fbpx

Η πρώην αφήνει το παιδί μόνο του όταν δουλεύει και παραπονιέται ότι δεν της φτάνουν τα 250 ευρώ διατροφή. Τί να κάνω;

| 28 Φεβρουαρίου 2020
ADVERTISEMENT

Έχω ένα παιδί 10 χρονών. Εδώ και 8 χρόνια περίπου έχω χωρίσει και η πρώην γυναίκα μου έχει πάρει το παιδί σε άλλη πόλη (όχι πολύ μακριά). Παίρνω το παιδί κάθε Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή (κάθε όμως). Με πήγε δικαστικώς για διατροφή και το δικαστήριο έβγαλε διατροφή 250 ευρώ. Αμείβομαι από τη δουλειά μου με 850 ευρώ το μήνα και πληρώνω διατροφή 250 ευρώ και έχω και δάνειο σπιτιού. Εκείνη αμείβεται με 650 ευρώ τον μήνα, παίρνει τη διατροφή, επίδομα ενοικίου, επίδομα οικογενειακό και κοινωνικό μέρισμα και τα έξοδά της είναι ένα ενοίκιο 80 ευρώ.
Ερώτηση 1η: Είναι δυνατόν; Το παιδί είναι μόλις 10 ετών, χρειάζεται τόσα χρήματα; Η μόνη δραστηριότητα που έχει είναι τα αγγλικά και τίποτα παραπάνω.
Ερώτηση 2η: Όταν πηγαίνει στη δουλειά της (όταν είναι απόγευμα), αφήνει το παιδί μόνο του στο σπίτι από τις 2:30 το μεσημέρι μέχρι περίπου τις 10 το βράδυ. Το παιδί εκεί που μένουν δεν έχει κανέναν κοντά του, ούτε γιαγιάδες, ούτε παππούδες, ούτε θείους/θείες ούτε τίποτα. Τι μπορώ να κάνω με αυτό το θέμα;
Ερώτηση 3η: Λέει συνέχεια στο παιδί πως δεν έχει χρήματα και το παιδί με παίρνει κάθε τόσο τηλέφωνο για να του κάνω κάποιες “αγγαρείες” με την πρόφαση ότι η μαμά του δεν έχει χρήματα (το οποίο είναι ψέμα φυσικά γιατί αν δεν είχε χρήματα δεν θα έπαιρνε ούτε αυτοκίνητο ούτε θα έκανε ταξίδια στην Ιταλία κλπ). Τι μπορώ να κάνω και με αυτό;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ζωή Παυλίδου


ADVERTISEMENT

(ΕΡΩΤΗΜΑ 1) Το συμφέρον είναι να ζητήσει τη μεταρρύθμιση της ήδη εκδοθείσας δικαστικής αποφάσεως. Εφόσον, επομένως, στο μεσοδιάστημα επέλθει μεταβολή στα οικονομικά και προσωπικά δεδομένα του υπόχρεου, υπάρχει η δυνατότητα, εφόσον υπάρχει από την πλευρά του έννομο συμφέρον, να ζητήσει από το δικαστήριο να μεταρρυθμίσει την απόφασή του ή να τροποποιήσει επί της ουσίας με αυτήν την ρύθμιση διατροφής στο ιδιωτικό συμφωνητικό, που υπεγράφη μεταξύ των μερών, ώστε να καταβάλει ο υπόχρεος λιγότερα χρήματα μηνιαίως. Φυσικά, τα νέα αυτά δεδομένα θα πρέπει να αποδεικνύονται και θα κριθούν εν συνεχεία από το δικαστήριο.

(ΕΡΩΤΗΜΑ 2 ΚΑΙ 3) Στην περίπτωση που ο γονέας που έχει την επιμέλεια του τέκνου δεν πράττει προς το συμφέρον αυτού και το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει δεν πληροί τις κατάλληλες προϋποθέσεις και μπορεί να καταστεί επικίνδυνο για το τέκνο, τότε ο γονέας που δεν ασκεί την επιμέλεια μπορεί να ασκήσει αγωγή αφαίρεσης της επιμέλειας του τέκνου από τον γονέα που ήδη την ασκεί, επικαλούμενος γεγονότα που το αποδεικνύουν, και να ζητήσει την ανάθεσή της στον ίδιο. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που είναι εμφανές πως ο ασκών την επιμέλεια γονέας χρησιμοποιεί το τέκνο του ως μέσο απόσπασης χρηματικών ποσών από τον άλλο γονέα και εκμεταλλεύεται το συναισθηματικό δέσιμο γονέα – τέκνου για να το επιτύχει. Συμπληρωματικά, για τις περιπτώσεις παραμέλησης και έκθεσης ανήλικων τέκνων σε κίνδυνο είναι σκόπιμο να ενημερώνεται κατά περίπτωση και η αρμόδια κοινωνική υπηρεσία μέσω της Εισαγγελίας Ανηλίκων.

Ζωή Παυλίδου
Δικηγορικό Γραφείο
Ζωής Παυλίδου & Συνεργατών

Δικηγόρος παρ’ Εφέταις
Μητροπόλεως 47, Τ.Κ. 54623
Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 2310 275465
Fax : 2310 271191
E-mail: pzoi@hotmail.com


ADVERTISEMENT

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ