fbpx

Η πρώην σύζυγος δεν με αφήνει να επικοινωνήσω με τα παιδιά μου και μου ζητάει χαρτί από ψυχολόγο. Τί να κάνω;

ADVERTISEMENT

Καλησπέρα εδώ και 3 εβδομάδες η πρώην σύζυγος δεν με αφήνει να δω καί νά επικοινωνήσω με τα παιδιά μου. Μου ζητάει χαρτί από ψυχολόγο ότι είμαι καλά και όλα αυτά μετα από 4 μήνες που όλα πήγαιναν καλά ,τι πρέπει να κάνω παρακαλώ;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου


ADVERTISEMENT

Κατά τη διάταξη του άρθρου 1520 του ΑΚ, ο γονέας με τον οποίο δε διαμένει το τέκνο διατηρεί δικαίωμα προσωπικής επικοινωνίας μ’ αυτό και στην περίπτωση διαφωνίας των γονέων του ανηλίκου ως προς την άσκηση του δικαιώματος αυτού, το Δικαστήριο καθορίζει τον τρόπο, κατά τον οποίο θα γίνεται η επικοινωνία (ΑΠ 719/1996).

Η επικοινωνία αυτή ρυθμίζεται από το Δικαστήριο με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον του τέκνου, ανάλογα με τις συνθήκες της συγκεκριμένης περιπτώσεως, με συνεκτίμηση των πραγματικών περιστατικών, που προκύπτουν με βάση αξιολογικά κριτήρια, αντλούμενα από τους κανόνες της λογικής και τα διδάγματα της κοινής πείρας, λαμβάνοντας υπόψη και τα πορίσματα της εξελικτικής ψυχολογίας και παιδοψυχιατρικής (ΑΠ 851/2015, ΑΠ 255/2011 ΝΟΜΟΣ).

Επομένως το Δικαστήριο, όταν ρυθμίζει την άσκηση του δικαιώματος της προσωπικής επικοινωνίας, κατόπιν ασκήσεως αγωγής πάντοτε από τον γονέα, που δεν ασκεί την γονική μέριμνα ή δε διαμένει μαζί με το τέκνο, μη νομιμοποιουμένου σ’ αυτό του γονέα που ασκεί την γονική μέριμνα πρέπει να προβαίνει, ενόψει των αποδεικνυομένων πραγματικών περιστατικών στη συγκεκριμένη υπόθεση και του καλώς εννοουμένου συμφέροντος του ανηλίκου, στην αιτουμένη ρύθμιση της προσωπικής επικοινωνίας, λαμβάνοντας υπόψη του τις προκύπτουσες συντρέχουσες συνθήκες και καθορίζοντας τον τρόπο και το χρόνο, κατά τον οποίο θα ασκείται το δικαίωμα αυτό εκ μέρους του γονέα.


ADVERTISEMENT

Η επικοινωνία γονέα- τέκνου στοχεύει στη διατήρηση του δεσμού ανάμεσα στα δύο μέρη, στην ψυχοσωματική ανάπτυξη του τέκνου και την άμβλυνση των συνεπειών της ανώμαλης εξέλιξης της έγγαμης συμβίωσης. Είναι τρόπος έκφρασης αισθημάτων αγάπης, ενδιαφέροντος και στοργής προς το τέκνο, τα οποία το τελευταίο απολαμβάνει από την επικοινωνία (ΕφΠειρ 475/2016 ΝΟΜΟΣ, ΕφΛαρ 189/2003, ΕφΑΘ 416/1999).

Ενόψει των προεκτεθέντων, η δυνατότητα προσω­πικής επικοινωνίας δεν μπορεί να αφαιρεθεί από το γονέα που δεν έχει μαζί του το τέκνο, ούτε και να περιορισθεί, πα­ρά μόνο στο μέτρο που σε εξαιρετικές περιπτώσεις τούτο επιβάλλεται από σπουδαίο λόγο (ΕφΑθ 2616/2010), και ιδίως όταν υφίστανται εξαιρετικά ακραίες κα­ταστάσεις, ή η άσκηση του δικαιώματος επικοινωνίας γίνεται με τρόπο καταχρηστικό.

Ο νομοθέτης λόγω αδυναμίας καθο­ρισμού εκ των προτέρων αντικειμενικών κριτηρίων εξειδίκευσης της αόριστης νομικής έννοιας του συμφέροντος του τέκνου, προκειμένου να καθορισθεί η προσωπική επι­κοινωνία του γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, πα­ρέχει εξουσία στο Δικαστή να μπορεί να κρίνει, σε κάθε συ­γκεκριμένη περίπτωση, όπως θα έπραττε ο ίδιος (ο νομοθέτης), αν επρόκειτο να επιλύσει με νόμο τη συγκεκριμένη δια­φορά.

Βάσει των ανωτέρω, θα πρέπει να καταθέσετε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και αγωγή επικοινωνίας. Αν έχετε ήδη καταθέσει και έχει εκδοθεί απόφαση, αλλά η σύζυγός σας δεν συμμορφώνεται, μπορείτε να καλέσετε την αστυνομία, καθώς και να καταθέσετε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για κακή άσκηση επιμέλειας εκ μέρους της.

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com
Web: http://avlawyers.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει απιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ