fbpx

Η εν διαστάσει σύντροφός μου, μου απαγορεύει την επικοινωνία με το παιδί. Τί να κάνω;

| 26 Δεκεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Ερώτηση

«Θα ήθελα παρακαλώ μερικές πληροφορίες για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω. Έχω ένα αγοράκι 1 έτους με τη σύντροφό μου εκτός γάμου. Η σύντροφός μου δεν είναι Ελληνίδα, ζεί σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Σλοβακία), και το παιδί γεννήθηκε εκεί. Ωστόσο το παιδί το έχω αναγνωρίσει (στη Σλοβακία). Για διάφορους λόγους με τη σύντροφό μου είμαστε σε διάσταση. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην Ελλάδα και η σύντροφος μου στη Σλοβακία με το παιδί. Έχω καθημερινή επαφή μέσω τηλεφώνου και μέσω skype, για να βλέπω το παιδί. Πριν από μερικές μέρες αποφάσισα να πάω στη Σλοβακία για να είμαι κοντά στο παιδί μου τις μέρες των Χριστουγέννων. Η σύντροφός μου αρνείται κατηγορηματικά να έχω την παραμικρή επαφή με το παιδί. Δεν γνωρίζω τους λόγους. Υποψιάζομαι ότι έχει τον φόβο πως θα πάρω το παιδί και θα το φέρω στην Ελλάδα χωρίς την συγκατάθεση της. Προφανώς και δεν έχω τέτοιο σκοπό και της το έχω ξεκαθαρίσει. Μου λέει πως αν θέλω να δώ το παιδί θα πρέπει να είναι και εκείνη παρούσα. Εγώ δεν το δέχομαι αυτό διότι θέλω λίγες ώρες να είμαι μόνος με τον γιό μου. Παρακαλώ θα ήθελα να με συμβουλέψετε για το πώς πρεπει να πράξω, και τι δικαιώματα μου δίνει ο νόμος. Ποτέ δεν είχα βίαιη συμπεριφορά! Με τη σύντροφό μου είμαστε σε διάσταση λόγω ασυμφωνίας χαρακτήρων. Πολλές φορές μου λέει ότι στο παιδί δεν έχω κανένα δικαίωμα και ότι είναι αποκλειστικά δικό της. Για το διάστημα όπου ζούμε χωριστά στηρίζω την σύντροφό μου οικονομικά για το ενοίκιο του σπιτιού όπου διαμένει με το παιδί καθώς καλύπτω και τις ανάγκες του παιδιού. Δεν έχει εκδοθεί καμία δικαστική απόφαση, δεν έχουμε κινηθεί δικαστικά, απλά ζούμε χωριστά. Σας παρακαλώ πείτε μου αν έχω το δικαίωμα να δώ το παιδί μου χωρίς την παρουσία της συντρόφου μου, και αν ναι, πείτε μου τι μπορώ να κάνω σε περίπτωση που αρνηθεί να μου δώσει αυτό το δικαίωμα. Σας ευχαριστώ ».


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Σοφία Βλάχου-Ζουνέλη, από τη Δικηγορική εταιρία «A Law firm»

Η επικοινωνία με το παιδί είναι αναφαίρετο δικαίωμα του γονιού ο οποίος δεν διαμένει με το παιδί. Σκοπός του δικαιώματος επικοινωνίας του γονέα με το ανήλικο τέκνο, είναι η ικανοποίηση του φυσικού αισθήματος αγάπης που υπάρχει μεταξύ τους και η αποτροπή της αμοιβαίας αποξένωσης, η οποία θα ασκούσε βλαπτική επίδραση στην συναισθηματική ωρίμανσή του.

Η επικοινωνία ρυθμίζεται συνήθως με ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ των γονέων ώστε να είναι ξεκάθαρες οι μέρες και οι ώρες επικοινωνίας ή στην περίπτωσή σας οι περίοδοι επικοινωνίας αφού η μητέρα και το παιδί μένουν στο εξωτερικό.


ADVERTISEMENT

Ως προς το ελληνικό δίκαιο δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να επιτρέπει ή να απαγορεύει το να έχετε επικοινωνία με το παιδί σας μόνος. Αυτό είναι ένα θέμα που ρυθμίζεται (όταν φτάσουμε στα Δικαστήρια) κατά περίπτωση. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι συνήθως όταν πρόκειται για πολύ μικρά παιδιά που ακόμα εξαρτώνται από την μητέρα τους, η διανυκτέρευση χωρίς αυτή ή η επικοινωνία εν απουσία της είναι πιο δυσχερής όχι μόνο λόγω της βούλησης της μητέρας αλλά και λόγω του ίδιου του παιδιού που ακόμα δεν είναι σε θέση να απομακρυνθεί από εκείνη χωρίς να νοιώσει ανασφάλεια.

Συνεπώς η συμφωνία που θα γίνει πρέπει να έχει γνώμονα το συμφέρον του παιδιού και κυρίως το να μην διαταραχθεί το αίσθημα ασφάλειας και προστασίας που αισθάνεται κοντά στη μητέρα του.

Στην περίπτωσή σας καλό θα ήταν να συζητήσετε με την μητέρα του παιδιού και να καταλήξετε σε μία συμφωνία η οποία να αποτυπωθεί σε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό έτσι ώστε να μην υπάρχει ένταση κάθε φορά που θα θέλετε να δείτε το παιδί σας ούτε ως προς το πόσο μπορείτε να το δείτε ούτε ως προς το πότε.

Στο συμφωνητικό αυτό καλό θα ήταν να αναφερθεί και το γεγονός ότι συνεισφέρετε οικονομικά στη μητέρα και το παιδί  γιατί αυτό το ποσό που δίνετε αναγνωρίζεται ως διατροφή για το παιδί σας (που έτσι και αλλιώς είναι υποχρέωσή σας)

Η αλήθεια είναι ότι το παιδί είναι αρκετά μικρό και αν θηλάζει ακόμα τότε είναι κάπως δύσκολο να επικοινωνήσετε με αυτό μόνος σας δεδομένου ότι δεν έχετε καθημερινή επαφή με αυτό ώστε να σας γνωρίζει ως οικείο πρόσωπο. Άρα το πρώτο που θα πρέπει να σκεφτείτε είναι ποιος είναι ο τρόπος επικοινωνίας που θα είναι εποικοδομητικός τόσο για εσάς όσο και για το παιδί και δεν θα το κάνει να νοιώσει περίεργα. Βέβαια μεγαλώνοντας το παιδί, αλλάζει και ο τρόπος επικοινωνίας μαζί του. ¨Όσο εκείνο θα γίνεται πιο αυτόνομο και ανεξάρτητο τόσο θα μπορείτε και εσείς να περνάτε χρόνο μαζί του πιο πολύ, και αργότερα να το παίρνετε μαζί σας σε διακοπές , στην πατρίδα σας χωρίς καν να είναι η μαμά του μαζί. ¨Όμως τέτοιου είδους επικοινωνία επιτυγχάνεται αργότερα και αφού το παιδί έχει μάθει να σας αναγνωρίζει και να σας εμπιστεύεται.

Άρα θεωρώ ότι προς το παρόν ίσως δεν είναι και τόσο καλή ιδέα να επιμείνετε στην επικοινωνία χωρίς την παρουσία της μητέρας. ¨Όμως σε κάθε περίπτωση μπορείτε να συμφωνήσετε γραπτά ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία ότι από μια ηλικία και μετά θα έχετε τη δυνατότητα τόσο της επικοινωνίας με το παιδί χωρίς της παρουσία της μητέρας όσο και της μετακίνησης του παιδιού από τη μία χώρα στην άλλη.

Εάν η μητέρα δεν συμφωνεί τότε θα πρέπει το Δικαστήριο κατόπιν αίτησής σας να αποφασίσει για όλα τα παραπάνω.

Δικηγορική εταιρία «A Law firm»
Σοφία Βλάχου-Ζουνέλη
Δικηγόρος
Πατρ. Ιωακείμ 8,
Αθήνα 10674
Τηλ: +30 210 7236050
Fax: +30 210 7236052
Email: s.vlachou@alawfirm.gr
Web: http://www.alawfirm.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ