπο διαμονής του τέκνου, στους δύο από κοινού. Το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά, ιδίως να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων ή να την αναθέσει σε τρίτον.

Για τη λήψη της απόφασής του το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη του τους έως τότε δεσμούς του τέκνου με τους γονείς και τους αδελφούς του, καθώς και τις τυχόν συμφωνίες που έκαναν οι γονείς του τέκνου σχετικά με την επιμέλεια και τη διοίκηση της περιουσίας του.

Οπότε πράγματι, μπορείτε να ζητήσετε από το δικαστήριο την επιμέλεια του παιδιού. Επίσης, η γνώμη του παιδιού γι’ αυτό το θέμα θα ζητηθεί και θα ληφθεί υπόψη, προκειμένου να εκδοθεί η σχετική δικαστική απόφαση. Είναι δεδομένο ότι ο δικαστής της υποθέσεως θα ζητήσει να συναντηθεί με το παιδί στο γραφείο του, μόνος, θα μιλήσει μαζί του και εφ’ όσον διαπιστώσει την ωριμότητα και την σταθερή άποψη και επιθυμία του παιδιού, συνεκτιμώντας, βεβαίως και τους λοιπούς παράγοντες της υποθέσεως, θα εκδώσει την απόφασή του.

Ελευθέριος Μ. Κρέμερ
Δικηγόρος

Τήνου 51, Τ.Κ. 11631
Αθήνα
Τηλ: 210 8232157,  210 8232167
Fax:  210 8232431
Webhttp://www.cremerlaw.com
Email: emcremer@cremer-law.com & info@cremer-law.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ