fbpx

Η κόρη μου έχει διπλή υπηκοότητα και την επιμέλεια έχει η μαμά της. Έχω λόγο στην ανανέωση του διαβατηρίου της;

| 27 Σεπτεμβρίου 2017
ADVERTISEMENT

Η κόρη μου έχει εκτός της ελληνικής υπηκοότητας, και την ελβετική. Είναι 7 χρονών και
την ελβετική υπηκοότητα την έχει απο τη μαμά της. Είχα υπογράψει μετά το διαζύγιο, την επιμέλεια να την έχει η μαμά της. Πρέπει να ερωτηθώ για την ανανέωση του διαβατηρίου;
Η υπηκοότητα είναι για πάντα ή μέχρι κάποια ηλικία;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κατερίνα Μπασιαρίδου


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 3 της υπ’ αριθμ. 3021/22/10/28-6-2005 αποφάσεως των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης «Δικαιολογητικά και διαδικασία έκδοσης, τύπος και περιεχόμενο ενδείξεων διαβατηρίου, χρονική ισχύς, αντικατάσταση, απώλεια και ακύρωση αυτών» ορίζεται πλέον ρητώς πως κατά την κατάθεση των δικαιολογητικών εγγράφων για την έκδοση διαβατηρίου, απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του έχοντος την επιμέλεια γονέα. Όταν όμως η επιμέλεια έχει ανατεθεί και στους δυο γονείς, τότε η κατάθεση των δικαιολογητικών απαιτεί την παρουσία και των δυο, ειδάλλως αν δεν είναι δυνατόν να παραστεί ένας από τους δυο γονείς, αρκεί να προσκομίζεται η έγγραφη συναίνεσή του με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής. Πράγματι παλαιότερα, πριν την τροποποίηση του ως άνω άρθρου, απαιτείτο η παρουσία και των δυο γονέων και όχι μόνο του έχοντος την επιμέλεια, ενώ αν δεν ήταν παρών ο μη έχων την επιμέλεια, τότε θα έπρεπε να υπάρχει και η έγγραφη συναίνεσή του. Επομένως, δυνάμει του ισχύοντος καθεστώτος, δεν είναι απαραίτητη η έγγραφη συναίνεσή σας και η μητέρα της ανήλικης κόρης σας μπορεί να αιτηθεί την χορήγηση διαβατηρίου χωρίς τη συναίνεσή σας.

Αναφορικά με τη διάρκεια της ελληνικής ιθαγένειας, στα άρθρα 16 έως και 20 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, αναφέρονται οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια αυτής, οι οποίοι είναι οι εξής:  Απώλεια 1) λόγω κτήσης αλλοδαπής ιθαγένειας (άρθρο 16), 2) λόγω εκπτώσεως (άρθρο 17), 3) λόγω δήλωσης αποποίησης (άρθρο 18), 4) Απώλεια της Ελληνικής Ιθαγένειας που αποκτήθηκε από τέκνα αλλοδαπών με δήλωση ή πολιτογράφηση των γονέων τους (άρθρο 19) και  5) λόγω υιοθεσίας από αλλοδαπό (άρθρο 20). Πουθενά στον κώδικα δεν προβλέπεται κάποιος χρονικός περιορισμός κατά τον οποίο διαρκεί η ελληνική ιθαγένεια, συνεπώς αν δεν συντρέχουν οι παραπάνω αναφερόμενοι λόγοι, δεν μπορεί να γίνει λόγος για διατήρηση της ιθαγένειας μέχρι κάποια ηλικία και για μεταγενέστερη απώλεια αυτής, με την παρέλευση κάποιου απώτατου χρονικού ορίου.

Κατερίνα Μπασιαρίδου
Δικηγόρος
Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email:katerina@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/


ADVERTISEMENT

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ