Η εν διαστάσει σύζυγος έφυγε για Αγγλία. Πώς θα πάρω διαζύγιο;

0

«Έχω προχωρησει σε διαδικασια για να παρω διαζυγιο συναινετικο απο την πρωιν γυναικα μου εδω και 5 χρονια.Εχει γινει η πρωτη δικη και υπηρξε καθυστέρηση να δωσει τα χαρτια η πρωιν γυναικα μου για να γινει και η δευτερη δικη. Τωρα εχει φύγει για Αγγλια πως μπορω να παρω τωρα το διαζυγιο; Σας ευχαριστω».

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παρασκευή Κουπλίδου

Πριν από το Ν 4055/2012 το συναινετικό διαζύγιο γινόταν σε 2 συζητήσεις που απείχαν μεταξύ τους τουλάχιστον 6 μήνες και μετά τη δεύτερη συζήτηση εκδιδόταν και η απόφαση. Μετά από το Νόμο αυτό γίνεται πλέον σε μια συζήτηση. Εξ όσων κατάλαβα σεις κάνατε την πρώτη συζήτηση και δεν υπογράψατε ποτέ τα απαραίτητα έγγραφα για τη δεύτερη.

Σύμφωνα με το άρθρο 1439 ΑΚ καθένας  από τους συζύγους μπορεί να ζητήσει το διαζύγιο, όταν  οι μεταξύ τους σχέσεις έχουν κλονισθεί τόσο ισχυρά, από λόγο που αφορά  το πρόσωπο του εναγομένου  ή  και  των  δυο  συζύγων,  ώστε  βάσιμα  η  εξακολούθηση της έγγαμης σχέσης να είναι αφόρητη για τον ενάγοντα.

«Εφόσον ο εναγόμενος δεν αποδεικνύει το αντίθετο, ο κλονισμός τεκμαίρεται σε περίπτωση διγαμίας ή μοιχείας αυτού, εγκατάλειψης του ενάγοντος ή επιβουλής της ζωής του από τον εναγόμενο, καθώς και σε περίπτωση άσκησης από τον εναγόμενο ενδοοικογενειακής βίας εναντίον του ενάγοντος.»Εφόσον οι σύζυγοι βρίσκονται σε διάσταση συνεχώς από δύο τουλάχιστον χρόνια, ο κλονισμός τεκμαίρεται αμάχητα και το διαζύγιο μπορεί να ζητηθεί, έστω και αν ο λόγος του κλονισμού αφορά στο πρόσωπο του ενάγοντος. Η συμπλήρωση του χρόνου διάστασης υπολογίζεται κατά το χρόνο συζήτησης της αγωγής και δεν εμποδίζεται από μικρές διακοπές που έγιναν ως προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ των συζύγων.»

Εκ των ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι το διαζύγιο λόγω ισχυρού κλονισμού επέρχεται είτε με αντιδικία είτε λόγω παρελεύσεως διαστήματος συνεχούς διαστάσεως που υπερβαίνει τα 2 έτη. Ως εκ τούτου θα προβείτε σε άσκηση αγωγής ζητώντας τη λύση του γάμου σας λόγω παρελεύσεως της απαιτούμενης διετίας (το λεγόμενο αυτόματο διαζύγιο) και το Δικαστήριο θα απαγγείλει τη λύση του γάμου σας με την εν διαστάσει σύζυγό σας.

Όσον αφορά το ότι η πρώην σύζυγος βρίσκεται στην Αγγλία, οι επιδόσεις θα γινουν μεσω εισαγγελίας και δεν υπάρχει κανένα κωλυμα.

Παρασκευή Κουπλίδου
Δικηγόρος
Γρ. Λαμπράκη 52, Γλυφάδα Αττικής
Τηλέφωνο: 210-9639203
E-mail:vkouplidou@yahoo.gr
Web:www.kouplidou-law.gr

Η κυρία Παρασκευή Κουπλίδου, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα «Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν» που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.