fbpx

Γίνεται να ελέγξω αν ο σύντροφός μου δίνει κρυφά χρήματα στους γονείς του και πόσο συχνά έχουν δικαίωμα να φιλοξενούνται;

| 5 Μαΐου 2017
ADVERTISEMENT

Καλημέρα σας, ονομάζομαι Μαρία και θα ήθελα να σας ρωτήσω τα εξης: Συζώ με το σύντροφο μου στην Αθήνα και είμαι έγκυος. Σκοπεύουμε σύντομα να κάνουμε πολιτικό γάμο. Οι γονείς και τα αδέρφια του συζύγου μου, ζουν σε νησί του Αιγαίου και θέλουν πολύ συχνά να έρχονται να τους φιλοξενούμε στην Αθήνα. Δυστυχώς μας δημιουργούν προβλήματα επεμβαίνοντας στη ζωή μας και δημιουργούν εντάσεις.

Η αδερφή του κάποια στιγμή έμεινε μόνη της για ένα βράδυ στο σπίτι που νοικιάζουμε και ανακαλύψαμε ότι χωρίς να μας ρωτήσει έφερε στο σπίτι μας μια καινούρια ερωτική της γνωριμία και κοιμηθηκε μαζί του στο κρεβάτι μας. Φυσικά έγινα έξαλλη και ξεκαθάρισα στο σύντροφο μου ότι πρεπει να βάλει όρια, αλλιώς θα αναγκαστώ να τα βάλω εγώ.

Επίσης, θέλω να έχω προσωπική ζωή με τον άντρα μου, ο οποίος λογω της δουλειάς του ταξιδεύει πολύ συχνά και τον στερούμαι ούτως ή άλλως. Επίσης τον απομυζούν χρηματικά με ψυχολογικά τερτίπια, ενώ του έχουν κάνει παρατηρήσεις ότι ξοδεύει πολλα για το γυναικολόγο που με παρακολουθεί, λόγω της εγκυμοσύνης. Να σημειωθεί ότι οι γονείς του και τα αδέρφια του έχουν μισθούς, συντάξεις και ακίνητη περιουσία δική τους. Επίσης τα αδέρφια του δεν είναι τίποτα ανήλικα, είναι στη δεκαετία των 30.


ADVERTISEMENT

Θα ήθελα να με διαφωτίσετε στα εξής: Μετά το γάμο, πόσο συχνά έχουν το δικαίωμα οι συγγενείς να φιλοξενούνται στο σπίτι του ζευγαριού και μάλιστα όταν το ένα από τα δύο μέλη του ζευγαριού δυσανασχετεί; Για παράδειγμα, δε μπορώ να φανταστώ ότι θα γεννήσω και θα έχω τη μητέρα του διαρκώς πάνω από το κεφάλι μου, μέσα στο σπίτι μας. Να σημειωθεί ότι πρόκειται να μείνουμε σε σπίτι δικό μου, που μου άφησε ο παππούς μου. Ο σύντροφος μου απλά θα αναλάβει τα έξοδα της ανακαίνισης. Επίσης, πώς μπορώ να ελέγξω ότι δε θα τους δίνει κρυφά χρηματικά ποσά, στερώντας τα από το παιδί μας και από την οικογενειακή μας ζωή;

Να σημειώσω ότι η αδερφή του, 32 ετών, εργάζεται που και πού μονο περιστασιακά, ξοδεύοντας τη διατροφή του πρώην συζύγου σε κομμωτήρια και μπουζούκια και όταν τελειώσουν αυτά τα χρήματα λεει “βοηθήστε με, δεν έχω να ταΐσω τα παιδιά μου”. Τα μαλλιά της όμως είναι πάντα από το κομμωτήριο και τα ρούχα της επώνυμα. Ποιές λύσεις μου δίνει ο νόμος;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Σταυρούλα Γιαννουλάτου

Αγαπητή αναγνώστρια 


ADVERTISEMENT

Η ελληνική νομοθεσία – σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες- δεν προβλέπει το προγαμιαίο συμβόλαιο, πριν την σύναψη γάμου πολιτικού ή θρησκευτικού.

Όλα αυτά τα θέματα που αναφέρετε στο ερώτημα σας αφορούν την οικονομική διαχείριση των οικονομικών θεμάτων εντός του γάμου, κάτι το οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με δημιουργία κοινών λογαριασμών ή με συμφωνία για την μεταξύ σας διαχείριση.

Εκ του Αστικού κώδικα  το συναφέστερο νομικό μόρφωμα που θα μπορούσε να ρυθμίσει την μεταξύ σας συμβίωση είναι το σύμφωνο συμβίωσης. Σύμφωνα με τα εκεί ειδικότερα οριζόμενα τα μέρη μπορούν να συμφωνήσουν οικονομικά, κληρονομικά και ειδικότερα θέματα.

Θα πρέπει επομένως αφού μιλήσετε με δικηγόρο επιλογής σας, να σκεφτείτε το ενδεχόμενο συμφώνου συμβίωσης.

Με εκτίμηση,

Σταυρούλα Γιαννουλάτου
Δικηγόρος LLM
Giannoulatou Law Office
Βασιλέως Κωνσταντίνου 30
2ος Όροφος, Αθήνα
Τηλ:  210-7254110//210-7254101
Web: http://www.giannoulatou-dikhgoros.gr/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ