Είμαι μόνη μαμά τριών παιδιών. Η μεγάλη μου κόρη, μου κρατάει μούτρα όταν βγαίνω. Τί να κάνω;

0

Καλησπέρα

Είμαι μονογονέας με τρία ανήλικα κοριτσάκια. Τα δύο είναι μικρά και το άλλο είναι 14 ετών, δηλαδή στην εφηβεία. Ως συνήθως η ζωή μου είμαι μια ρουτίνα, αλλά θέλω να την ξαναφτιάξω. Άμα καταφέρω να βγω, η μεγάλη μου, μου κρατάει μούτρα και με λίγα λόγια, με κατακρίνει στο καθετί. Δεν ξέρω αν το βιώνουν άλλες μαμάδες αυτό αλλά θα ήθελα τη συμβουλή σας.

Ευχαριστώ πολύ!!!!!

Απαντά η ψυχολόγος κυρία Γιούλη Μπαλίκου

Είναι λίγα αυτά που μας γράφετε και εκείνο που αρχικά θα σας πρότεινα είναι να θέσετε ένα βασικό ερώτημα στον εαυτό σας. Είστε έτοιμοι να κάνετε κάτι για εσάς; Πόσο έτοιμοι είστε για αυτό; Εξασφαλίστε ότι η κόρη σας είναι πλέον εναρμονισμένη με τη νέα κατάσταση. Έχει αποδεχτεί το διαζύγιο σας και δε θεωρεί τον ένα ή τον άλλο γονέα τον απόλυτο υπαίτιο του διαζυγίου. Έχει αποδεχτεί τη μονιμότητα της κατάστασης ή τη θεωρεί κάτι πρόσκαιρο που πιθανά αλλάξει;

Από τη δική σας πλευρά ίσως βοηθούσε να ξεκαθαρίζετε κάποιους ρόλους. Ο ρόλος σας ως μητέρα δεν αντικρούει το ρόλο που αναζητάτε ως γυναίκα. Ωστόσο η μετάβαση οφείλει να γίνει ομαλά για όλους. Προσπαθήστε για αρχή οι έξοδοι σας να μη συμπέσουν με στιγμές που πιθανά σας χρειάζεται η κόρη σας όπως αν είχε συνηθίσει να τη βοηθάτε στο διάβασμα ή να τη συνοδεύετε εσείς σε κάποια δραστηριότητα.

Το να έχετε και δική σας ζωή, δεν αλλοιώνει το ρόλο σας ως μαμά αν κρατηθούν κάποιες ισορροπίες και σίγουρα κάποιο ενοχικό συναίσθημα από την πλευρά σας θα περιπλέξει περισσότερο τις καταστάσεις. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι καλός γονέας είναι αυτός που πρωτίστως είναι καλά. Είναι τόσο καλά που μπορεί να προσφέρει στο παιδί του αυτό που χρειάζεται. Το να αλλάξετε τη ζωή σας προς το καλύτερο με το τρόπο που μόνο εσείς ξέρετε, ουσιαστικά θα βοηθήσει και τη σχέση σας με τα παιδιά σας. Οι ισορροπίες που οφείλετε να κρατήσετε είναι για τον καθένα διαφορετικές και ξέρουμε όλοι μας ποιες είναι αυτές.

Γιούλη Μπαλίκου
Διδάκτωρ Ψυχολογίας ΕΚΠΑ
Email: psychologiapaidiou@gmail.com
Web: http://psychologiapaidiou.blogspot.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!