Η κόρη μου είναι εγγεγραμμένη στην οικογενειακή μερίδα του πατέρα της. Συνεχίζω να δικαιούμαι επιδόματα ως άγαμη μητέρα;

0

Ερώτηση
«Έχω δύο κόρες κόρες 13 και 9 ετών. Με τον πατέρα της μεγάλης μου κόρης έχουμε χωρίσει, ενώ ζούμε μαζί με τον πατέρα της μικρής χωρίς να έχουμε παντρευτεί. Την έχει όμως αναγνωρίσει. Απ όσα γνωρίζω, ως άγαμη μητέρα δικαιούμαι κάποια επιδόματα, όμως η μικρή είναι γραμμένη στην οικογενειακή μερίδα του πατέρα της. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Συνεχίζω να τα δικαιούμαι ή όχι;».

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Βασιλική Βελή

Αγαπητή αναγνώστρια,

Αναφορικά με τα επιδόματα που δικαιούστε ως άγαμη μητέρα, σας παραπέμπω σε προηγούμενη δημοσίευση του Singleparent.gr. Ωστόσο για να αναγνωριστεί το δικαίωμά σας στη λήψη των επιδομάτων αυτών ως άγαμη μητέρα, βασική προϋπόθεση είναι να αποδείξετε ότι έχεις την επιμέλεια των ανήλικων τέκνων σας και ότι είστε η μόνη αρμόδια για την φροντίδα τους. Για τις περισσότερες υπηρεσίες που κατατίθενται οι αιτήσεις για τη λήψη των επιδομάτων αυτών, είναι αδιάφορο εάν τα ανήλικα τέκνα είναι εγγεγραμμένα στην οικογενειακή μερίδα του πατέρα, καθώς ως προαπαιτούμενο και προϋπόθεση θέτουν την άσκηση της επιμέλειας από την άγαμη μητέρα. Ωστόσο, εάν ζητηθεί από κάποια υπηρεσία, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και δεν καλύπτονται από τα αποδεικτικά της επιμέλειας, τότε θα μπορείτε να εγγράψετε τα ανήλικα τέκνα σας και στην μερίδα σας, το οποίο δεν είναι πολύ δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία.

Βασιλική Βελή
Δικηγόρος
Φιλελλήνων αρ. 26, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3318170
E-mail: vickyveli@windowslive.com

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!