Η γυναίκα μου πήρε την κόρη μας στην Τσεχία και δεν μπορώ να την βρώ! Βοηθήστε με!

0

Καλησπέρα σας, η γυναίκα μου πήρε την κόρη μας 11 μηνών στην Τσεχία, όπου είναι και η χώρα καταγωγής της. Μου είπε ότι θα πάει διακοπές και τώρα δεν θέλει να γυρίσει. Το μόνο χαρτί που έχει, είναι μία υπεύθυνη δήλωση ότι επιτρέπω να ταξιδέψουν στην Τσεχία. Αυτή ή υπεύθυνη δήλωση ήταν απαραίτητη για το αεροδρόμιο και τώρα με απειλεί ότι δε θέλει να γυρίσει. Πήγα εκεί, κρύφτηκε 4 μέρες και δεν μπόρεσα να την βρώ. Σας παρακαλώ βοηθήστε με!

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κατερίνα Μπασιαρίδου

Η γονική μέριμνα ασκείται καταρχήν και από τους δυο γονείς όπως προκύπτει και από τη διάταξη  1510 ΑΚ, εφόσον είναι σύζυγοι αλλά ακόμη και στην περίπτωση διαζυγίου είναι δυνατόν το δικαστήριο να αποφασίσει πως και οι δυο γονείς θα ασκούν την γονική μέριμνα από κοινού (ΑΚ 1513).

Αν ωστόσο ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το ανήλικο τέκνο (είτε γιατί αυτός δεν έχει την επιμέλεια είτε γιατί την έχει μαζί με τον άλλο γονέα, με τον οποίο όμως μένει το παιδί), έχει δικαίωμα να επικοινωνεί με το παιδί (ΑΚ 1520§1), για αυτό το λόγο και ο γονέας με τον οποίο μένει το ανήλικο τέκνο οφείλει να διευκολύνει την επικοινωνία του τέκνου με τον άλλο γονέα.

Στη περίπτωση που ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο, αποφασίσει να αλλάξει χώρα διαμονής και εμποδίζει  αδικαιολόγητα την επικοινωνία με το τέκνο, όπως συμβαίνει εν προκειμένω, τότε είναι δυνατόν να γίνει λόγος για καταχρηστική άσκηση τη γονικής μέριμνας η οποία επιφέρει τα αποτελέσματα του άρθρου 1532 του ΑΚ, δηλ. το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο ώστε να μην εμποδίζεται η επικοινωνία, ή στοιχειοθετεί μεταβολή των συνθηκών ικανή να προκαλέσει τη μεταρρύθμιση της δικαστικής απόφασης και με βάση το άρθρο 1536 ΑΚ. Αν δείτε ότι παρέρχονται οι μέρες και δεν έχει επιστρέψει, θα πρέπει να προχωρήσετε σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Με εκτίμηση,

Κατερίνα Μπασιαρίδου
Δικηγόρος
Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email:katerina@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!