Η ΔΕΗ μου έκοψε το ρεύμα χωρίς να φταίω και η ιδιοκτήτρια με απειλεί με έξωση, γιατί δεν της πληρώνω νοίκι. Τί να κάνω;

0

Γεια σας

Ενοικιάζω ένα διαμέρισμα εδώ και 3 χρόνια. Μέχρι και την 1 Σεπτεμβρίου κατέβαλα κανονικά τα μισθώματα μου. Από 1 Αυγούστου σταμάτησα να τα καταβάλω για τον εξής λόγο: Από 5 Σεπτεμβρίου και έπειτα έκοψαν το ρεύμα στο σπίτι με όλους μου τους λογαριασμούς πληρωμένους. Ο λόγος; Εκ της γενέσεως της πολυκατοικίας εδώ και αρκετά χρόνια, είχαν αφήσει από το εργοτάξιο ρολόι της ΔΕΗ. Μετά από αρκετά χρόνια το πήρε είδηση η ΔΕΗ και φυσικά διέκοψε το ρεύμα. Έχω πάθει τουλάχιστον 500€ ζημιά από τρόφιμα-φαρμακα στο ψυγείο μου, η ιδιοκτήτρια με απειλεί με δικηγόρο, αν δεν πληρώσω το μίσθωμα του Αυγούστου, να αποχωρήσω από το διαμέρισμα με ψυχολογικό πόλεμο κτλ. Από την πρώτη στιγμή ψάχνω σπίτι να μετακομίσω, όμως είναι τρομερά δύσκολο να βρω κάτι σε αυτό το διάστημα σε αυτή την πόλη. Επίσης, στο συμβόλαιο στην εφορία φαίνεται, ότι το μισθώνω 150€ (τα υπόλοιπα 150 στο χέρι!). Θα σας παρακαλούσα να με διαφωτίσετε για τις νομικές ενέργειες μου.

Ευχαριστώ

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Νίκη Ροδίτη

Το εάν η ΔΕΗ ή κάποιος τρίτος εν σχέσει με τον εκμισθωτή-ιδιοκτήτη δεν σας δίδει ρεύμα, δεν σημαίνει ότι εσείς μπορείτε να μην πληρώνετε το μίσθωμα, οπότε αρχικώς σωστά ο ιδιοκτήτης σας απειλεί με έξωση (Φυσικά, δεν μπορεί να σας εξαναγκάσει ειμή μόνον συνεπεία δικαστικής αποφάσεως ή διαταγής αποδόσεως μισθίου). Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης δεν φταίει για την διακοπή του ρεύματος από την ΔΕΗ και σας παρέχει κανονικά το διαμέρισμα, οπότε πρέπει να καταβληθεί το μίσθωμα. Τώρα, εάν φταίει και ο ιδιοκτήτης που δεν είχαν κάνει την διακοπή του εργοταξιακού, τότε μπορείτε να ισχυρισθείτε ότι εσείς νοικιάσατε το σπίτι με την αυτονόητη προϋπόθεση να έχει ρεύμα και δεν ξέρατε για τις «μηχανοραφίες» που ενδεχομένως είχαν λάβει χώρα προκειμένου να υπάρχει φθηνότερο ρεύμα. Στην περίπτωση αυτή του πταίσματος του ιδιοκτήτη θα πρέπει, έαν σας κάνει δικαστήριο να αμυνθείτε με τον ισχυρισμό ότι φταίει και εκείνος και δεν σας είχε ενημερώσει κτλ, με αποτέλεσμα να ευθύνεται και εκείνος για την μη ύπαρξη ρεύματος, την ζημία που υπέστητε κτλ. Το πιο πρακτικό βέβαια θα ήταν να βρείτε το συντομότερο δυνατόν μία οικία, να μετακομίσετε και να βρείτε κάποια συμβιβαστική λύση με τον ιδιοκτήτη. Εάν δεν δεχθεί, τότε, εφόσον το φαινόμενο μίσθωμα είναι 150 €, μπορείτε να του δώσετε τα φαινόμενα μόνον ενοίκια και έτσι, μέχρι να μετακομίσετε θα είστε καλυμμένη σχετικά με την δόση του ενοικίου και εκείνος δεν θα μπορεί να διεκδικησει το επιπλέον δι’ευνοήτους λόγους.

Νίκη Ροδίτη-Δικηγόρος
Δικηγορικό γραφείο Κωνσταντίνου Χάνου-Νίκης Ροδίτη
Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού 4, Χαλκίδα
Τηλέφωνο: 22210-76788                                                                                                Web: www.kostashanos-nikiroditilawoffice.gr