Η κόρη μου έχει σύνδρομο down και δεν θέλω να διανυκτερεύει με το μπαμπά της. Πώς μπορώ να την προστατέψω;

Καλησπέρα

Έχω μια κόρη 23 μηνών με σύνδρομο down. Με το μπαμπά της είμαστε σε διάσταση. Έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες διαζυγίου, μήπως και τα βρούμε συναινετικά. Υπάρχει κάποιος νόμος, που να στηρίζει το παιδί να μη διανυκτερεύει με τον πατέρα, γιατί δεν έχω εμπιστοσύνη στο τρόπο, που θα χειρίζεται αυτός και η οικογένειά του το παιδί. Δεν έχουν ιδέα, αλλά και γενικότερα, τί νομοθεσία υπάρχει και πώς μπορώ να προστατέψω τη μικρή;

Ευχαριστώ

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης

Αξιότιμη Κυρία,

Δυνάμει του άρθρου 1520 του Αστικού μας Κώδικα « Ο Γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας με αυτό»

Επίσης στην περίπτωση που καταλήξετε στην συναινετική διευθέτηση της λύσεως του γάμου σας κατ’ αρθ. 1441 Α.Κ. θα πρέπει υποχρεωτικά να ρυθμιστεί το θέμα της επικοινωνίας του τέκνου με τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια του.

Το κατά πόσον το ανήλικο τέκνο θα διανυκτερεύει κατά τον ορισμένο χρόνο επικοινωνίας με τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια του θα κριθεί από το Δικαστήριο αφού σταθμιστούν όλα τα δεδομένα τις υπόθεσης. Κύριο μέλημα του Δικαστή η εξυπηρέτηση του συμφέροντος του ανηλίκου και όχι αυτό του γονέα.

Η Νομολογία δείχνει ότι, ιδίως σε ανήλικα άνω των 3-5 ετών, πολλές φορές ακόμα και μικρότερης ηλικίας κάποια είδους διανυκτέρευση δίδεται στον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια ΕΚΤΟΣ αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι. Θεωρώ ότι στην περίπτωση σας ευπρόσωπα και με μεγάλες πιθανότητες μπορείτε να αιτηθείτε την μη παραχώρηση διανυκτέρευσης λόγω των ειδικών συνθηκών που μας περιγράφετε.

Συνιστώ να λάβατε συμβουλευτική από έμπειρο Δικηγόρο Οικογενειακού Δικαίου για την καλύτερη υποστήριξη των δικαιωμάτων του ανηλίκου τέκνου σας.

Δημήτριος Β. Δουλιώτης
Δικηγόρος LLB London
Δημοκρίτου 32 Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3627672
Web: http://douliotis-law.com/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!