Η κόρη μου, όταν γεννήθηκε, πήρε το επίθετο του συζύγου της συντρόφου μου. Πώς μπορώ να την αναγνωρίσω;

0

Είμαι πατέρας ενός κοριτσιού 10 ετών σήμερα. Το παιδί γεννήθηκε σε εκτός γάμου σχέση. Όταν γεννήθηκε, η μητέρα ήταν διαζευγμένη μεν, αλλά χωρίς να έχει πάρει διαζύγιο (και εξακολουθεί αυτό μέχρι και σήμερα). Το παιδί λοιπόν πήρε το επώνυμο του υποτιθέμενου πατέρα του (ο πρώην σύζυγος της μητέρας μένει μόνιμα στο εξωτερικό από 20ετιας και η επικοινωνία μαζί του είναι αδύνατη). Εδώ και πέντε χρόνια μένουμε ουσιαστικά όλοι μαζί. Οι σχέσεις μας είναι άψογες τόσο με το παιδί όσο και με τη μητέρα. Πως μπορώ να το αναγνωρίσω και νομικά πλέον;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ζωή Παυλίδου

Αγαπητέ φίλε,

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, υφίσταται τεκμήριο καταγωγής από γάμο, δηλαδή, σύμφωνα με το άρθρο 1465 ΑΚ, το τέκνο που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου της μητέρας του ή μέσα σε τριακόσιες μέρες από την λύση ή την ακύρωση του τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα τον σύζυγο της μητέρας. Το τεκμήριο αυτό είναι μαχητό και μπορεί να ανατραπεί με προσβολή της πατρότητας κατά το άρθρο 1467 ΑΚ. Την ιδιότητα του τέκνου γεννημένου σε γάμο μπορεί να προσβάλει, μεταξύ άλλων, ο άνδρας με τον οποίο η μητέρα, βρισκόμενη σε διάσταση με το σύζυγος της, όπως εν προκειμένω, είχε μόνιμη σαρκική συνάφεια κατά το κρίσιμο διάστημα της σύλληψης. Μόλις η απόφαση που δέχεται την προσβολή γίνει αμετάκλητη το τέκνο χάνει την ιδιότητα τέκνου που γεννήθηκε σε γάμο αναδρομικά από τη γέννηση του και επέρχεται αυτοδικαίως δικαστική αναγνώριση του παιδιού από τον άνδρα αυτόν. Ωστόσο, η προσβολή αποκλείεται για τον άνδρα που είχε σαρκική συνάφεια με τη μητέρα, δύο χρόνια από τον τοκετό. Συνεπώς, στην υπό εξέταση περίπτωση το δικαίωμά σας για την προσβολή της πατρότητας και αναγνώρισης του τέκνου δεν υφίσταται πλέον. Εντούτοις, το ίδιο το παιδί μπορεί, εκπροσωπούμενο από ειδικό επίτροπο και μέχρι ένα έτος από την ενηλικίωσή του, να επιδιώξει δικαστικά την προσβολή της πατρότητας του πρώην συζύγου της μητέρας του και την αναγνώρισή σας ως πατέρα αυτού.

Ζωή Παυλίδου
Δικηγορικό Γραφείο
Ζωής Παυλίδου & Συνεργατών

Δικηγόρος παρ’ Εφέταις
Μητροπόλεως 47, Τ.Κ. 54623
Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 2310 275465
Fax : 2310 271191
E-mail: pzoi@hotmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!