Η γυναίκα μου έχει ψυχολογικά προβλήματα και αρνείται θεραπεία. Μπορώ να ζητήσω εισαγγελική εντολή για νοσηλεία;

0

«Τον τελευταίο 1,5 χρόνο η γυναίκα μου πάσχει από ζηλοτυπική παραληρητική διαταραχή (φαντάζεται ότι τα έχω με τη σύζυγο του αδερφού μου εν γνώση του και με τη συγκατάθεση της μητέρας μου). Έχω κάνει άπειρες προσπάθειες να πάει σε ψυχίατρο και ο τελευταίος που πάμε θεωρεί πολύ δύσκολη την περίπτωση της και σχεδόν αδύνατη αλλά αναγκαία τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Η ίδια αρνείται τη λήψη αγωγής και την πάθηση της. Μπορώ να ζητήσω εισαγγελική εντολή για νοσηλεία; Σε περίπτωση που ζητήσω διαζύγιο, καθώς η κατάσταση πλέον είναι ανυπόφορη στην κατοικία με συνεχής σκηνές ζήλιας μπροστά στα παιδιά έχω πιθανότητες να πάρω την επιμέλεια των παιδιών (1,5-3,5-5,5 χρονών αντίστοιχα); Παράλληλα η σύζυγος διαγνωσθεί με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (νόσο ανίατη και πολλές φορές σχετιζόμενη με ψυχιατρικά προβλήματα).»

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια κυρία Μαρία Μπαρμπατσάλου

Αγαπητέ κύριε

Σύμφωνα με τα άρθρα 95 και 96 του Ν 2071/92 οι προυποθέσεις για ακούσια νοσηλεία είναι οι εξής:

Ι. α. Ο ασθενής να πάσχει από ψυχική διαταραχή.

    β. Να μην είναι ικανός να κρίνει για το συμφέρον της υγείας του.

    γ.  Η  έλλειψη  νοσηλείας να έχει ως συνέπεια είτε να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του, ή

   ΙΙ. Η νοσηλεία ασθενή που  πάσχει  από  ψυχική  διαταραχή  να  είναι απαραίτητη για να αποτραπούν πράξεις βίας κατά του ίδιου ή τρίτου.

Διαδικαστικά ο σύζυγος πρέπει να απευθυνθεί στον εισαγγελέα πρωτοδικών του τόπου κατοικίας ή διαμονής του προσώπου, που φέρεται ως ασθενής Την αίτηση πρέπει να συνοδεύουν αιτιολογημένες γραπτές γνωματεύσεις δύο ψυχιάτρων ή επι αδυναμίας εξεύρεσης αυτών ενός ψυχιάτρου και ενός γιατρού παρεμφερούς ειδικότητας που να αναφέρουν ρητά εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρονται ανωτέρω. Οι γιατροί πρέπει να προέρχονται από ειδικό κατάλογο που συντάσσουν ανα διετία οι κατά τόπο ιατρικοί σύλλογοι.

Εάν οι γνωματεύσεις συμφωνούν μεταξύ τους και διαπιστώνουν την ανάγκη ακούσιας νοσηλείας ο εισαγγελέας διατάζει την μεταφορά  του ασθενή στην κατάλληλη μονάδα ψυχικής υγείας της κατοικίας του ασθενή, εκτός εάν ειδικές περιπτώσεις επιβάλλουν την νοσηλεία του αλλού. Σε κάθε άλλη περίπτωση ο εισαγγελέας μπορεί να διατάξει την μεταφορά του ασθενούς και να εισάγει την αίτηση στο πολυμελές πρωτοδικείο , το οποίο δικάζει την υπόθεση «κεκλεισμένων των θυρών» , με την διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, εντός δέκα ημερών από την μεταφορά του φερόμενου ως ασθενή.

Σε σχέση με την επιμέλεια, πολύ πιθανόν η άσκηση της να αποδοθεί σε εσάς, εάν αποδειχθεί ότι η μητέρα, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, δεν είναι ικανή να την ασκήσει . Το δικαστήριο πάντα υποχρεούται να κρίνει με γνώμονα το συμφέρον των ανηλίκων τέκνων.

Μαρία Μπαρμπατσάλου
Δικηγόρος Θεσσαλονίκης
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Φράγκων 1 και Μοσκώφ
Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310-538839
Κινητό: 6977-395903

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!